Cumartesi Postası Türk kadın yönetmen Afganistan'da film çekiyor

Türk kadın yönetmen Afganistan'da film çekiyor

Paylaş
Türk kadın yönetmen Afganistan'da film çekiyor

Genç, yetenekli, idealist, gözükara bir yönetmen Gözde Kural (27). Arkasında hiç kimse ve hiçbir destek olmadan, tek başına, Afganistan'a gidiyor. Neden? Film çekmek için. Tüm isteği, oradaki savaş mağdurlarının, yoklukla kucak kucağa yaşayan çocukların yaralarını bir nebze de olsa sarabilmek. Bu kararını ve çalışmalarını konuştuğumuz Gözde Kural'dan Afganistan izlenimlerini de aldık

Röportaj: Kezban ASLAN YILMAZ
kezban.yilmaz@posta.com.tr

Gözde Kural reklamcılık okumuş ama gönlünde yatan aslan yönetmenlikmiş. Sinema-televizyon eğitimi almış, yönetmen asistanlığı yapmış, klip ve reklam filmlerine imza atmış... Gözde Kural şimdi her kadının, hatta her yönetmenin kabul edemeyeceği bir proje üzerinde çalışıyor: Afganistan’da film çekmek. “Dünyanın bu kadar ülkesi dururken niye kabuslar gördürecek bir ülkeye gidip film çekmek ister ki insan?” diye soruyoruz Gözde Hanım’a. İşte cevabı; “Annem arkeolog. Gezme ve farklı kültürleri tanıma isteğimin altında bu nokta da var. Avrupa’dan Afrika’ya, Hindistan’dan Amerika’ya kadar pek çok ülke gezdim. Kendimi en çok Afganistan’da mutlu hissettim.” Gözde Kural şöyle devam ediyor; “Afganistan’a giden insanların deneyimlerini okudum, müthiş etkilendim. Bir gün sırt çantamı alıp ‘gidiyorum’ dedim ve gittim.”

“Bir şey beni oraya çekiyor”

“Afganistan bu! Başka yere benzemez. Sıcak savaş yok belki ama ülkede gerginlik bitmiyor. Yaşamın pamuk ipliğine bağlı olduğu bir savaş bölgesine gitmek her yiğidin harcı değil!” diyecek oluyorum, Gözde Hanım sözümü kesiyor; “Bir şey beni sürekli oraya çekiyor.” İlk kez üç yıl önce o topraklara ayak bastığındaki titremesini bugün bile hatırlıyor yönetmen. Çok gezmiş oralarda. Pençşir’i, Kabil’i, Mezarı Şerif’i, Bamyan’ı görmüş. “Bildiğim her şeyi unuttuğum bir yerdi. Girerken başka, çıkarken başkaydım. Bu tarz coğrafyalarda bulunanlar, özellikle gazeteciler, ülkelerine döndüklerinde uyum zorluğu yaşıyor. Orada olanları görmüş biri olarak burada yaşamaya devam etmek, ilginç bir his.”

Türk başrol oyuncusu korktuğu için çekilmiş


Gözde Hanım’ın Afganistan’da çekeceği film, savaşın geride bıraktıklarını anlatıyor. Birçok karakter, farklı öyküler... Ve aşk var. “Bu film, kritik bir bölgede yaşananları bir kadının bakış açısından anlatacak. Savaşın, sıradan insanlarda ne gibi travmalar yarattığını göreceğiz. Afgan bir kadının ve beraberinde birçok kadının dönüşüm hikayesini izleyeceğiz” diyen Gözde Kural filmin senaristi, yönetmeni ve yapımcısı. Proje büyük. Haliyle sorunlar da büyük oluyor. Çekimler askıya alınmış mesela. Çünkü başrolü önce kabul eden ve Afganistan’da çekimlere başlayan ünlü bir Türk oyuncu sonradan projeden çekilmiş. Gözde Kural “Güven yaratmayan bir yer orası ama gitmeden de bilemiyorsunuz. Ben gördüm, çok acayip şeyler yok! Her gün birilerini öldürmüyorlar. Tabii ki buradaki konforumuz orada yok! Ama film ekibi bundan gocunmazken oyuncular cam fanusta yaşıyorlar” diye konuşuyor. Bu aralar Türk oyuncu arayan yönetmen, bulamazsa kendi filminde oynamaya kararlı. Afgan oyuncular ise çoktan seçilmiş, ‘motor’ sesini duymayı bekliyorlar.

“Burka zorunlu değil”

-O kadar güzel bir memleket ki! Coğrafyası Mardin gibi.
-Burka giymeye mecbur değilsiniz. Ama kadınlar hala giyiyor. Bu aralar sarı burka çok moda. Merak ettim, bir kere giydim.
- Başı açık gezebiliyorsunuz. İnançlarına saygısızlık etmemek için ben hicab giydim.
- Kadınlar pek çok işte çalışıyor orada. Meclisin bile yüzde 35’i kadın.
- Çocuklar dijital fotoğraf makinesi görmemiş. Üzerinize atlıyorlar... Kendi fotoğraflarını ekranda görünce de şaşırıyorlar.

Haberin Devamı