Gündem Türk kadını 'mermi manyağı' oldu

Türk kadını 'mermi manyağı' oldu

Paylaş
Türk kadını 'mermi manyağı' oldu

Atış yapmak için poligona giden kadınların sayısı her geçen yıl artıyor

İstatistiklere göre, Ankara'daki Makine Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) Poligonu'nda atış yapan kadın sayısı 2007 yılında 1900 iken 2008’de 3 bin, bu yılın 11 aylık döneminde ise 5 bin olarak kayıtlara geçti.

MKEK Silah Pazarlama ve Poligon Şube Müdür Yardımcısı Tarık Anıl, toplumda poligon kültürünün henüz oluşmadığını, bir çok kişinin tabanca aldıktan sonra dağda, ormanda atış yaptığını, trafik tabelalarına ve elektrik direklerine ateş ettiğini söyledi.

Tabanca kullanmanın "sadece tetiğe basmak" olmadığını belirten Anıl, tabancayı tutuş şekli, hedefin tam isabetle vurulması ve tabancanın temizliği gibi konularda poligona gelenlere eğitim verildiğini kaydetti.

KENDİLERİNİ SAVUNMA İHTİYACI

Son yıllarda poligona gelen kadın sayısında ciddi oranda artış olduğunu ifade eden Anıl, istatistiklere göre son 3 yılda atış yapmak için poligona gelen kadınların sayısında 3 kat artış gözlendiğini belirtti. Anıl, "2007 yılında poligona atış yapmaya gelen 17 bin 746 kişiden yaklaşık 1900’ü bayanlardan oluşuyordu. Geçen yıl 15 bin kişi geldi, bunun yaklaşık 3 bini bayandı. Bu yılın 11 aylık döneminde ise poligonda atış yapan 18 bin kişiden 5 binini bayanlar oluşturdu" dedi.

Kadınların poligona ilgisinin artmasını "kendilerini savunma ve korunma ihtiyacı"na bağlayan Anıl, genellikle yalnız yaşayan kadınların hırsızlık, gasp, kapkaç gibi olaylarda kendilerini korumak için tabanca kullanmayı öğrenmek istediklerini belirtti.

KADINLAR DAHA İYİ NİŞANCI

Tabancayla hedefi vurma konusunda kadınların erkeklerden daha başarılı olduğunu ifade eden Anıl, "İlk defa eline tabanca alan bir erkek ile bayan atış yaptıklarında, bayanların hedefi vurma oranı daha yüksek oluyor. Çünkü bayanlar daha soğukkanlılar, verdiğimiz talimatlara harfiyen uyuyorlar. Erkekler gibi kendilerini ispat etme dertleri de olmadığı için daha rahat atış yapıyorlar" diye konuştu.

Anıl, poligonun daimi müşterileri arasında bir çok sanatçı, yazar, milletvekili ve işadamının bulunduğunu kaydetti.

TABANCA SESİ BAĞIMLILARI

Poligona atış yapmaktan ziyade sadece tabanca sesini dinlemek için gelen kişiler olduğunu anlatan Anıl, şöyle konuştu:
"Burada ilginç kişilerle karşılaşıyoruz. Sırf tabancaların sesini dinlemeye gelen kişilerle karşılaşıyoruz. Bu şekilde stres attıklarını ifade ediyorlar. Bir de düğünlerde havaya ateş etmek için en çok ses çıkaran tabancayı almak isteyenler oluyor. Ayrıca burası kapalı poligon olduğu halde havaya ateş edenlerle bile karşılaştık. Tabancayla ilk kez atış yapacak olanlar filmlerdeki gibi zannediyorlar. Ama burada gerçek tabancayla atış yaptıktan sonra bu işin hiç de kolay olmadığını anlıyorlar. "

TABANCA KİRASI 5 LİRA
Ankara Tandoğan’da bulunan MKEK Atış Poligonunda 6 atış kulvarı bulunuyor. Haftanın 5 günü hizmet veren poligonda giriş için 5 lira, tabanca kirası için 5 lira ve 10 mermi için de 13 lira olmak üzere toplam 23 liraya atış yapılabiliyor.

Poligonda, aralarında Glock, Smıth&Wesson, Beretta, Bernardelli ve Browning’in de bulunduğu 30 çeşit marka tabanca kiralanabiliyor ve bu tabancalarla atış yapılabiliyor. Tabancayla atış yapabilmek için 18 yaşını geçmiş olmak ve kimlik göstermek gerekiyor. Tabanca atışları, eğitmen ve nezaretçi gözetiminde yapılıyor.

Eğitmenler, tabancanın nasıl tutulacağı, şarjöre mermi konulması, nişan alınması, atış sırasında dikkat edilecek hususlar ve tabancanın temizlenmesi gibi konularda poligona gelen kişilere bilgi veriyorlar.

AA