Ekonomi Türk malı insansız hava uçağı

Türk malı insansız hava uçağı

Paylaş
Türk malı insansız hava uçağı

TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, "MALE" adını verdikleri, insansız hava aracının tasarımı, detay üretimi ve montajının tamamlandığını söyledi

Muharrem Dörtkaşlı, 1992 yılından beri insansız hava uçakları teknolojileriyle uğraştıklarını belirtti.

Son dönemlerde insansız hava araçlarının kullanım konseptlerinin yaygınlaşması ve yararlılığının artması nedeniyle bunlara olan ilginin oldukça arttığına işaret eden Dörtkaşlı, şöyle konuştu:

"TAI’de birkaç değişik sınıfta insansız hava aracı geliştirilmiş ve uçurulmuş durumda. Tamamen özgün, milli olanaklarla, Türk mühendisliğinin tasarımı, Türk teknisyenin üretimiyle ortaya çıkarılan, ’MALE’ diye adlandırdığımız, orta irtifa, yüksek uçuş süresi diye adlandırabileceğimiz sınıftaki insansız hava aracımızın tasarımı, detay üretimi ve montajı tamamlandı.

Önümüzdeki günlerde montajın yapıldığı hangardan uçuş yapılacak alana çıkaracağız. Uçuş testlerine de yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde devam edeceğiz."

HAVADA 24 SAAT KALABİLİYOR

Dörtkaşlı, bu aracın 1,5-2 ton ağırlığında olduğuna dikkati çekerek, "Havada 24 saat kalma, 30 bin fit irtifaya kadar tırmanabilme özelliklerine sahip. Ama bu noktaya tedricen gelecek.

İlk olarak 23 bin fite çıkıp 18 saat havada kalacak. Daha sonra 30 bine çıkıp 24 saat kalacak. 17 metre kanat açıklığı, 9 metre boyu, 1,70 yüksekliği olan 24 saat görev yapacak bir uçaktan bahsediyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunu başardığımız zaman dünyada sayılı ülkenin elinde bulunan bir hava aracına sahip olacağız" dedi.

2011'de TSK'NIN HİZMETİNDE OLACAK

Gelecek yıldan itibaren bu aracı önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine sunacaklarını ifade eden Dörtkaşlı, "Daha sonra da dünyada pek çok dost ve müttefik ülkeye bu aracı kullanım amacıyla satabileceğiz. Projemiz bu" diye konuştu.

2

Haberin Devamı