Yaşam Türk öğrencilerden çevreci lamba

Türk öğrencilerden çevreci lamba

Paylaş
Türk öğrencilerden çevreci lamba

Uluslararası Çevreci Şehirler yarışmasında Bilkent Üniversitesi öğrencileri geliştirdikleri ''yeni nesil çevreci lamba'' tasarımıyla bin proje arasından dünya üçüncüsü seçildi

Schneider Electric tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Çevreci Şehirler (Go Green in the City 2013 ) yarışmasında Bilkent Üniversitesi öğrencileri İhsan Çulcuoğlu ve Sun Ok'un geliştirdiği ''yeni nesil çevreci lamba'' tasarımı bin proje arasından dünya üçüncüsü seçildi.

Haberin Devamı

Enerji yönetimi için yeni ürün ve sistemler konulu proje yarışmasında, üniversite öğrencilerinden oluşan 19 farklı ülkeden toplam bin proje arasına girmeye hak kazanan Türk öğrencilerin projesi, 25 takım arasına girerek Paris’te düzenlenen finale katılmaya hak kazandı. Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi İhsan Çulcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kanada, Çin, Hindistan, Meksika, Rusya, Türkiye, Fransa ve Güney Doğu Asya’dan 25 takımın enerji yönetimi konulu proje yarışmasında dünya üçüncüsü olduklarını bildirdi.

Projelerinde, son yılların en önemli buluşlarından LED lambalarının ürettiği ısının termoelektrik bir jeneratör yardımıyla elektrik üretebilir hale getirdiklerini belirten Çulcuoğlu, böylece oluşan enerji kaybını önleyen GLED isimli projeleriyle yeni nesil bir LED lamba tasarladıklarını söyledi. Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi Sun Ok da geliştirdikleri sistemle küresel ısınmaya da neden olan LED lambalarına çevreci bir kimlik kazandırdıklarını ifade etti. Ok, yaptıkları hesaplarla sokak lamblarının geliştirdikleri LED'lerle kullanımı halinde her sokak lambasından yıllık yüzde 7,5 oranında tasarruf yapmanın da mümkün olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

Sunumlarında gerçek bir prototip kullandıklarını, karmaşık çözümlerin aksine projelerinin uygulanabilirliğini kanıtladıklarını vurgulayan Ok, ödül almaktan duyduğu mutluluğu, ''Ülkemize, okulumuza ve ailelerimize gururla mutlu haber getirmemiz bizim için paha biçilemez oldu'' sözleriyle anlattı. Üniversite öğrencileri İhsan Çulcuoğlu ve Sun Ok'un icadı ''GLED'' İstanbul'da düzenlenen ''Yeşil İş Konferansı'' gibi pek çok konferansta büyük ilgi gördü.

AA