Türk tatlısının en iyi 10 yeri

Yemek yazarları, şefler, işletmeciler, gazetecilerden oluşan büyük jüri seçti

Pazar, 28 Ekim 2012 - 05:00

Türk tatlısının en iyi 10 yeri

Güllüoğlu Karaköy

Tarihi tat

İstanbullular bir baklavacı dükkanıyla ilk kez 1949’da Karaköy’de karşılaştı. 1800’lerden beri baklavacılık yapan Gaziantepli Güllü Ailesi’nden Mustafa Güllü açar bu dükkanı. Şimdi torunları işletiyor. Günde 70 bin adet baklava üretiliyor. Fıstık Antep’ten, ceviz Karahisar’dan geliyor. Sade baklavanın kilosu 27, cevizli 35, fıstıklı 39, kadayıf ise 36 lira. (Telefon: 0212 293 09 10)

İmam Çağdaş

Asırlık efsane

Halep’ten gelen Hacı Hüseyin Efendi 1887’de Gaziantep’te başlatır bu efsaneyi. Vefat edince İmam Usta devralır. O da 1964’te vefat eder. Bugün İmam Usta’nın oğulları Talat ve Burhan Çağdaş tarafından bu müthiş lezzet sürdürülüyor. Fıstık ağaçtan erken toplanıyor, yağı bir yıl önceden hazırlanıyor, un Harran’dan geliyor. Baklavanın kilosu 36 lira. (Telefon: 0342 231 26 78)

Saray Muhallebicisi

Günlük sütten

Hüseyin Topbaş 1935’te Kasımpaşa’da açtığı muhallebiciden sonra 1949’da İstiklal Caddesi’nde Saray Muhallebicisi’ni açar. Bugün de geleneksel usullerle yaptığı muhallebiler her gün gelen sütten günlük olarak üretiliyor. Muhallebi fiyatları 6- 6.5 lira. (Telefon: 0212 292 34 34)

Hacı Bozan Oğulları

Lezzeti Urfa’dan

Bozan Usta, Şanlıurfa’da 1948’de bu lezzetli baklavalarını, tatlılarını tattırmaya başlıyor. Yıllardır değişmeyen lezzet İstanbul- Laleli’de devam ediyor. 20 katlı baklavanın yeşil fıstıkları Gaziantep ve Urfa’dan getiriliyor. Fiyatlar 30-48 TL arasında. (Telefon: 0212 518 69 20)

Tarihi Sarıyer Muhallebicisi

Geleneksel muhallebi

Tarihi Sarıyer Muhallebicisi, Sarıyer’in sembollerinden. 1928’de Şakir Göçmen adlı sütçü kurdu. Kemal Göçmen bugün Osmanlı muhallebiciliğini inatla sürdürüyor. Su muhallebisi nefis. Zekeriyaköy’deki çiftliğinde yetiştirdiği hayvanlardan elde ettiği sütle yapılan muhallebinin fiyatı 5.5 lira. (Telefon: 0212 242 17 76)

Baklavacı Zeki İnal

13 yaşından beri tatlıcı

Zeki İnal baklavacılığı babasından öğrenip 13 yaşında mesleğe başlamış. 83 yaşındaki Zeki İnal ve oğlu Levent bugün Antep’in en iyi tatlıcılarından. Eşsiz lezzetinin sırrı bolca döşenmiş Antep fıstığı, baharda taze ottan beslenmiş hayvanların sütünden oluşturulmuş yağ. (Telefon: 0 342 231 20 69)

İkbal

Ekmek kadayıfı benzersiz

1922’de Salim Pancar Efendi tarafından ilk açıldığında adı Zümrüt Lokantası. Sonradan adı İkbal Lokantası oluyor. Afyon’da çarşı içindeki bu küçük lokantada yapılan kaymaklı ekmek kadayıfının tadı benzersiz. Fiyatı ise 6 lira. (Telefon: 0 272 215 12 05)

Tatlıcı Gönül Kardeşler

Halka tatlısı meşhur

Remzi, Mahfus, Celal ve Nihat Erçelik kardeşlerin işlettiği Adana’daki Gönül Kardeşler, 1975’ten günümüze aynı lezzeti koruyor. Ürün çeşitliliği ve unutulmaz tadı ile Adanalılar’ın ilk tercihlerinden olmayı sürdürüyor. Özellikle halka tatlısı çok meşhur. Cevizli baklavanın kilosu 10, fıstıklısı ise 20 lira. (Telefon: 0 322 363 01 35

Zeynel

15 çeşit sütlü tatlı

Zeynel, yıllarını muhallebiye vermiş yerlerden biri. İstinye iskelesinde küçük bir dükkanla başlar. Muhallebicilik babadan oğula geçer. 15 çeşit sütlü tatlıdan hemen hepsi var. Eski usullerle yapılan kazandibi, tavuk göğsü ve bir İstanbul tatlısı olan su muhallebisi Zeynel’in vazgeçilmezleri arasında. (Telefon: 0212 262 89 87)

Gaziantepli Çavuşoğlu

Antep’ten gelen lezzet

Çavuşoğlu’nun tatlı serüveni 1958’de Gaziantep’te başlamış. 1975’te bu lezzeti İstanbul-Laleli’ye taşımışlar. 1976’dan beri üst kat kebap salonu, alt katta baklava, katmer gibi tatlıların satışı var. (Telefon: 0212 518 77 14)

(28.10.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)