Dünya Türk Türk'ü vuruyor

Türk Türk'ü vuruyor

Paylaş
Türk Türk'ü vuruyor

Kırgızistan'da Kırgızların, kendileri gibi Türk asıllı olan Özbekler'e yönelik saldırıları dün de sürdü. Ölü sayısı 177'ye ulaştı

Ayaklanmayla başladı

Kırgızistan’da geçen nisanda Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev, halk ayaklanması ile devrilmişti. Muhalefet önderliğinde geçici hükümet kurulmuştu. Ülkede sular bir türlü durulmadı. Oş’da geçen perşembe Kırgız ile Özbekler arasında başlayan kavga kısa sürede etnik çatışmaya dönüşmüştü. Kırgızlar, Oş ve Celalabat kentinde yaşayan Özbeklerin köylerini basıp evlerini ateşe vermişti.

Yakıp yıkıyorlar

Kırgızlar, dün de kendileri gibi Türk olan Özbekleri gözünü kırpmadan öldürmeyi sürdürdü. Kırgızlar, Özbeklere ya silahla saldırıyor ya da evlerini ateşe veriyor. Özbeklerin yaşadığı semtlerde saldırı, kundaklama ve yağmalar gün boyu devam etti. Ölü sayısı dün 177’ye ulaştı. İki bin kişi yaralandı. Resmi olmayan kaynaklar ölenlerin 800’e ulaştığını söylüyor. Kırgız şiddetinden kaçan binlerce Özbek yollara döküldü.

Rusya’dan paraşütçü

Özbekistan’a sığınan Özbek sayısı 80 bine ulaştı. Ancak Özbekistan dün sınırı kapatınca mülteciler sınırda mahsur kaldı. Celalabad Valisi Kubatbek Baybalov, olayları planladığı belirlenen ünlü bir politikacının tutuklandığını, çatışmaları 27 Haziran’da yapılacak anayasa oylamasını baltalamak amacıyla Bakiyev yanlılarının kışkırttığını söyledi. Geçici hükümetin yardım talebi üzerine Rusya, ülkedeki kendi üslerini korumak için beş uçakla 850 paraşütçü yolladı.

20 yıl önce de çatıştılar

Nüfusu 5 milyon 350 bin olan Kırgızistan’da yaklaşık bir milyonluk bölümünü Özbekler oluşturuyor. Özbeklerin çoğunluğu, Özbekistan sınırındaki Oş ve Celalabad eyaletlerinde yaşıyor. Kırgızlar ile Özbekler arasındaki ilk çatışma 20 yıl önce 4 Haziran 1990’da çıkmıştı. Bir ay süren çatışmalarda 1200 kişi ölmüştü. Ülkede siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda Özbeklerin etkisi, ülkede yaşayan diğer 80 etnik kökenli vatandaşlara göre daha fazla.

Yiyecek için yalvarıyorlar

Kırgız şiddetinden kaçan binlerce Özbek Özbekistan’a sığınmak için sınıra akın etti. Ancak Özbekistan dün kapıları kapattınca, halk sınırda mahsur kaldı. Özbekistan Başbakan Yardımcısı Abdullah Aripov, düne kadar 45 bin Özbek mültecinin sığındığını belirterek “İnsani yardıma ihtiyacımız var. Mültecilere bakacak ne gücümüz ne de yerimiz var” dedi. Görgü tanıkları mülteci kamplarındaki çoğunluğu kadın ve çocuk 100 bin Özbek mültecinin ilaç ve yiyecek için adeta yalvardığı belirtiyor.

2

Haberin Devamı