Dünya Türk uçağı Bulgaristan'da mecburi iniş yaptı

Türk uçağı Bulgaristan'da mecburi iniş yaptı

Paylaş
Türk uçağı Bulgaristan'da mecburi iniş yaptı

ABD'den Türk Hava Kurumu (THK) için satın alınan ve Türkiye'ye getirilmek üzere yola çıkarılan Piper PA-44 Seminole tipi çift motorlu eğitim uçağının Bulgaristan hava sahasındayken kötü hava şartları nedeniyle mecburi iniş yaptığı ve pilotun sağ olarak kurtulduğu öğrenildi

Macaristan’dan kalkan ikisi çift motorlu PA44, birri de tek motorlu Cessna 182 tipi uçak, İstanbul’a gelmek üzere havalandı. Çift motorlu uçaklardan Uğur İngilok’un kullandığı PA44 Seminole, buzlanma nedeniyle Bulgaristan’da araziye mecburi iniş yaptı.

Haberin Devamı


Uçağa kısa sürede Bulgar arama kurtarma ekipleri oluşurken pilotun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Mecburi iniş nedeniyle uçakta hasar meydana geldi. ABD pilotun kullandığı diğer çift motorlu uçak ise Bulgaristan’daki Plovdiv Havaalanı’na indi. Kalan tek uçak ise Çorlu’ya ulaşmayı başardı.

ÇORLU’YA İNEN UÇAĞIN PİLOTU KONUŞTU

Ekibin koordinasyonunu sağlayan ve Cessna 182 tipi uçağı Çorlu’ya getiren Oben Oğultarhan, Macaristan’da son hava durumunu aldıklarını ancak mevsi dedi.
Konuyla ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yaptığı ilk açıklamada, mecburi iniş yapan uçağın ABD tescilinde olduğunu, henüz Türk tesciline geçmediğini belirtti. Pilot Oğultarhan, "Havacılıkta her zaman başımıza gelebilecek olaylardan bir tanesi hava koşuludur. Hava şartları uçuş esnasında değişti. Biz alçaktan uçan uçucularız. Hava yolları gibi bulutların üzerinden çok yüksekten gitmiyoruz. Türk Hava Kurumu için Amerika’dan 3 uçak getiriyorduk. İkisi Piper PA 44 model eğitim uçağı, diğeri Cesna 182 model kendi stoğuma alıp satmayı planladığım bir uçak. Üç pilot 3 uçak getiriyorduk. Ben Cesna 182 ile uçuyordum. Yaklaşık 6.5 saat sürecek bir uçuştu. Hava tahminlerini aldıktan sonra havalandık" dedi.

Haberin Devamı

AĞIR BUZLANMA YAŞAMADILAR

Bulgaristan civarında meydanlara yönelik hava tahminleri doğru olduğunu, ancak yol boyunda hava tahminlerinde sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden tecrübeli pilot Oben Oğultarhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oradaki hava tahminlerini de biraz yanlış. Bize 4 bin 500 fitin üzerinde bulut denmişti. Oldukça yükseğe çıkıyordu bu. Diğer 2 uçaktaki arkadaşlarımız ağır buzlanma yaşamaya başladılar. En yakın Bulgaristan havaalanı olmasıyla buraya dönmeye karar verdiler. Ben de öyle uygun gördüm. Benim uçtuğum uçak biraz daha yükseğe çıkabilen bir uçak. Ben yükseğe daha yükseğe çıkarak bulut seviyesinden korundum. Diğer iki uçak emniyetli bir şekilde Bulgaristan’a iniş yaptılar. Pilotlarda ve uçaklarda her hangi bir hasar rahatsızlık mevcut değildir. Çorlu havaalanına gelerek iniş yaptım. Zaten uçaklar ile Çorlu Havaalanına iniş yapılacaktı. Pilot arkadaşlarımla telsizle görüştüm hiçbir sıkıntı yok. Herhangi bir kayıp söz konusu değildir."

Haberin Devamı

UÇAĞIN GÖRÜNTÜSÜ

Bulgaristan’da mecburi iniş yapan PA44 Seminole tipi uçak, 22 Kasım’da Hollanda’da Teuge Havalimanı’na inerken böyle görüntülenmişti. N4404N Amerikan tescilli uçak, üzerinde taşıdığı Türk bayrağı ve kuyruğundaki THK logosuyla dikkat çekiyor.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13324","13324","201311","13324-82963.jpg","1", "0","Bulgaristan'da kaybolan pilot kim çıktı");