Magazin Türk yönetmene ABD'den ödül

Türk yönetmene ABD'den ödül

Paylaş
Türk yönetmene ABD'den ödül

Yönetmen Mahir Egemen Ertürk'ün 'Çıngıraklı Top' filmi, ABD'nin en onemli film festivallerinden 'Houston Uluslararası Film Festivali'nde altın madalya kazandı

Filmin senaryosunu da yazan Ertürk, ’Bu filmi gerçekleştirmek için oğluma ayırmam gereken zamanlardan çok çaldım, 7 yıl boyunca bu nedenle eğer başarım varsa oğlumun hakkı benimkinden çoktur. Ülkemizi yapmış olduğumuz filmler ile yurt dışında temsil etmek gurur verici. Bundan sonra yapacağım filmleri de ülkeme adayıp Türkiye’nin ve Türk filmlerini yurt dışında başarı ile temsil edeceğiz" dedi.

Kuzey Amerika’nın San Fransisco ve New York’la birlikte 3 büyük festivali arasında sayılan Houston Uluslararası Film Festivali’nde, altin madalyayi ’Cingirakli Top’ filmi ile Türk yönetmen Mahir Egemen Ertürk kazandı. Ablası Pelin Ertürk ile birlikte filmin yapımcılığını da üstlenen Ertürk, yaşadığı tüm olumsuzluklara karşın, çektiği ilk sinema filminin, uluslararası bir festivalde ödül kazanmasından, kendisi adına hem de Türk sineması adına gurur duyduğunu söyledi. Houston’dan sonra New York’a gelen ve burada DHA’ya konuşan Egemen Ertürk, filmini başka festivallere de göndermek istediğini belirtti.


7 BİN FİLM ARASINDAN SEÇİLDİ

2009 yılı yapımı ’Çıngıraklı Top’ adlı filminin, büyük stüdyolardan film kabul etmek yerine, tamamen bağımsız yapımlara adanmış uluslarası tek film festivali olan Houston Uluslararası Film Festivali’ne katılmak için başvuran 7 bin film arasından sıyrılarak altın madalya kazandığını anlatan Ertürk, kendisine sponsor olmak isteyen bir Türk kuruluşunun da kendisine destek yerine köstek olduğunu söyledi.

Rain Drop adli Türk derneğinin, filmine sponsor olmak için kendisi ile bağlantı kurduğunu belirten genç yönetmen, şöyle dedi: "Tabii ki film festivallerine katılmak kolay değil, çok masrafları olabiliyor. Houston’dan bir Türk derneği, Rain Drop (Yağmur Damlası) adında, daha sonra biraz radikal dinci olduğunu öğrendiğim derneğin yöneticileri önce ’Size sponsor olacağız. Her şeyinizi karşılayacağız, bütün her şeyi biz yapacağız’ dediler. Daha sonra bu dernek birden karar değiştirdi. Kararın nedenini tam olarak bilmiyorum. Ama, festivalin kataloguna logolarını benim filmim sayesinde koydular, sponsor olmadılar."

ALTIN MADALYA KAZANDI, FİLM REHİN KALDI

Rain Drop adlı kuruluşun verdiği hiç bir sözü tutmadığını anlatan Ertürk, filmin kopyasının Türkiye’ye dönüş masraflarını da onların karşılaması gerektiğini belirtirken, "Bu kopyayı taşımak ciddi bir mesele. Bunu da onlar söz verdikleri halde karşılamadıkları için, film Houston’da adeta rehin kaldı. Bu bir skandal aslında" dedi. Mahir Egemen Ertürk bu festivale başvuru yapacak bütün Türk yönetmen arkadaşlarını, Rain Drop adındaki kuruluştan uzak durmaları için uyarmak istediğini ekledi. Ertürk, şöyle konuştu: "Bu dernek, sinema filmi bileti almayı sponsorluk sayıyor. Bu üzücü, benim tek istediğim, filmimin anavatanına sağ salim dönmesi. Çünkü o film başka festivallere de gidecek, dünyanın başka yerlerine de gidecek. Ama bu film sanattan anlamayan insanların elinde olmamalı." Erturk, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kendisine yardımcı olmak için devreye girdiğini de belirtti. Filmin senaryosunu da kendininim yazdığını anımsatan Mahir Egemen Ertürk, şöyle devam etti; "Daha önce engelli kişilerle çalıştım, onlara tiyatro,oyunculuk dersleri verdim. Orda görme engelli kişilerin futbol oynayışlarını görmüştüm. Ondan esinlendim ve bu harika bir öykü diye duşundum. Ama film körlerin sorunlarını anlatan bir film değil, bu bir komedi filmi. Körlerin aslında sorunları olmasına karşın, gözleri görmemesine karşın, onlarca kez düşseler bile hemen kalkabildiklerini, oysa sapasağlam insanların bazen düşünce kalkmakta güçlük çektiklerini anlattım. O bize bir ders olsun diye böyle bir film çektim. Hayata koru körüne atılacak çalımları yansıtmaya çalıştım. Filmin tamamlanması 7 yılı buldu. Sonuç; karsılaştığmı sorun ve zorluklara değdi. Bunun en önemli göstergesi de filminin kazandığı ödül ve ABD’de gördüğü ilgi. ABD’de filminin dağıtımı yapmak isteyen bazı kuruluşlar var."

Houston’da ödülünü alırken bir konuşma yaptığını ve ödülü oğluna armağan edeceğini anlattığını söyleyen başarılı yönetmen, "Bu projede 7 yıl boyunca çalışırken, olguma ayırmam gereken zamandan çalıp bu filme adamıştım. ’Çıngıraklı Top’ filmi de benim bir evladım. O yuzden Houston’da aldığım öd ülü oğlum Oliver Dehal Ertürk’e hediye edeceğim. Ona ayıramadığım zamanlar için" diye konuştu.’Çıngıraklı Top’ filminin başrol oyuncuları şöyle: Zihni Göktay, Osman Tan, İpek Özkök, Burak Önal, İlyas Salman, Erkan Taşıdoğen, Tugay Tanülkü , Ömür Arpacı, Ozan Uygun, Soydan Soydaş, Timur Acar, Tolga Işık, Onur Pehlivan. 44 yıllık geçmişi olan Houston Uluslararası Film Festivali ödüllerini kazanan yönetmenler arasında Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Ang Lee, Oliver Stone, David Lynch, Brain De Palma ve Coen kardeşler gibi dünyaca ünlü isimler bulunuyor.


Nafiz ALBAYRAK/NEW YORK (DHA)

Haberin Devamı