Siyaset Türkçe hakarete terbiye dersi
Paylaş
Türkçe hakarete terbiye dersi

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Danışmanı Büyükelçi Fuat Tanlay ile ABD Büyükelçisi Joseph Evan LeBaron arasında, Katar'da yaşanan tartışmanın Türkçe yapıldığı ortaya çıktı

Tanlay, daha önce ABD’nin Adana ve İstanbul başkonsolosluklarında altı yıl görev yapan LeBaron ile yaşananları şöyle anlattı:

CLİNTON'I 10 KEZ ARADI

“Sayın Başbakan, konakladığı otelde Sayın Clinton’la görüşmeye başladı. İçeride Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da vardı. Clinton içeri girmeden önce özel kalemi, Katar Emiri ile görüşmesi olduğunu hatırlattı. Görüşme başladıktan sonra özel kalem müdürüyle kapının önündeydik. Planlanan görüşme yarım saat kadar uzayarak bir buçuk saati buldu. Bunun üzerine özel kalem müdürü, Katar Emiri ile görüşmeyi hatırlatmak için en az 10 kere Clinton’a telefon etti. Ancak Clinton açmadı. Demek ki içeride çok önemli konular konuşuluyordu.

Bir süre sonra bir kişi, hışımla görüşmenin yapıldığı odaya doğru yöneldi ve kapıyı yumruklamaya başladı. Başbakanın korumaları müdahale edip içeride görüşmenin sürdüğünü söyledi. Aynı kişi, ‘Ben Amerika’nın Doha Büyükelçisiyim. Dışişleri Bakanımın Katar Emiri ile randevusu var. Geç kalıyoruz’ diye Türkçe bağırmaya başladı. Korumalar kendisini sakinleştirip görüşmenin sürdüğünü tekrarladılar. Bunun üzerine ABD’li Büyükelçi, ‘Bitsin artık bu görüşme. Türkiye ve siz önemli değilsiniz. Bizim için Katar Emiri sizden çok daha önemli’ sözlerini Türkçe sarf etti.

Bunun üzerine devreye girerek kendisine şunları söyledim: ‘Burada sizi izliyorum. Bakanın özel kalemi de burada. Kim olursanız olun, hiçbir ülkeye hakaret içeren sözler söyleyemezsiniz. Diplomatik nezaket takının.Terbiyesizlik yapmayın. Türkiye’ye ve Türkiye Başbakanı’na hakaret edemezsiniz. Buna izin vermem.’ ABD’li büyükelçi, bu kez İngilizce aynı sözleri tekrarlayarak üzerime doğru yürüdü. Ben de kendisini engelledim ve İngilizce yanıt verdim. Ben diplomatik nezaketi çok iyi bilen bir büyükelçiyim. Ancak ülkeme yönelik hakaret olunca bunu seyretmem.”

KONTROLÜNÜ KAYBETTİ

Başbakanlık Basın Müşaviri Kemal Öztürk, ABD ile Türk diplomatların Katar’da yaşadığı gerginlikle ilgili olarak, “ABD Büyükelçisi kontrolünü kaybetti” açıklamasını yaptı. Öztürk, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın görüşmesinin uzaması nedeniyle ABD’nin Doha Büyükelçisi Joseph LeBaron’un içeriye haber yollamak istediğini söyledi.

Öztürk, bir sonraki görüşmesine geç kalacağı ile ilgili Clinton’a bilgi aktarılmasını isteyen LeBaron’un isteğinin yerine getirildiği belirtti. Öztürk, “Zaman geciktiği için LeBaron kontrolünü kaybetti. Sarf ettiği sözler nedeniyle büyükelçimiz müdahale etmek zorunda kaldı ve gereken uyarı yapıldı” dedi.

BUSH'UN ADAMI

Joseph Evan LeBaron, ABD eski Başkanı W. George Bush döneminde 18 Temmuz 2008’de Katar’a büyükelçi atandı. 2003- 2006 arasında Moritanya Büyükelçisi olarak da görev yapan LeBaron, Ortadoğu konusunda uzman diplomatlar arasında. Adana ve İstanbul’da da toplam altı yıl görev yapan LeBaron çok iyi derecede Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca biliyor.

2

Haberin Devamı