Siyaset Türkçe yerine Rusça konuştular
Paylaş
Türkçe yerine Rusça konuştular

10. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Devlet Başkanları Zirvesi'nin ardından yapılan basın toplantısında Rusça konuşuldu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 10. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Devlet Başkanları Zirvesinin ardından, Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan Cumhurbaşkanları ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk sözü ev sahibi olarak Cumhurbaşkanı Gül aldı.

3 EKİM TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER GÜNÜ İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Gül, "Toplantımızı sırasında ortak dil din ve tarih değerlerini paylaştığımız çok taraflı işbirliği mekanizmalarını gözden geçirme imkanı bulduk" dedi.

Gül, zirvede Azerbaycan, Türkmenistan ve Türk enerji bakanlarının üçlü bir toplantı gerçekleştirdiklerini bu toplantıda, Hazar Havzası enerji işbirliği mekanizmasının görüşüldüğünü kaydetti.

TÜRKÇE DEĞİL RUSÇA KONUŞTULAR

Daha sonra soru cevap bölümüne geçildi. Soru cevap bölümünde Türkmenistan Cumhurbaşkanı kendisine sorulan soruya Türkmence cevap vermek istedi.

Ancak çeviri sorunu yaşandığı ve çevirmenler tarafından Berdimhammedov’un sözleri Türkmence’den çevirilemediği için, Cumhurbaşkanı Rusça konuşmaya devam etti.

Türkmen Cumhurbaşkanı’nın ardından Kazak, Kırgız, Azeri Cumhurbaşkanları da Rusça konuşunca Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Devlet Başkanları Zirvesinde ilginç anlar yaşandı.

Konuk Cumhurbaşkanlarının Rusça konuşması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Gül konuşmaların tercümesini kulaklıktan dinlemek zorunda kaldı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün, “Dışişleri Bakanları Türkçe konuştular. Türkçe konuşarak toplantılarını yaptılar“ şeklindeki sözlerine rağmen konuk Cumhurbaşkanlarının Rusça konuşması zirvenin dikkat çekici ayrıntılarında oldu.

Haberin Devamı