Gündem Türkiye 100 yılda 4 derece ısınacak

Türkiye 100 yılda 4 derece ısınacak

Paylaş
Türkiye 100 yılda 4 derece ısınacak

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Türkiye'de 2100 yılına kadar 4 derece sıcaklık artışı tahmin ettiklerini söyledi

Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı turizm beldesi Belek'te bulunan Susesi Otel'de devam eden Dünya Meteoroloji Örgütü'nün 15. Klimatoloji Komisyonu Toplantısı'na katılan Çağlar, toplantı arasında biraraya geldiği gazetecilerle meteoroloji değerlendirmesi yaptı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava, fırtına ile Trakya ve Antalya'da sele neden olan sağanak yağışların ardından sıcaklıklarda artış beklediklerini kaydetti.

2006- 2007 yıllarında Türkiye'de bir kuraklık yaşandığını, 2008'den itibaren yağışlarda düzelme olduğunu belirten Mehmet Çağlar, "Hatta uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 28 artış oldu" dedi.

DÜNYA SON YÜZYILDA 0.74 DERECE ISINDI

Dünya'da yaşanan iklim değişikliğinin iki türlü nedeni olduğunu kaydeden Genel Müdürü Çağlar, 1980'lerin ardından doğal değişimlere insan faktörünün de eklendiğini söyledi.

Fosil yakıtların atmosfere bıraktığı karbondioksit gazlarının yarattığı sera etkisi nedeniyle dünyanın son yüzyıl içinde 0.74 derece ısındığını belirten Mehmet Çağlar, "Küresel ısınmanın etkisiyle dünyada yaygın olarak sel olayları, fırtınalar, hortumlar meydana geliyor. Dünyadaki meteorolojik faktörler değişkenlik gösteriyor. Dünya bu olayı daha aza indirmek için bilimadamları önce iklim değişebilirliğini tespit etmeye çalışıyor" diye konuştu.

"YAŞANAMAZ BİR DÜNYA ANLAMINA GELİYOR"

Dünyanın son yüzyıl içinde 0.74 derece ısınırken, Türkiye'nin ise 0.64 derece ısındığını belirten Mehmet Çağlar, "Dünya ortalamasına yakın bir değer" dedi. "Yaptığımız tespitlerde Akdeniz iklim kuşağında iklim değişikliğinin en fazla etkilenen ülkeyiz" diyen Çağlar, Türkiye'de ve dünya genelinde 2100 yılında 4 derece sıcaklık artışı tahmin edildiğini kaydetti.

Geçen yüzyıl içinde deniz ve okyanuslarda 17 santimetre yükselme olduğunu söyleyen Mehmet Çağlar, "Sıcaklık artışının 4 derece olması halinde su seviyesinde yaklaşık 50 santimetre yükselme olur. Bu durumsa yaşanamaz bir dünya anlamına geliyor" dedi.

Emre BAYLAN-Mehmet KILIÇARSLAN/Antalya (DHA)