Ekonomi Türkiye bankalarının rotası Arap dünyası

Türkiye bankalarının rotası Arap dünyası

Paylaş
Türkiye bankalarının rotası Arap dünyası

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Türk bankacılık sisteminin gelecekteki genişleme alanını Arap dünyası olarak gördüğünü söyledi

Sürekli davet ediyorlar

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Iraklı olsun, Suriyeli olsun en üst seviyede temsilcilerin gelip kendilerini davet ettiklerini belirterek, “Biz şube açmak istiyoruz. Bugün gideyim, yarın Irak’ta şube açabilirim. Eminim Mısır’da böyle bir izni alabileceğiz” diye konuştu. ‘Krizden Mali İstikrara’ konulu Türk-Arap bankacılık zirvesinde konuşan Özince, Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin yüksek bir ekonomik potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.

Finansal kurumlar sorumlu

Ersin Özince, “Bu potansiyelin kullanılması, bölge ekonomisinin büyütülmesi, halkların refahının artması için kaynağa ihtiyaç var. Finansal kurumlara sorumluluk düşüyor. Ekonomik ilişkilerin finansmanında bankalarımız arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine ihtiyaç var. Arap ve Türk bankalar birliği arasındaki işbirliğinin, süreci daha da hızlandıracağına inanıyoruz. Türk bankacılık sisteminin gelecekteki genişleme alanını Arap dünyası olarak görüyoruz” dedi.

Rusya’da sonuca yakınız

Ersin Özince, Bulgaristan’da banka şubesi açma planlarına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: “O ülkede en büyük yabancı yatırımcıyız. Ama izin alamadık. Irak, Suriye davet ediyor. Biz şube açmak istiyoruz. Ama her küçük ülkede ayrı bir banka almaya kalkmamız son derece gereksiz. Ayrıca Türk bankacılığı öylesine gelişmiş ki şube dediğimiz olay, kurulduğunda oradaki birçok kurulu bankanın gücünün üzerine çıkacaktır. Kazakistan’da sonuca uzak, Rusya’da yakınız.”

Tahvil isteği çok doğal

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin’in, “Kışa doğru tahvil ihracına izin verebiliriz” sözlerinin hatırlatılması üzerine Özince, bankalar ve özel sektörün ülke piyasasında tahvil ihraç etmesi kadar doğal bir şey olamayacağını belirtti. Özince “Konut finansmanı alanının refinansman yapılmazsa büyüyemeyeceğini biliyorum. Benim bankam da rakip bankalar da başta konutla ilgili tahviller ihraç etmeyi amaçlayacaklardır. Bu konuda potansiyel var” diye konuştu.

SORUN VARSA SÖYLEYİN, İŞİ KOLAYLAŞTIRALIM

Zemin ve malzeme hazır

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin potansiyelinin çok büyük olduğunu söyledi. Bankalar zirvesinde konuşan Babacan, “Zemin hazır, bütün malzeme hazır, herşey hazır. Geriye siyasi irade kalıyor” dedi.

Babacan, Arap Bankalar Birliği’nin 420 üye bankası ve 2 trilyon doların üzerinde aktif büyüklüğü olduğunu belirterek, zirvenin Türk-Arap dünyası arasındaki finansal ilişkilerin daha iyi noktaya gelmesine katkıda bulunacağını söyledi.

Ticaret 37 milyar dolara çıktı

Türkiye’nin Arap ülkeleriyle ticaret hacminin 2002’de 7 milyar dolar olduğunu belirten Babacan, bu rakamın 2008’de 37 milyar dolara çıktığını vurguladı. Türkiye’ye gelen Arap ziyaretçi sayısının 1.5 milyona ulaştığını belirten Babacan, 2 binin üzerinde Arap şirketinin Türkiye’de yatırımı olduğunu belirtti.

Babacan, “Bakıyoruz Arap dünyası ve Türkiye arasındaki ticarete, insan trafiğine, siyasi ilişkilere, çok iyi. Ama finansal akımlar, finans ilişkileri açısından diğerlerinden gerideyiz” dedi.

Biz yanınızda olacağız

Bankaların daha çok iş yapmaları gerektiğini söyleyen Ali Babacan şöyle konuştu: “Bunun için de temel hazır. Çok sayıda bankanın Türkiye’de operasyonu var. Ancak biz bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. İlişkileri geliştirmek istediğiniz zaman hükümetleri yanınızda göreceksiniz. Biz Türk Hükümeti olarak her yardımı, desteği vermeye hazırız. Sizlerin geldiği ülkelerin hükümetlerinin de aynı arzu ve istekte olduğunu biliyorum. İşi yapmayı kolaylaştırmaya hazırız. Yeter ki sorunu bilelim.”

2

Haberin Devamı