Dünya 'Türkiye Batı'ya kafa tutuyor'

'Türkiye Batı'ya kafa tutuyor'

Paylaş
'Türkiye Batı'ya kafa tutuyor'

Batılı yorumculara göre uranyum takasında İran'ı ikna eden Türkiye ve Brezilya, Batı'nın kurallarına kafa tutuyor

'GÜÇLER ÇEKİŞMESİ’

Haberin Devamı

İran’ın nükleer programıyla ilgili krizin çözülmesi yönünde Türkiye ve Brezilya’nın girişimiyle imzalanan anlaşma ve bu anlaşmaya rağmen BM Güvenlik Konseyi’ne yeni yaptırım tasarısı taslağının getirilmesi yabancı basının en önemli gündem maddelerinden biri olmayı sürdürüyor. Yorum ve analizlerde, Brezilya ve Türkiye’nin temsil ettiği yükselmekte olan güçlerle yerleşik güçler arasında bir çekişme olduğundan söz ediliyor. Yorumlar şöyle:

- Financial Times (İngiltere): Gazetedeki yorumda, “Eğer Batı, küresel bir düzen istiyorsa, kurallarının belirlenmesinde başkalarının da söz sahibi olmasına alışmalıdır” dedi. Makalede Türkiye’nin komşularla sıfır sorun politikasının “Basit ve dahice bir plan” olduğu belirtilerek, “Komşularla sorunları çözme politikası evrensel açıdan başarılı olamasa da Türkiye’yi büyük bir bölgesel oyuncuya dönüştürdü” denildi.

Haberin Devamı

‘SINIRLAR BELİRLENİYOR’

- New York Times (Amerika): Roger Cohen imzalı yorumda “Obama’nın İran konusunda farklı şekilde düşünmeye hazır olduğuna inanmıştık. Anlaşılan böyle değilmiş” denildi. Yazıda, “21’inci yüzyılın ilk on yılı, Amerika’nın gücünün sınırlarını çizdi: Bu güç büyük ama artık belirleyici değil” ifadesi kullanıldı.

- Guardian (İngiltere): Gazetedeki yorumda “Türkiye, Ortadoğu’da başlıca bir diplomatik güç olarak yükseliyor. Hem Türkiye hem de Brezilya, Güvenlik Konseyi geçici üyeleri ve nükleer silahların çoğalmasını önleme anlaşmasına taraf ülkelerdir. Bu ülkeler, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın terk ettikleri dürüst arabulucu rolünü üstlenmiş bulunuyorlar” denildi.