Gündem Türkiye bölündü

Türkiye bölündü

Paylaş
Türkiye bölündü

'Balyoz' operasyonuna dünya medyası geniş yer ayırdı. Ortak yorum “Türkiye bölündü” oldu

İNGİLTERE:

‘Asker otoritesine meydan okunuyor’

* Financial Times: Bu operasyon, kökleri siyasi İslam’a dayanan AK Parti ile ordu ve yargı içinde ona karşı olan geleneksel laik kesim arasındaki gerginliği iyice tırmandıracak.

* BBC: Çok sayıda Türk yaşananları Türkiye’deki laik yapılanmayla AK Parti arasında devam etmekte olan iktidar mücadelesinin uzantısı olarak görüyor.

* Guardian: Bir zamanlar tüm gücü elinde tutan Türk Ordusu, on yıllardır ilk defa otoritesine en büyük meydan okuma ile karşı karşıya. Son gözaltılar büyük bir krize yol açabilir. Şimdi savcıların bu gözaltıları tutuklamaya çevirmek için dört günleri var. Eğer bu gerçekleşirse ordu katiyen sessiz kalmayacaktır.

* Daily Telegraph: Laik Türk Ordusu ve yargı kurumları, Ergenekon darbe komplosuna ilişkin soruşturma ile kapana kıstırıldı.

YUNANİSTAN:

‘Ordu yasaların üstünde değil’

* Kathimerini: Erdoğan ile ordu arasındaki çatışma doruğa ulaştı. Ordu artık yasaların üzerinde değil.

* Ethnos: Erdoğan askerlere balyozla vurdu.

* Elefterotipia: Son gelişmeler zaten gergin olan ortamı daha da gerginleştirdi. Erken seçim senaryoları iyiden iyiye gündeme geldi.

AMERİKA:

‘Bugüne kadarki en sert eylem’

* New York Times: Operasyon, modern Türkiye tarihinde güçlü orduya karşı en sert eylemlerden biri.

* Wall Street Journal: Balyoz iddiaları ülkeyi ikiye böldü. Bazı kesimler, tutuklamaları darbecilerden hesap sormak için düzenlenen çaba olarak görüyor. Bazıları ise hükümetin laikliğin altına oymaya çalıştığını düşünüyor.

İSPANYA:

‘Türkiye kendini tehlikeden kurtardı’

* El Pais: Türkiye’de darbeciliğe karşı baskın. Polis, darbeci askerlerin oluşturduğu bir şebekeye karşı modern Türkiye’nin tarihinin en büyük operasyonlarından birini başlattı.

* La Razon: Türkiye, kendini bir darbeden kurtardı.

İTALYA:

‘Darbe yok edildi’

* La Repubblica: Türkiye’de askeri darbe bertaraf edildi.

* La Stampa: Türkiye’de hükümet-ordu arasında gerilim.

* İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini: Balyoz Planı’na karşı, Avrupa Türkiye’deki meşru hükümeti desteklemek durumunda olacak.

3