Siyaset Türkiye bu açıklamaya kilitlendi
Paylaş
Türkiye bu açıklamaya kilitlendi

CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısında, saat 15.00'te yapılacak milletvekilliği yemin töreninde partinin takınacağı tavır konusunda karar alındı. Artık bu konudaki açıklama bekleniyor

Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından CHP’nin Meclis’te göstereceği tavır bu toplantıda netleştirildi. CHP Genel Başkan yardımcısı Erdoğan Toprak, kararın verildiğini açıkladı.

Kararın, TBMM'de süren grup toplantısının ardından Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından saat 14.30'da açıklanacağı belirtildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün yaptığı açıklamada tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmeleri için iktidardan somut bir adım gelmemesi durumunda TBMM Genel Kurulu’na katılmalarına karşın yemin etmeyeceklerinin işaretini vermişti.

Haberin Devamı

Baykal: Milli irade yaralı

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, "milli iradenin yaralı olduğunu, bu yaranın derhal tedavi edilmesi gerektiğini" ifade ederek, "Kimse, özel yetkili mahkeme hakimlerinin kararları arkasına saklanmasın" dedi.

Baykal, CHP Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP'nin, bugün yapılacak yemin töreni öncesi tavrına ilişkin bir soru üzerine Baykal, partinin yetkili organlarının kararına saygılı olduğunu kaydetti.

Baykal, "Takdir onların. Çok karmaşık bir konu. Ayaküstü 'oydu, buydu' diye olmaz..." dedi.

"Milli iradenin yaralı olduğunu, bu yararın derhal tedavi edilmesi gerektiğini" kaydeden Baykal, şöyle konuştu: "İpe un serme zamanı, 'bakarız, ederiz' zamanı değil. Bunun çözülmesilazım. Bu tıkanıklıktan yarar sağlama kimseye yakışmaz.Seçim yapıldı. Milli irade tecelli etti. Gereği yapılır. Oyalama, avutma, savsaklama çok ağır sonuç doğurur. Bunun çözüm işi ülke siyasetinin en öncelikli konusudur. Özellikle yüzde 50 alanlar sorumludur. Kimse özel yetkili mahkeme hakimlerinin kararları arkasına sağlanmasın."

Haberin Devamı

TBMM'de grup toplantısı başladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de saat 15.00’te başlayacak yemin töreni öncesinde TBMM’de grubunu topladı.

Kılıçdaroğlu’nun başkanlık edeceği toplantıda, CHP’nin yemin törenindeki tavrı kararlaştırılacak. Toplantının ardından CHP Genel Başkanı’nın bir açıklama yapması bekleniyor.

Grup toplantısı öncesinde bir gazetecinin, "AKP ile bir temas oldu mu" şeklindeki sorusuna Kılıçdaroğlu, "Bir talep olmadı" karşılığını verdi. CHP Genel Başkanı grup toplantısına girerken, saat 14.30’da bir açıklama yapacağını söyledi.

Haberal ve Balbay kararı üst mahkemeye kaldı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Gazeteci Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın tahliye talebinin reddi konusunda verdiği kararda direndi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Balbay ve Haberal hakkındaki karar düzeltme talebini reddederek, dosyayı itirazı inceleyecek olan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne "Ret kararımız yerindedir" görüşüyle gönderdi.

Haberin Devamı

"Ergenekon" davası sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay milletvekili seçildikten sonra avukatları İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, tahliye talebinde bulunmuştu. Ancak mahkeme, oy çokluğuyla tahliye talebini reddetti. Kararın düzeltilmemesi halinde dosyanın bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep eden avukatlar, tahliye talebinin reddedilmesine ilişkin karara itiraz ederek, karar düzeltme istedi.

Bu talebi değerlendiren mahkeme, "tahliye talebinin reddi kararımız yerindedir" diyerek, önceki kararında direndi. Karar düzeltme talebini reddeden mahkeme, dosyayı bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.