Türkiye’de Boşnak Mutfağı: Boşnak Yemekleri Nerede Yenir?

Boşnak yemekleri nerede yenir yazımızda Türkiye’de Boşnak mutfağının izini süreceğiz. Daha önce ecdadın 500 yıllık Balkan egemenliğinde Bosna’da Anadolu izlerini sürmüş ve Bosna Hersek‘te ne yenir isimli bir yazı yazmıştık. Fakat Türkiye’de Boşnak mutfağına yönelik detaylı bir araştırma yapmamıştık. Şuanda Türkiye’de en iyi Boşnak yemekleri nerede yenir şeklinde bir sorunun muhatabıyız. Balkanlar üzerinden Anadolu’ya başlayan göçlerle Anadolu ile kucaklaşan Boşnak yemekleri eminim hepimiz tarafından seviliyor. Türkiye’de Boşnak mutfağına yönelik hizmet veren mekanlar ile ilgili derli toplu bir kaynağın eksikliği internette her daim hissediliyordu. Bu soruyu kendimize bir misyon edinerek hem kardeş ülkeye hemde bu yazıyla Boşnak yemekleri sevenlere hizmet etmiş olalım istiyoruz.

28 Aralık 2017, Perşembe 12:10 Son Güncelleme: 14 Mayıs 2018, Pazartesi 16:24
A A

Kaynak: Gurmex Instagram: Gurmexcom


Kaynak URL:

https://www.gurmex.com/bosnak-yemekleri-nerede-yenir/


Bosna Hersek ve Boşnak yemekleri ile ilgili daha fazla gurme gezi paylaşımı için

hesabını takip edebilirsiniz.

www.instagram.com/gurmexcom




Boşnak Yemekleri Nerede Yenir?

Boşnak Yemekleri Nerede Yenir?

Boşnak yemekleri istanbul için Bayrampaşa Yıldırım mahallesi ve Pendik Sapanbağları başta olmak üzere, Bahçelievler Yenibosna semti, Şile, İzmir’in Çamdibi semti, Bursa, Manisa’nın Akhisar ilçesi ve Balıkesir Ayvalık ülkemizdeki en iyi adresler arasında sayılabilir. Ülkemizin bir çok şehrinde şüphesiz Boşnak restoranları hizmet veriyor. Biz Boşnak yemekleri nerede yenir yazımızda daha çok ismiyle ön plana çıkmış ve lezzetleri ile kendini ispat etmiş mekanlara yer vereceğiz. Boşnak Yemek Kültürü Malum Bosna Hersek’in şehir dokusuna yansıyan Osmanlı kültürü, yemeklerini de es geçmemiş. Boşnak Yemekleri için vazgeçilmez ana malzemelerden birincisi et ikincisi hamurdur. Yemeklerde genellikle dana ve kuzu olmak üzere en çok kırmızı et kullanıyorlar. Etleri ızgara olarak pişirmeyi daha çok seviyor olsalar da etin kendi suyunda veya farklı soslar ile pişirdikleri yemeklerde var.  

Boşnak yemekleri nelerdir?

Boşnak yemekleri nelerdir?

Kendi suyunda pişirilen yemekler, közde pişen enfes börekler, bol kemikli kuru fasulye, odun ateşinde pişen et, sosis ve sucuk, pleskavitsa (Pljeskavica) ve Ulusal yemek sayılan cevapi köfte Boşnak mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Kaymacina, soka, palaçinka, izlivaça, mahluta, palaçinka, Bosanski lonac, kurgusa, kljukusa, supa, pilav ve biryan kapama gibi sadece isimlerini yazarak bile sayfalar doldurabileceğimiz yüzlerce lezzet var. Soka Nedir? Soka için özel parantez açalım çünkü her Boşnak restoranında karşılaşacaksınız. Soka; Balkan biberinin içine peynir, süt ve kaymak karışımının doldurulması ile yapılan bir Boşnak turşusudur. Boşnak mutfağında özellikle sabah kahvaltısında tercih edilen soka aslında köfte, mantı hatta her öğün yenebilecek bir lezzettir.  

Boşnak Et Yemekleri

Boşnak Et Yemekleri

Cevapi Boşnak et yemekleri ile devam ediyoruz. Bosna Hersek’te Ulusal yemek olarak kabul edilen Cevapi köfte pidenin arasında servis ediliyor ve yanında soğan salatası bol bol tüketiliyor. Hele ki bazı yerlerde yanında bir kaymak verirler yemelere doyamazsınız. Aynı kaymağı isterseniz kahvaltı için seçeceğiniz yumuşak bir poğaçanın arasına da koydurabiliyorsunuz. Pleskavitsa Yassı köfte olarak tabir edilen ve burgere benzemesine rağmen lezzet olarak birkaç gömlek üstte diyebileceğimiz sığır etinden yapılan Pleskavitsa şahanedir.  

Raznjici ve Teletina İspod Saca

Raznjici ve Teletina İspod Saca

Yine köfte tarzında yapılırsa bol soğan salatası ile tüketilen Raznjici yani şişte et, iki metal sac arasında dana eti ve ekmeğin pişirilmesi ile yapılan Teletina ispod saca nefistir. Bosanski Lonac Diğer bir meşhur Boşnak et yemeği Bosanski lonac iri doğranmış dana, kuzu veya koyun eti ile yapılır. Bol bol yeşil fasulye, lahana, patates, domates, havuç ve soğan yemeğe ilave edilerek pişirilir. Yine tandırda Boşnak mutfağında çok tercih edilen et yemeklerinden biridir.  

Boşnak Kuru ve İsli Etler

Boşnak Kuru ve İsli Etler

Ülkemizde nedense kuru et ve isli et olarak gruplandırılan etler aslında farklı farklı isimlere sahip. Ciddi emek ve özveri ile hazırlanan bu etler yiyenleri kendisine müptela ediyor. İnek etinin kurutulmuşuna pleçka, dana etinin kurutulmuşuna suho meso, koyun etinin kurutulmuşuna stelia ve keçi etinin kurutulmuşuna ise jaretina deniliyor. Boşnak usulü kuru ve isli et nasıl yapılır? Boşnak Mutfağında meşhur isli etler, lezzet yolculuğuna bütün haldeki antrikotların bir hafta boyunca tuza yatırılması ile başlıyor. Bir hafta sonunda tuzdan alınan antrikotlar hava almayan bir odaya konuluyor. Ardından hava almayan bu odada odun ateşi yakılıyor ve bir hafta boyunca antrikot bu odada asılarak kurumaya bırakılıyor. Oda havasız olduğu için yakılan odun ateşinden alev çıkmadığı gibi odaya devamlı olarak is yayıyor. Aynı usul ile isli sucukta yapılıyor.  

Boşnak Hamur İşleri

Boşnak Hamur İşleri

Boşnak Börek Çeşitleri Nelerdir? (Sirnica, Zeljanica, Krompirusa, Burek) Türkiye’de açıkçası Boşnak mutfağı denildiğinde akla ilk börekler ve Boşnak mantısı geliyor. Yufkası elde açılan ve közde sac üzerinde pişirilen böreklere genel itibari ile Pite (Pita) ismi veriliyor. Fakat içlerinde kullanılan malzemelere göre Sirnica (peynirli börek), Zeljanica (ıspanaklı börek), Krompirusa (patatesli börek) ve Burek (kıymalı börek) olmak üzere farklı isimler alıyorlar. Her çeşit börek yapılıp keyifle yenilmesine rağmen Boşnak erkeklerine göre böreğin en makbulü kıymalı ve patatesli olanıdır.  

Boşnak Mantısı (Mantiye)

Boşnak Mantısı (Mantiye)

Boşnak mantısı genel olarak kıymalı olarak yapılır ve üzerine bol sarımsaklı yoğurt eklenerek afiyetle yenir. Hamur işlerinin üzerine çoğunlukla lezzeti katlayan unsur sarımsaklı yoğurt ilave ediliyor. Potoplika ve Ribitsa Et suyuyla ıslatılan kuru yufkaların üzerine pişmiş kuzu eti ve sarımsaklı yoğurt serilmesi ile yenilen Potoplika, yine yufkaların küçük parçalar halinde yağlanıp içlerine kıyma konulduktan sonra fırında pişirilmesi ile yapılan Ribitsa en güzel örnekleridir.   Boşnak Ekmekleri (Ustipci sa kajmakom, Ljevaca) Boşnak hamur işleri arasında börek ve mantı dışında söz edilmesi gereken diğer bir lezzet ise şüphesiz ekmekleridir. Bol bol tüketilen Ustipci sa kajmakom Boşnak peynirli lokmaları ve Ljevaca isimli sebzeli ekmekleri nefistir. **Boşnak böreklerinden unutulmaya yüz tutmuş bir lezzeti de yazımın sonunda size aktarmaya çalışacağım. İnternette hakkında herhangi bir kaynağa ulaşamayacağınız bu börekten konunun dağılmaması için şuanda bahsetmiyorum.

Boşnak Tatlıları

Boşnak Tatlıları

Kuru Baklava Boşnaklar hamur işlerinde olduğu kadar hamur ile yapılan tatlılarda da oldukça başarılıdırlar. Baklavayı seven Boşnaklar genel olarak kuru baklava tercih ediyorlar. Kahve kültüründe çok gelişmiş Boşnaklar kahvelerin yanında elmalı kuru baklava yemeyi severler. Trileçe Son yıllarda Türkiye‘de de patlama yapan ve adım başı her yerde karşınıza çıkan Balkanlar’dan sofralarımıza uzanan müthiş bir tatlı olan Trileçe’de mutlaka yenmesi gereken bir tatlıdır. 3 sütten yapıldığı için ismine Trileçe denen tatlı sizleri biraz üzecek ama görüntüsü dışında Bosna’da yediğimiz hiçbir Trileçe’ye tat olarak benzemiyor.  

Kaymacina

Kaymacina

Kaymacina ise görünüş olarak krem karameli andırsa da lezzet olarak kaymağı andırıyor ve hatta çok daha güzeli. Süt, yumurta ve portakal ile yapılan bu tatlı Boşnak Mutfağında mutlaka denenmesi gereken tatlılardandır. Dudove Dudove yine bizim çok sevdiğimiz görüntüsü kalburabastıya tadı şekerpareye benzeyen Boşnak tatlılarındandır. Ceviz ile yapılan bu hamur tatlısı Boşnaklarda bir bayram geleneğidir. Gördüğünüz mekanda sizde affetmeyin. J Yine elma tatlısı olan Tufahije de çokça yapılan bir tatlıdır. Hoşaf ve tatlısının yanı sıra erik meyveler arasında çok tüketiliyor. Hatta yemeklerde bile zaman zaman kullanılıyor.  

Herkes hazır ise Boşnak Yemeklerini kapsayan Türkiye’de enfes bir lezzet serüveni için yola çıkıyoruz. Bu bölümde Türkiye’de Boşnak Yemekleri Nerede Yenir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. Sıralama rastgeledir. Afiyet olsun.  

Türkiye’de Boşnak Yemekleri Nerede Yenir?

Türkiye’de Boşnak Yemekleri Nerede Yenir?

1- Lipa Boşnak mutfağının en iyi temsilcilerinden Lipa  ilk tavsiyemiz olur. Dışarıdan oldukça salaş bir görünüme sahip Lipa sizi asla tereddüte sevk etmesin. Kapıdan girer girmez enfes bir lezzet diyarına adım atacaksınız. Kuru et, cevapi, pleskavitsa ve sosis Lipa’da bir başka güzel. İsli pilav, Begova çorbası, soka, Boşnak mantısı, kuru etli kuru fasulye, ciğer gibi nefasetle sunulan yemekler var. Sabah kahvaltısı ve kaymaklı kırmızı biber atıştırmalıklarından, ana yemeklere kadar bize göre Lipa’da herşey kusursuz. Kapanışı trileçe veya dudove tatlılarından biriyle yapmalısınız. Temizlik, hizmet, güler yüz ve iyi servis Lipa’da mecburiyet değil bir gelenek. Doyurucu porsiyonlar ve uygun fiyatlar için Boşnak Mutfağına yönelik şüphesiz en iyi adreslerden biri burası. Alkollü mekanda kredi kartı geçiyor. Tekrar tekrar çağıran Lipa’ya her geldiğinizde Boşnak mutfağının farklı lezzetlerini keşfetme arzusunu daha da derinden hissedeceksiniz. Adres: Sapanbağları Mahallesi, Mimar Sinan Caddesi No: 25 Pendik / İstanbul Telefon: 0216 354 21 81  

2- Avliya Boşnak Mutfağı

2- Avliya Boşnak Mutfağı

Avliya Boşnak Mutfağı daha kapısından girer girmez dizaynı, vintage aksesuarları ve birbirinden güzel Boşnak yemekleri ile Bosna Hersek’teymiş gibi hissettiriyor. Her gün sabah 09.00’da kahvaltı ile başlayan lezzet serüveni Avliya’da gece 00.00’da son buluyor. Misafirlerini günün her saatine uygun zengin bir menü ile karşılayan mekanda Boşnak mutfağına dair yiyecek ve içecek olarak herşeyi bulmanız mümkün. Boşnak mantısı, soka, cevapi ve pleskavitsa köftesi nefis. Közde pişen Boşnak börekleri mutlaka denenmeli. Trileçe tatlısı Bosna Hersek’te yediğimiz tada yakın diyebiliriz. Ambiyansı çok güzel, çalan Boşnak ezgileri kulaklarınızı okşuyor. Geniş, nezih ve şık mekanda özen isteyen yöresel bir mutfak deneyimi için fiyat performans gayet iyi. Alkolsüz mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Kocatepe Mahallesi, Avazköy Yolu Caddesi, No: 83 Bayrampaşa / İstanbul Telefon: 0212 437 37 97  

3- Sandzak (Sancak) Restaurant

3- Sandzak (Sancak) Restaurant

1958 yılında eski Yugoslavya’nın Sancak Bölgesi’nden göç eden Agoviç ailesinin kurduğu Sancak Restaurant leziz Boşnak Yemekleri yiyebileceğiniz bir restoran. Özellikle et ürünlerini gözümüz kapalı tavsiye ediyoruz. Sancak Restaurant’ta pleskavitsa, kuru etli kuru fasulye ve Boşnak mantısını mutlaka denemelisiniz. Saat 11:00’de güzel bir kahvaltı servisi ile başlayan hizmet alkollü restoranda gece 12’ye kadar devam ediyor. Çok geniş bir menü seçeneği ile hizmet veren Sancak Restaurant’ta etin her türlü ızgara çeşidini yiyebilirsiniz. Tatlı olarak trileçe veya dudove iyi seçim olur. Geniş ve ferah mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Batı Mahallesi, Pendik Sahil Yolu, Marin Türk AVM, E Blok No: 4 Pendik / İstanbul Telefon: 0216 584 65 65  

4- Mirza Köftecisi

4- Mirza Köftecisi

Mirza Köftecisi Bayrampaşa Yıldırım mahallesinde hizmet veriyor. Bize göre kendileri Türkiye’nin en iyi Balkan köftelerini yapan mekanlar arasında yer alır. Özellikle pleskavitsa’sı efsane. Güler yüzlü bir ailenin işlettiği köfteci iyi niyetli ve müşteri odaklı hizmet veriyor. Köfte dışında sosis, kaşarlı biftek, sucuk ve soka’da denemeniz gereken lezzetler. Klasik Boşnak tatlılarının yanında ev yapımı tatlıları ile de dikkat çekiyor. Salaş ve temiz mekanda hızlı servis alıyorsunuz. Fiyat performans dengesi iyi olan alkolsüz mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Yıldırım Mahallesi, Şehit Kamil Balkan Caddesi No: 34 Bayrampaşa / İstanbul Telefon: 0212 497 02 33  

5- The Boşnjak Mutfak

5- The Boşnjak Mutfak

The Boşnjak Mutfak, Boşnak Yemeklerini İstanbul’da biraz daha üst segmente yönelik servis eden şık bir restoran. Otantik dekorasyonu ve dizaynı ile The Boşnjak Mutfak’ta Bosna Hersek atmosferini yaşıyorsunuz. Özellikle et konusunda duayenler. Burada yediğiniz her et başlı başına bir tez konusu. Kol tandır, dana kaburga, gerdan, kuzu tandır ve lokum lezzetli. Bosna Hersek’te tadına doyamadığımız Boşnak kaymağı burada köfte ve etler ile beraber servis ediliyor. Yine pleskavitsa, Begova çorbası, cevapi ve kuru et olmazsa olmazlardan. Özellikle isli et sevenler The Boşnjak Mutfak’ı es geçmesinler. Börekler, Boşnak mantısı ve trileçe her Boşnak restoranında olduğu gibi bu mekanında klasikleri arasında yer alıyor. Fiyat performans lokasyona göre gayet iyi. Alkollü mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Etiler Mahallesi, Nispetiye Caddesi No: 104 Beşiktaş / İstanbul Telefon: 0212 287 07 23  

6- Ayşa Boşnak Börekçisi

6- Ayşa Boşnak Börekçisi

Ayşa Boşnak Börekçisi’nin isminin börekçi olduğuna bakmayın. Burası göz alıcı dekorasyonu ve içinizi huzurla dolduran avlusu ile mutlaka gidilesi şık bir Boşnak lokantası. Hatta bir adım daha ileri gidelim burası bize göre İzmir’de en iyi Boşnak yemeklerini yiyebileceğiniz adreslerden biri. Ayşa’da böreklerin yanında Boşnak mantısı, ev yemekleri ve zeytinyağlılar da göz dolduruyor. Zeytinyağlılarda farklı bir konsept uyguluyorlar, tabağınıza istediğiniz kadar alıyor ve kasada tarttırarak ödeme yapıyorsunuz. Tatlılardan trileçe, ev baklavası ve aşureyi gayet lezzetli yapıyorlar. Aile işletmesi olan Ayşa Boşnak Börekçisi’nde ferah ve nezih bir atmosferde, güler yüzlü ve işinin ehli personelden kaliteli hizmet alacaksınız. Fiyat performans güzel. Alkolsüz mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Anafartalar Caddesi, Abacıoğlu Hanı No: 228 Kemeraltı / İzmir Telefon: 0232 484 15 25  

7- Avlu Boşnak Mutfağı

7- Avlu Boşnak Mutfağı

Avlu Boşnak Mutfağı Yıldırım Mahallesinde Boşnak yemeklerine yönelik kapsamlı hizmet veren ilk mekanlardan biri. Yılların tecrübesini el mahareti ile birleştirip leziz Boşnak yemekleri servis ediyorlar. Kendinizi evinizdeymiş gibi hissedeceğiniz Avlu’da ıspanaklı börek şahane. İçindeki kuru etin kokusu ile sizi kendisine bağlayan Mostar köfte nefis. Karışık Boşnak ızgara sipariş edip köfte ve etlerin tadına genel olarak bakma imkanınız da var. Porsiyonlar gayet doyurucu ve çeşitli. İçinde et parçaları olan Sarajevska çorbası mutlaka denenmeli. Trileçe ve içeceklerden Borovnitsa’ya özellikle yaz aylarında şans vermenizi öneririz. Hizmet kalitesi ve servisin çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Alkolsüz mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Yıldırım Mahallesi, Şehirparkı Caddesi No: 5/A Bayrampaşa / İstanbul Telefon: 0212 537 28 58  

8- Bahia Bistro

8- Bahia Bistro

Bahia Bistro Boşnak yemekleri konusunda çığır açmış küçük bir aile işletmesi. Aynı zamanda Selimiye’de adım başı karşılaşacağınız balık restoranlarına muazzam alternatif bir restoran. El yapımı Boşnak böreklerini, kuru et, sucuk ve pleskavitsa’yı mutlaka denemelisiniz. Fakat Bahia’da yemeden dönmemeniz gereken asıl lezzet bizce Bahiaburger (Bosnaburger). Enfes tadı hala damağımızda. Eğer deniz takıntınız yoksa, sakin, huzurlu ve güzel müzik eşliğinde Boşnak yemekleri denemek istiyorsanız Bahia tam size göre. Porsiyonların doyurucu, fiyatların memnun edici, personelin güler yüzlü ve hizmet odaklı olduğu alkollü mekanda kredi kartı geçiyor. Selimiye’ye kadar gelip Bahia’ya uğramadan dönülmez! Adres: Selimiye Mahallesi, Hanımpınar Sokak No: 115 Selimiye – Marmaris / Muğla Telefon: 0 555 894 56 36  

9- Begova Boşnak Mutfağı

9- Begova Boşnak Mutfağı

Begova Boşnak Mutfağı’nda restorana ismini veren Begova çorbası ile güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. Begova (Paşa) çorbası tavuk, bamya, havuç ve defne yaprağından oluşan lezzetli bir çorbadır. Küçük ve samimi mekanda Boşnak mantısı, tandır, kuru etli ve kaşarlı Mostar köftesi diğer lezzet önerilerimiz olur. Bize göre kaliteli hizmetin lezzet ile buluştuğu mekanın en önemli özelliği sizi kendi evinizdeymiş gibi hissettiren güler yüzlü çalışanlarıdır. Hızlı servis ve uygun fiyatlarıyla Begova Boşnak Mutfağı cezbediyor. Alkolsüz mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Fenerbahçe Mahallesi, Dr. Faruk Ayanoğlu Caddesi No: 24/2 Kadıköy / İstanbul Telefon: 0216 414 30 00  

10- Balkan Kafana Restaurant

10- Balkan Kafana Restaurant

Balkan Kafana Restaurant Şile’de hizmet veren ve aile ile gidebileceğiniz çok nezih bir restoran. Pleskavitsa, cevapi ve kuru et denemeniz gereken lezzetler. Müthiş bir manzaraya sahip Kafana’da sizleri çok zengin bir menü karşılıyor. Oturmaktan oldukça keyif aldığımız restoranda hafta sonları canlı müzikte yapılıyor. Aile işletmesi Kafana’da müşteri değil ev sahibi gibi hissedeceğiniz ilgi, alaka ve hizmetin üst seviyelerde olduğu bir deneyim yaşayacaksınız. Alkollü mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Balibey Mahallesi, Ağlayankaya Caddesi No: 36 Şile / İstanbul Telefon: 0 532 497 58 75  

11– Somunarası

11– Somunarası

Somunarası Balkanlar‘dan sadece soğuk hava gelmez köfte de gelirin ispatı. Balkan köftelerinin asırlar süren lezzet yolculuğunda Türkiye‘de Balkan havası estiren mekan aynı zamanda Kocaeli’de Boşnak köftesi nerede yenir sorusunun da cevaplarında biri. Kocaeli, Gölcük Değirmendere’de yol kenarında yer alan bu yol üstü lezzet durağı burger değil harbi köfte servis ediyor. Cevapi, sucukise ve plekavitsa mutlaka denenmeli. Üzüm, erik ve kayısı tanelerinin tarçın ile birleştiği, meyve şekerinden pekte fazlasını içermeyecek şekilde hazırlanmış hoşafları da lezzetli. Nezih ve ferah mekanda hızlı servis ve kaliteli hizmet alıyorsunuz. Fiyat performans gayet iyi. Alkolsüz mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Yalı Mahallesi, Karayolu D130. No: 140 Değirmendere – Gölcük / Kocaeli Telefon: 0262 426 40 40  

12- Pembe Panter Restaurant

12- Pembe Panter Restaurant

İsmini meşhur çizgi film Pembe Panter’den alan mekan 38 yıldır aynı heyecan ve keyifle Anadolu Yakasında Boşnak yemekleri servis eden bir Boşnak Meyhanesi. Boşnak mutfağının en iyi adreslerinden biri olan Pendik Sapanbağları’nda hizmet veriyor. Et konusunda oldukça başarılılar. Kuzu pirzola, kuzu sırt, pleskavitsa ve kuru et yemenizi tavsiye ediyoruz. Yine Boşnak mantısı, soka, fasulye pilaki ve dudove olmazsa olmazlardan. 11:00-24:00 saatleri hizmet veren salaş ve alkollü mekanda fiyat performans gayet iyi, kredi kartı geçiyor. Adres: Yeni Mahalle, Yeni Pazar Caddesi No: 30/A Pendik / İstanbul Telefon: 0216 390 79 09  

13-  Sancak Restaurant Bayrampaşa

13- Sancak Restaurant Bayrampaşa

Sancak Restaurant keşfinden dolayı çok mutlu olduğumuz İstanbul Avrupa Yakası Yıldırım mahallesinde hizmet veren Boşnak meyhanesidir. Izgarada pişen pamuk gibi etler, hoş sohbet ve birkaç duble içecekle birleşince tadına doyum olmuyor. Günlük taze mezeleri ve kuru etiyle tekrar tekrar çağıran bir mekan burası. Boşnak mutfağının en güzide lezzetleri pleskavitsa, cevapi ve soka gibi daha bir çok çeşit var. Alkollü mekan bodrum katta hizmet vermesine rağmen içerisi gayet iyi ışıklandırma ve dekorasyona sahip. Fiyat performans iyi, kredi kartı geçiyor. Bu arada Sancak Restaurant’ı beylere tavsiye ediyoruz. Tekrar tekrar geleceksiniz şüpheniz olmasın! Adres: Yıldırım Mahallesi, Eski Edirne Asfaltı No: 123/A Beşyüzevler – Bayrampaşa / İstanbul Telefon: 0212 564 69 32  

14- Boshnak Börek

14- Boshnak Börek

Boshnak her ne kadar börekleri ile ön planda olsa da közde pişirdiği güveç yemekleri ile de gönüllerde taht kuruyor. Közde büyük bir titizlikle pişirilen Boşnak mantısı ve az yağlı börekler çıtır çıtır ve bir o kadar da hafif. Boşnak mantısı ve böreklerde sadece kuşbaşı et kullanıyorlar. Ispanaklı ve patatesli börekleri çok lezzetli. Böreklerin yanında servis ettikleri biberler ayrı bir makale konusu olabilir. Göz önünde pişirilen bu bol malzemeli börekleri mutlaka deneyin! Nezih ve ferah mekanda fiyat performans iyi. Alkolsüz mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Orta Mahallesi, Yıldız Sokak No: 56/1 Pendik / İstanbul Telefon: 0216 379 50 53  

15- Tadım Gözleme Evi

15- Tadım Gözleme Evi

Tadım Gözleme Şile merkeze 8 km. uzaklıkta Yeniköy çıkışında doğa içinde hizmet veriyor. İsminin gözleme evi olduğuna sakın aldanmayın! Tadım’da fırında pişmiş çıtır çıtır Boşnak mantısı ve enfes Boşnak börekleri yiyeceksiniz. Burada her ürün sipariş üzerine taptaze hazırlanıyor ve sıcacık bir şekilde masanıza servis ediliyor. Köftesi,  gözlemeleri ve tatlıları da gayet başarılı. Aile işletmesi olan Tadım Gözleme’de uygun fiyatlara doyurucu porsiyonlarda ziyafet çekebilirsiniz. Organik kahvaltısı ile de cezbeden alkolsüz mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Hacı Kasım Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi No: 21 Şile / İstanbul Telefon: 0537 925 34 33  

16- Küçükköy Ayvalık / Balıkesir

16- Küçükköy Ayvalık / Balıkesir

Balıkesir Ayvalık’a bağlı Küçükköy’ün nüfusunun çoğunluğunu 1893 ve 1912 tarihlerinde Karadağ, Saraybosna ve Sancak’dan gelen göçmenler oluşturuyor. Ayvalık’a geldiyseniz mutlaka lezzetli Boşnak yemekleri ve börekleri yemek için bu köye uğramalısınız. Köyden Boşnak böreği ve Boşnak mantısı yemeden, sanat galerileri gezilmeden dönülmez.  

Bosanska Pita

Bosanska Pita

Bosanska Pita Küçükköy’ün meydanında hizmet veren küçük şirin bir Boşnak Lokantası. Bosanska Pita’da enfes börekler, Boşnak mantısı, potoplika, ribitsa, kuru et ve soka yiyebilirsiniz. Burası uygun fiyatları ve lezzetli bir çok Boşnak yemeği seçeneği ile göz dolduruyor. Potoplika Kafeterya Boşnak lezzetlerini tadabileceğiniz diğer bir alternatif Potoplika Kafeterya. Küçükköy’ün hemen girişinde bir çadırda hizmet veren Potoplika’da lezzetli Boşnak börekleri yiyebilirsiniz. Cafe Zet Cafe Zet Boşnak Küçükköy’ün ilk kafesi olma özelliğini taşıyor. Zet Boşnakça’da damat anlamına geliyor. Mekan hem köyün kültürünü yansıtıyor hemde enfes Boşnak yemekleri servis ediyor. Cafe Zet’te Boşnak böreği, ribitsa ve dudove tatlısı yemenizi tavsiye ederiz.  

17- Saraybosna Köftecisi

17- Saraybosna Köftecisi

Saray Bosna Köftecisi Bodrum Yalıkavak’ta hizmet veren Boşnak köftelerini beğendiğimiz küçük sevimli bir restoran. Pleskavitsa, cevapi, Boşnak mantısı ve Boşnak böreklerini burada keyifle yiyebilirsiniz. Özellikle közde pişen Boşnak böreği ve Boşnak mantısı mutlaka yenmesi gereken lezzetler. Alkolsüz mekanda fiyat performans gayet iyi. Kredi kartı geçiyor. Adres: Merkez Mahallesi, Çarşı Caddesi No: 148 Yalıkavak – Bodrum / Muğla Telefon: 0252 385 44 64  

18- Mama’s Bojniak

18- Mama’s Bojniak

Mama’s Bojniak Ankara’da en lezzetli Boşnak böreklerini yiyebileceğiniz mekandır. Ufak, sıcaklığı ve samimiyeti ile saran Mama’s Bojniak’ta anne tarifiyle yapılan ev yapımı Boşnak börekleri servis ediliyor. Mama’s Bojniak’ın dış kısmında sadece 3 masalık minik bir oturma alanı var. Ispanaklı, kıymalı ve patlıcanlı Boşnak börekleri enfes. Hamurları elde açılmış ve incecik! Arzu edenlere böreklerin üzerine sarımsaklı yoğurt döküp servis ediyorlar. Fiyat performans çok iyi. Alkolsüz mekanda kredi kartı geçiyor. Adres: Güvenevler Mahallesi, Hoşdere Caddesi No: 61/C Çankaya / Ankara Telefon: 0312 428 28 48  

**Bir Asırlık Gelenek Zaparşa

**Bir Asırlık Gelenek Zaparşa

Bu yazıyı Boşnak kökenli biri olarak kaleme aldığımı belirtmemde fayda var. Boşnak Yemekleri yazımızda eksik veya hatalı yazdığımız yerler varsa affola. Hamur işleri kısmında 1893 mübadelesi ile Bursa’ya göç eden rahmetli dedem ve nice büyüklerimizi de yad etmezsem kendimi borçlu hissederim. Zaparşa Nedir? Rahmetli babaannem tamamına yakını Boşnak göçmenlerinden oluşan köyümüzde yüz yılı aşkın bir börek geleneğini sürdürürdü. Her hafta sonu bize zaparşa isimli Boşnak böreğini yapar ve yemelere doyamazdık. Zaparşa Nasıl Yapılır? Alt tabanına karbonat ve yumurtadan oluşan mayalı hamuru bastırarak tepsiye bir parmak kalınlığında yerleştirirdi. Daha sonra tepsiyi içinde odun yaktığı kuzine sobasına sürer ve 25-30 dk pişirirdi. Ardından fırından çıkarıp üzerine kaşıkla hamuru tamamen kapatacak şekilde yoğurt gezdirir ve tekrar fırına atardı. Zar gibi üzerini kaplayan yoğurt tepside hafif bir şekilde kuruduktan sonra tekrar alır, üzerine pul biber ve tereyağ ile hazırladığı sosu bol bol serperdi. Bu enfes Boşnak böreği 30 yıllık mazimde benim için hep en önemli yerlerden birini aldı. İçinde et, patates gibi herhangi bir malzemeyi barındırmayan bu börek bizim için mübadelede çekilen acıları, sevgiyle yeşeren ve umutla yeniden şenlenen sofraları simgeliyor. Şuanda aynı böreği aynı lezzette maalesef ne annem yapabiliyor, ne de kız kardeşim.

500 yıllık bir mirasın eseri olan Boşnak yemeklerinin bazıları Türkiye’de emin olun nice büyüklerimiz ile beraber toprak oldu. Bahsettiğim zaparşa bunlardan sadece biri, hatta birde lukuşa isimli böreğimiz vardı onun tarifini ve tadını şuanda hiç hatırlayamıyorum bile.. Boşnak yemekleri nelerdir ve nerede yenir yazımız Boşnak kahvesi ile sona eriyor. Tüm Boşnak restoranlarında közde pişen bu enfes kahvenin tadına bakabilirsiniz. Tüm bu Boşnak yemeklerini nefaset ve sevgiyle bize aktaran büyüklerimizi rahmetle anıyor ve unutulmadan günümüze kadar bu bayrağı taşıyarak gerçekten zor bir iş yapan mekanlarımızı sevgiyle selamlıyoruz. İsmi geçen mekanlara uğrarsanız bizi hatırlayın. Sevgiyle kalın. Bosna Hersek ve Boşnak yemekleri ile ilgili daha fazla gurme gezi paylaşımı için www.instagram.com/gurmexpo hesabını takip edebilirsiniz.