Beden Sağlığı Türkiye'de havası temiz sadece 4 yer var

Türkiye'de havası temiz sadece 4 yer var

Paylaş
Türkiye'de havası temiz sadece 4 yer var

Türk Toraks Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu şu anda Türkiye'de sadece 2 şehrin ve 2 ilçenin havasının temiz kabul edilebilir sınırlarda olduğunu açıkladı: Çanakkale'nin Biga ilçesi, Adana'nın Doğankent ilçesi, Tunceli ve Artvin

Dünya Astım Günü dolayısıyla GSK Türkiye'nin desteğiyle Türk Toraks Derneği'nin düzenlediği basın toplantısında çevre kirliliği ile göğüs hastalıkları arasındaki ilişki üzerinde duruldu.


TÜRKİYE'DE HAVASI TEMİZ SADECE 2 İL VE 2 İLÇE VAR


Türkiye'deki illerde hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kirlilik seviyesinin üstünde olduğunu söyleyen Türk Toraks Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, bunun insan sağlığına etkileri şöyle anlattı:

"Biz Türk Toraks Derneği olarak sağlığın sosyal bileşenlerine kafa yorduğumuz için çevresel maruziyetler içerisinde en önem verdiğimiz hava kirliliği. Bu nedenle de bir hava kirliliği görev grubu oluşturduk. Bu görev grubumuz illerdeki hava temizlik ölçümleri üzerinde bir çalışma yaptı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı yer Muş ilimiz. Onun dışında Tekirdağ, Kayseri, Ağrı ve Iğdır'da oldukça yüksek seviyede. Yani Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) izin verdiği seviyelerin 5-6 kat üstünde bir hava kirliliği söz konusu. İzmir, İstanbul sınırın üstünde Ankara da sınırın üstünde ama 2 kat, 3 kat değil en azından. Hava kirliliğinin de yaşanmadığı 4 tane bölgemiz var. 2 il, 2 ilçe olmak üzere. Çanakkale'nin Biga ilçesi, Adana'nın Doğankent ilçesi, Tunceli ve Artvin illerimizde hava kirliliği sınır değerlerinin altında olarak seyretmekte. Buralar havası henüz temiz olan yerler."


'PLAZA HASTALIĞI'NA DİKKAT!


Hava kirliliğinin dış ortam ve iç ortam hava kirliliği olarak ikiye ayrıldığını belirten Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu şunları söyledi: "Her iki hava kirliliği de astımlıları ve KOAH'lıları etkiliyor. Egzoz gazları, ısınma, yakıtlar ve termik santraller dış ortam hava kirliliğini tabii ki çok arttıran şeyler. Hava kirliliğinin çok yoğun olduğu günlerde astımlı hastalarımızın poliklinik ve acil servis başvuruları artar. Yine bu durum KOAH'lı hastalarımız için de geçerli.

İç ortam hava kirliliği de çok önemli. Merkezi havalanmayla belli oranlarda temiz havanın içeriye alındığı binalarda yaşayanlarda da birtakım semptomlar görmeye başladık. Hatta 'plaza hastalığı (hasta bina sendromu)' deniliyor buna." Buse ÖZEL/DHA

HASTA BİNA SENDROMU NEDİR? Hasta Bina Sendromu (HBS) kişinin çalışma alanı ile ilişkili şikayetlerinin bileşkesidir. Hasta Bina Sendromları genellikle havalandırma HVAC sistemlerindeki kusurlarla bağlantılıdır ve dış hava beslemesi oranını artırarak 'tedavi edilebilmektedir'. HBS'nun diğer etmenleri, bazı bina yapı malzemelerinden sızan kirleticiler veya iç ortamda kullanılan hafif endüstriyel kimyasallarının yanlış egzoz edilmesi olarak belirlenmiştir. Belirtileri ise şunlardır: Baş ağrısı, göz, burun,veya boğazda tahriş, kuru öksürük, kuru veya kaşıntılı cilt, baş dönmesi ve mide bulantısı, konsantrasyonda zorlanma, yorgunluk, kokulara duyarlılı, astım vakalarında artış, kişilik değişimleri (asabiyet/ ağlama/paranoya/depresyon), antibiyotik tedavisine cevap vermeyen saklı bronşit ve zatürre.


Haberin Devamı