Beden Sağlığı Türkiye'de her 10 ölümden 4’ü kalp krizi

Türkiye'de her 10 ölümden 4’ü kalp krizi

Paylaş
Türkiye'de her 10 ölümden 4’ü kalp krizi

Türkiye’de her 10 ölümden 4’ü kalp krizi nedeniyle meydana geliyor. Kalp krizine bağlı toplam ölümlerin yarısı, belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleşiyor

Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan ’29 Eylül Kalp Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp krizinde vaktinde müdahalenin önemine vurgu yaptı.

Kalp ve damar hastalıklarının, özellikle kalp krizinin Türkiye’de görülen ölümlerin en sık nedenleri içinde oluğunu belirten Kaplan, "Türkiye’de her 10 ölümden 4’ü kalp krizi nedeniyle meydana gelmektedir. Kalp krizine bağlı toplam ölümlerin yarısı, belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleşmektedir. Kalp krizi sırasında kalbe gelen kan akımı bozulmaktadır. Kalbe gelen kan akımının eski düzeyine gelmesi ne kadar gecikirse kalpte oluşan hasar o kadar artmakta, kişi hayatını kaybedebilmekte veya ilerleyen yaşamında yaşam kalitesini bozan sorunlarla karşılaşmaktadır. Kalp krizi geçiren bir kişi için tedaviye başlanıncaya dek geçen süre en önemli faktörlerden birisidir. Bu nedenle kalp rahatsızlıklarında ilk iki saatte doğru tedaviye erişmek hayati önem taşımaktadır" dedi.

'BELİRTİLER ORTAYA ÇIKAR ÇIKMAZ TIBBİ YARDIM İSTEYİN'

Kalp sağlığı konusunda vatandaşların farkındalığını artırmak için kendilerinin iki temel hedefi olduğunu kaydeden Dr. Kaplan şunları söyledi: "Birincisi, toplumun kalp krizi belirtileri konusunda bilinçlenmesini sağlanması. Kalp krizi belirtileri göğüs, kol, boyun veya çene ağrısı, nefes darlığı, endişe ya da terleme, bulantı, kusma, nabız düzensizliğidir. Kalp krizi belirtileri ortaya çıkar çıkmaz acil tıbbi yardım çağrılmamasının kalp krizi tedavisinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Çünkü kalp krizi söz konusu olduğunda geçen her saniye önemlidir. İkicisi ise, acil durumlarda 112’yi arayarak hastaneye ambulans ile gitmelerinin ve uygun tedaviye erişiminin sağlanması."

Kaplan "Hastaneye ulaşan hastaların rahatsızlıklarının kalp krizi olması durumunda ambulansın ilgili hastayı doğrudan anjiyo yapılan merkezlere ulaştırılmalarının sağlanması hedeflenmektedir" dedi.

İHA

Haberin Devamı