Beden Sağlığı Türkiye'de her 4 kişiden 1'inde sindirim bozukluğu var

Türkiye'de her 4 kişiden 1'inde sindirim bozukluğu var

Paylaş
Türkiye'de her 4 kişiden 1'inde sindirim bozukluğu var

Sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili toplumsal farkındalık projeleri yürüten Türk Gastroenteroloji Derneği'nin Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, "Türk halkının yüzde 8.5’i kabızlık sorunu yaşıyor. Her 4 kişiden birinin kabızlığı, şişkin bir karnı, bir sindirim sistemi rahatsızlığı var" dedi

Türk Gastroenteroloji Derneği'nin (TGD), toplumsal farkındalık projeleri kapsamında 'Farkında Ol, Geç Kalma!' sloganıyla düzenlediği 'Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı'na Şanlıurfa’da devam edildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, sindirim sisteminde gaz ve kabızlık gibi konular üzerinde vatandaşlara faydalı açıklamalarda bulundu.


KABIZLIK ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNU


Prof. Dr. Sehat Bor, Türkiye’de her 4 erişkin kişiden birinde kabızlık ve farklı sindirim sistemi rahatsızlıkları bulunduğunu söyleyerek şöyle devam etti:


Prof. Dr. Serhat Bor

"Her şehirde farklı bir sindirim sistemi hastalığı konusunda halkımızı aydınlatıyoruz. Türkiye’de sindirim sistemi hastalıkları son derece yaygındır. Türk halkının yüzde 8.5’inin kabızlık sorunu olduğunu biliyoruz.G enel olarak tüm bağırsak hastalıkları sıklığı, -biz buna fonksiyonel bağırsak hastalıkları diyoruz- bu oran yüzde 23'tür. Her 4 yetişkinden birinin kabızlığı, şişkin bir karnı, bir sindirim sistemi rahatsızlığı olduğunu gösterir ki bu rakama mide problemleri dahil değil."


HER ŞEHİRDE BAŞKA BİR KONU ANLATILACAK


Türkiye genelinde yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Serhat Bor "Türk Gastroenteroloji Derneği olarak halkımızın sindirim sistemi hastalıkları konusundaki bilgisini ve bu konudaki bilincini artırmak amacıyla Şanlıurfa'ya geldik. Toplantılar yıl sonuna kadar Türkiye'nin 8 ayrı şehrinde düzenlenecek. Her şehirde farklı bir sindirim sistemi hastalığı konusunda halkımızı aydınlatıyoruz.



Şanlıurfa'da konumuz sindirim sisteminde gaz ve kabızlık gibi herkesi çok ilgilendiren sorunlar ve hassas bağırsak hastalıklarıydı. Bu toplantılarımızın ilki Edirne'de yapıldı, ikincisi ise Şanlıurfa'da gerçekleşti. Bundan sonra 18 Mayıs’ta İzmir-Balçova’da, daha sonra Sivas, Eskişehir, Adana, Konya ve Erzurum illerinde farklı konu başlıklarında yapılacak toplantılara devam edilecek. Yanımızda çok büyük bir kalın bağırsak maketi getirdik. Bu maketin içerisinde yürüyerek kalın bağırsak hastalıklarını görüp izlemek mümkün" şeklinde konuştu.


Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa iyi gelen yiyecekler

Haberin Devamı