Beden Sağlığı Türkiye'de kadavradan organ bağışı yetersiz

Türkiye'de kadavradan organ bağışı yetersiz

Paylaş
Türkiye'de kadavradan organ bağışı yetersiz

Türkiye'de kadavradan organ bağışında sıkıntı yaşandığını belirten Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, "Organlar, ağırlıklı olarak canlıdan alınıp naklediliyor" dedi

Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi kapsamındaki dördüncü medya çalıştayında konuşan Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, dünyada ülkelerin organ nakliyle ilgili ortak sorunları olduğunu söyledi.

Organ kıtlığından dolayı canlıdan organ naklinin tetiklediği bir trafiğin ülkelerdeki önemli sorunların başında geldiğini belirten Kahveci, bu konuda yapılmış yasal düzenlemelerin önemine değindi. Organ nakli için canlıdan ya da vefat eden bir kişiden alınacak organa ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kahveci, şöyle devam etti:

YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR

"Mutlaka bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bu sıradan bir ameliyat konusu değil. Bu durumun yasal olarak da kontrol altına altına alınması gerekiyor. Düzenleyici bir yasal çerçeveye ihtiyaç var. Akabinde organ bağışı ve nakliyle ilgili hizmetlerin yürütülebilmesi için organizasyon sisteminin kurulması gerekiyor. Biz Türk ekibi olarak birçok uluslararası toplantıda uzun yıllardan beri yer alıyoruz, hem Sağlık Bakanlığımız hem de sahada çalışan transplant profesyonelleri olarak. Altyapıyla ilgili olarak da birçok alanda insan gücüne, sistem kurmaya ve nitelikli personele ihtiyaç olunduğunu bu toplantılarda izleme fırsatımız oldu. Bunların hepsi bize ortada bir iş birliği talebinin olduğunu gösterdi."

100 AİLEDEN 28'İ ORGAN BAĞINI KABUL EDİYOR

Kahveci, Türkiye'deki organ bağışı ve nakliyle ilgili veri tabanının Sağlık Bakanlığı tarafından yönetildiğini dile getirerek geçen yıla ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu verilerin doğruluk oranı yüzde 99'dan fazladır. Geçen yıl Türkiye'de 3 bin 414 böbrek nakli yapıldı. Bunun yüzde 71'i canlıdan yapıldı. Bin 391 karaciğer nakli yapıldı, bunun da yüzde 62'si canlı donörlerden yapıldı. Ölen insanların bağışlanan organlarından alınarak 68 kalp, yine aynı şekilde 22 akciğer, 6 pankreas nakilleriyle, yaklaşık 2 binin üzerinde de kornea nakli yapıldı. Organ elde etme durumumuza bakıldığında Türkiye'de kadavradan bağış noktasında bir sorun olduğunu görüyoruz. O nedenle organlar, ağırlıklı canlıdan alınıp naklediliyor. Baktığımız zaman arkadaşlarımız tüm yoğun bakımlarda, Türkiye genelinde bin 988 beyin ölümü tespiti yapmış. Bu bin 988 vakanın aileleriyle görüşme yapılmış ve 563 aile ölen yakınlarının organlarını bağışlamış. Kabul oranımız yüzde 28. Yani görüşülen 100 aileden 28'i organ bağışını kabul etmiş. Bu Türkiye'deki önemli sorunumuz."

Haberin Devamı