Gündem Türkiye'den dev petrol hamlesi!

Türkiye'den dev petrol hamlesi!

Paylaş
Türkiye'den dev petrol hamlesi!

TPAO petrol ve doğalgaz aramasında gemi ile sismik sondajlı aramalar için platform kiralamaya son veriyor. Gelen haberlere göre; günde 1 milyon dolara yeni sisteme geçiliyor

İyi haber geldi. Türkiye; petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde önemli bir adım daha atıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın talimatı üzerine Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), petrol ve doğalgaz aramasında gemi ile sismik sondajlı aramalar için platform kiralamaya son veriyor.


KİRALAMAYA GÜNDE 1 MİLYON DOLAR GİDİYOR


TPAO daha önce her sondaj için platform anlaşması yaparak faaliyetlerini sürdürüyordu. Kiralanan platformların devlete günlük maliyeti 1 milyon doları bulduğu belirtiliyor. Bu masraftan kurtulmak isteyen bakanlık, satın almayı planladığı platforma ile sondaj işini sahip olduğu platform ile yapmaya hazırlanıyor. TPAO'ya ait Barbaros Sismik Gemisi'nin faaliyetleri Karadeniz ve Akdeniz'de devam ediyor. Bunun devamı olarak sondaj faaliyetlerine yönelik olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın daha önceki açıklamaları doğrultusunda TPAO, bu iki denizde sondaj platformu alımına yönelik hazırlıklara başladı.

BÜYÜKLÜĞE GÖRE FİYAT


Söz konusu platformlar; gemi şeklinde ya da zemine ayakları basılı olan modelleri kullanılıyor. Şu anda bunlardan hangisine karar verileceği önemli. Denizde sondaj platformunun maddi değerinin ciddi bir maliyeti olduğuna dikkat çekilirken, bu kapsamda bir sondaj platformunun maliyetinin 500 milyon dolardan 1,5 milyar dolara kadar çıktığı belirtiliyor.