Ekonomi Türkiye dinamizm getirir

Türkiye dinamizm getirir

Paylaş
Türkiye dinamizm getirir

Euro Bölgesi'ndeki durgunluktan yakınan Avrupalı patronlar, Toronto'da bu yıl ilk kez düzenlenen işadamları toplantısında Türklere adeta kucak açtı

Üyeliğe destek verdiler

Kanada’nın Toronto kentindeki G20 zirvesi kapsamında bu yıl ilk kez yapılan ve G20 ülkelerinden ikişer işadamının katıldığı G20 işadamları toplantısında Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek çıktı.

Türkiye’den Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk ve Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer’in katıldığı toplantıda Türkiye’nin ekonomisiyle durgunluk içindeki AB’ye dinamizm getireceği vurgulandı.

İtiraz eden biri çıkmadı

Basına kapalı toplantıdan sızan bilgilere göre Euro Bölgesi’ndeki kriz, AB’de Türkiye’nin üyeliğine ilişkin havayı değiştirdi. İş dünyası tam üyeliğe destek verdi ve bunun gerekçesini de “Türkiye durgunluk içindeki AB’ye dinamizm getirir” diye açıkladı.

Avrupalı iş çevreleri Türkiye’nin üyeliği konusunda her dönem siyasetçilerden ılımlıydı. Ama krizde bu görüş güçlendi. Tam üyeliğe itiraz eden işadamı çıkmadı.

Banka vergisine ‘hayır’

Toplantıda krizden çıkışta harcama isteyen Amerika ile kemer sıkmak isteyen Almanya’nın görüş ayrılığı gündeme geldi. Bazı işadamları kemer sıkmaya destek verirken, bazılarının ekonomilerin devlet teşviğiyle canlanmasına ihtiyaç olduğuna inandığı kaydedildi.

Katılımcılar ABD, Fransa, Almanya ile İngiltere’nin bankalara vergi getirilmesi ve kriz halinde buradan sağlanan fonun devreye girmesini öngören düzenlemeye karşı çıktı.

G8’de anlaşma olmadı

Öte yandan dün sona eren G8 toplantısında Avrupalı liderler bütçe disiplininin önemini kabul etmekle birlikte canlanma paketlerinin çekilmemesini isteyen ABD Bakanı Barack Obama ile anlaşamadı. Avrupalı liderler, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy dışında kemer sıkmaya başlayacaklarını söyledi. Sarkozy, kemer sıkmanın uzun vadeye yayılması gerektiğini dile getirdi. Liderler bankalara vergi konusundaki farklılıkları gideremedi.

Obama ile mutabakat sağladık

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Barack Obama ile bütçe açıklarının azaltılması konusunda mutabakat sağladıklarını söyledi. Merkel, “Sürdürülebilir büyümeye ihtiyacımız var, bu büyüme ve tasarruf önlemleri çelişki içermiyor” dedi.

ABD Başkanı Obama, Avrupa tarafından açıklanan büyük bütçe kesintilerinin, toparlanmayı erteleyebileceğini söylemişti. Obama, G20’ye büyümeyi artırmak için birlikte çalışma çağrısı yaptı.

Bazıları kemer sıkacak bazıları harcama yapacak

-G20’de, harcama taraftarı Amerika ile tasarruf isteyen Almanya’nın ayrılığının giderilmesi için girişim sürüyor. Orta nokta konusunda aşama kaydedildiğini söyleyen ABD’li bir yetkili, “Uzlaşma noktası bazı ülkelerin kemer sıkma, bazılarının bekleme, bazılarının ise talebi artırmaya yönelik adımlar atması şeklinde. Bunların koordineli yürütülmesi üzerinde duruluyor” dedi.

-G20 liderleri küresel durgunluğu aşmak için kamu harcamalarının sürmesi ya da bütçe açıklarının düşmesi için kemer sıkma arasında uzlaşma arıyor. Kanada Merkez Bankası, yol göstermek için üç farklı senaryo hazırladı. İyimser senaryoya göre G20 ülkeleri kemer sıkma ile teşvik arasında denge sağlarsa dünya ekonomisi bu yıl yüzde 3.7, 2011’de yüzde 4.5 büyüyecek.

-Eğer liderler kriz öncesi politikalarını sürdürürse 2015’e kadar küresel büyüme yüzde 2.4’e inecek. En kötü senaryo ise kemer sıkma paketlerinin arka arkaya devreye girmesiyle küresel ekonomide derin bir durgunluk yaşanması. Üçüncü senaryo gerçekleşirse, küresel ekonominin büyümesi yüzde 1’e kadar gerileyebilir. Bu, 7 trilyon dolar gibi rekor bir kayıp demek.

20 bin polis görev yapıyor

- Zirve toplantısının yapıldığı ve kentin finans merkezi olarak bilinen bölge, 3 metre yüksekliğinde demir bariyerlerle kapatıldı. Finans merkezini çember içine alan bariyerlerin çevresi 6 kilometre.

- Toronto’da 20 bin polis görev yapıyor.

- Göstericileri püskürtmek için ses silahı kullanılmasına mahkeme izin verdi ancak silahın yakın mesafeden kullanılması yasaklandı.

- Polise bariyerlere beş metreden fazla yaklaşan ve kimlik göstermeyenleri tutuklama yetkisi verildi.

- Kentte metro ulaşımı pazartesi gününe kadar durduruldu.

- Pazar gününe kadar limandan tur teknelerinin ve özel teknelerin ayrılması yasak.

Kanada 1.2 milyar dolar harcadı

-G8 ve G20 zirveleri için Kanada 1.2 milyar dolar harcadı. Cuma günü başlayan ve dünyanın en zengin sekiz ülkesinin sorunlarının çözümü konusunda ortak karar alınmayan G8’den sonra dün G20 zirvesi başladı. Zirveye G8 üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Kanada, İtalya, Almanya, Fransa, Japonya, Brezilya, Hindistan ve Meksika’nın başı çektiği gelişen ülkeler katılıyor.

-1.2 milyar doların 1 milyar dolarlık bölümü güvenlik için harcanırken, Kanada Başbakanı Stephen Harper eleştirilerin hedefi oldu. Krizden çıkış için devreye sokulan canlandırma paketlerinin geri çekilmesinin ve kemerlerin sıkılmasının tartışılacak en önemli konular arasında bulunduğu zirvede, organizasyon için bu kadar harcama yapılması çelişki sayıldı.

Kim ne istiyor?

Amerika: Öteden beri ekonomik büyümeye önem veren ABD, durgunluk nedeniyle kemer sıkmanın hemen devreye girmesine karşı çıkıyor. ‘Şimdi harca, sonra tasarruf’ diyen Amerika, mali sıkılaştırmanın erken devreye girmesi nedeniyle 1929 krizinin uzun sürdüğünü düşünüyor.

Almanya: Bütçe disiplinini öne alan Almanya, kemer sıkmaya çoktan başladı. Avrupa’da bu cephenin liderliğini yapıyor. Bankalara küresel vergide ısrarlı.

Fransa: Sendikaların direnişine rağmen kemer sıkma önlemlerini açıkladı. Bankalara küresel vergide Almanya gibi düşünüyor.

İngiltere: Geçtiğimiz hafta açıkladığı önlemlerle kemer sıkmaya başladı. Bankalara vergi getirdi ve KDV’yi artırmaya karar verdi.

Çin: Yuan’ı dalgalanmaya bırakarak hedef tahtası olmaktan kurtuldu. Çin’in, kararı, zirvede hırpalanmamak için aldığı belirtiliyor. Ekonomiyi soğutmak için bazı önlemler alsa da büyüme iki haneli.

4

Haberin Devamı