Cumartesi Postası Türkiye gençliğinin yüzde 40'ı 'Bir kadına gerektiğinde tokat atılabilir' diyor

Türkiye gençliğinin yüzde 40'ı 'Bir kadına gerektiğinde tokat atılabilir' diyor

Paylaş
Türkiye gençliğinin yüzde 40'ı 'Bir kadına gerektiğinde tokat atılabilir' diyor

Dr. Fatoş Karahasan’ın ‘Açılın Gençler Geliyor’ kitabı, Türkiye gençliği ile ilgili kapsamlı bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koyuyor. Verilerin büyük bölümü endişe verici olsa da Dr. Karahasan, “Gençleri suçlamaktan vazgeçip, neleri eksik yaptık ve telafi etmek için ne yapmalıyız diye sormalıyız” diyor.

Işıl Cinmen

Haberin Devamı

isil.cinmen@posta.com.tr

‘Açılın Gençler Geliyor’ nasıl doğdu?

Türkiye’nin yaş ortalaması 29. Sürekli genç nüfustan söz ediyoruz ancak onları tanımıyoruz. Gözlemlediğim kadarıyla gençler kaygılı ve umutsuzlar. Onları anlamaya yönelik araştırmaların çoğu tüketim kalıplarını ya da siyasi eğilimleri ortaya koyuyor. Ben, gençleri bir bütün olarak ele alacak ve onların nasıl bir dünya kuracaklarını gösterecek bir çalışma yapmayı diledim.

Kaç genç ile konuşuldu?

Sia Insight, geniş kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. 15-24 yaş grubu, Türkiye kent nüfusunu değişkenlerine göre te>

10 GENÇTEN 4’Ü SİGARA İÇİYOR

Kaçı sigara içiyor?

18 yaşından büyük gençlerin yüzde 42’si sigara kullanıyor. Her 10 gençten dördünün sigara içiyor olması, gelecek nesillerin de sağlık sorunlarının yüksek olacağının işareti. Ve yüzde 88’i spor yapmıyor.

Batı’daki yaşıtlarından nasıl farklılaşıyorlar?

Batılı gençler her şeyden önce daha hoşgörülü. Bizim gençlerimiz kendilerine benzemeyenlere uzak duruyorlar. Yüzde 82’si tanımadığı insanlara güvenmiyor. Farklı gruplarla aynı mekanlarda bulunmayı bile istemiyorlar. Çok önemli bir başka fark ise, Batılı gençlerde yaygın bir girişimcilik eğilimi olması. Teknolojiyi üretmek için kullanacak becerilere sahipler. Bizdeki ekosistem henüz çok gelişmiş olmadığı için, gençler geleceğin mesleklerine uzaklar. İdeal meslekleri doktorluk, mühendislik ve kamu görevlisi olmak.

Siz gelecekten umutlu musunuz?

Evet. Yapılacak çok iş var ama onlara doğru yol gösterilir ve imkanlar sunulursa, arayı kısa sürede kapatabiliriz. Gençlerimiz dünyadan koptular ve kendi kozalarına kapandılarsa, bu durumdan yetişkinler olarak biz sorumluyuz. Onları ilgisizlik ve sabırsızlıkla suçlamaktan vazgeçip, neleri eksik yaptık ve en kısa zamanda telafi etmek için neler yapmalıyız diye sormalıyız.