Gündem Türkiye genelinde 'zorunlu din eğitimi' boykot ediliyor

Türkiye genelinde 'zorunlu din eğitimi' boykot ediliyor

Paylaş
Türkiye genelinde 'zorunlu din eğitimi' boykot ediliyor

Alevi örgütleri, Eğitim-Sen ve Birleşik Haziran Hareketi'nin çağrısıyla ve 'zorunlu din derslerine ve okulların imam hatipleştirilmesine 'hayır'' talebiyle Türkiye'nin bazı okullarında bugün dersler boykot ediliyor. İzmir'de polis göstericilere sert şekilde müdahale etti

Boykot çerçevesinde bazı şehirlerde yaşanan gelişmeler şunlar:

Haberin Devamı

İZMİR

Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında, KESK’e bağlı sendikalar, sol partiler, Alevi dernekleri bayrak ve pankartlarıyla binlerce kişi Basmane Meydanı’nda toplandı. Polis ise TOMA araçları, Çevik Kuvvet otobüsleri ile Basmane Meydanı’na gelen tüm yolları kesti. Fuar Basmane kapısı önünde toplanan göstericiler, sloganlar atarak Konak Meydanı’na yürüyeceklerini, burada açıklama yaptıktan sonra dağılacaklarını bildirdi.

Bu sırada İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir şube müdürü kalabalığa anons yaparak, yürüyüşe kesinlikle izin vermeyeceklerini, bulundukları yerde basın açıklaması yapıp dağılmalarını istedi. Göstericilerin arasındaki bir kişi de megafonla polise seslenip, "Biz demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Polis arkadaşlar sizin için de bu mücadelemiz. Yolumuzu açın yürüyelim" dedi.

Haberin Devamı

SERT MÜDAHALE

Polis Basmane Meydanı’ndan Konak’a yürümek isteyen göstericileri saat 13.15’de su ve gaz sıkarak dağıttı. Bu sırada çıkan arbededen etkilenenler oldu. Kabalalığın bir bölümü Mürselpaşa Bulvarı’na, bir bölümü de Kültürpark içine doğru koşarak, su ve gazdan kaçmaya çalıştı.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer27123","27123","201502","27123-258443.jpg","1", "0","İzmir'de boykot eylemcilerine sert müdahale");

BOYKOT ÖNCESİ TUTUKLAMA

İzmir’de, Valiliğin genelgeyle yasakladığı 13 Şubat eğitim boykotundan bir gün önce polis tarafından gözaltına alınan, eylemi düzenleyen Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Koordinasyon Kurulu’ndan Onur Kılıç, savcı tarafından ifadesi alınmadan tuktuklanma istemiyle doğrudan 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Kılıç mahkeme tarafından tutuklandı.

İSTANBUL

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İstanbul 3 No’lu Şubeye bağlı bir grup, çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla Türkiye genelinde okullarda gerçekleştirilen boykot ve bir günlük iş bırakma protestosu kapsamında Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Vali Konağı Caddesi’ndeki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde toplanan grup, ’Eşit, parasız, bilimsel, laik, anadilde eğitim istiyoruz’ yazılı pankart açtı. ’AKP elini eğitimden çek’, ’Zorunlu din dersi kaldırılsın’ sloganları atan grup adına Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

İktidarın eğitim politikalarının eleştirildiği açıklamada özetle, "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi tamamen iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen okul boykotu ve iş bırakma eylemimiz siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanını sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı, toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma politikalarına son vermeye, kamusal, bili ifadelerine yer verildi.

Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

MİLLİ EĞİTİME YÜRÜDÜLER

Kadıköy’de toplanan bir grup ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü.

Kadıköy Meydanı’nda geçtiğimiz pazar günü Alevilerin yaptığı mitingde açıklanan boykot kararı, bugün bazı okullarda uygulanırken, Kadıköy Boğa Meydanı’nda toplanan bir grup ise yürüyüş yaparak eğitim sistemini protesto etti. Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyen grup, bahçe kapısının açılmaması üzerine bir süre sivil polis ekipleri ile tartıştı.

Haberin Devamı

Daha sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bahçesine giren grup, burada bir açıklama yaparak, ‘Laik ve bilimsel eğitim’ talebinde bulundu. Grup daha sonra İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gitmek üzere olaysız bir şekilde dağıldı.

ANKARA

Ankara Mamak ve Tuzluçayır, Dikmen, Yenimahalle ve Batıkent bölgelerindeki bazı okulların girişlerine ’Bu okulda boykot var’ ve ’Özgür bilimsel eğitim için 13 Şubat Cuma günü boykottayız’ pankartları asılırken öğrencilerde, ’Gerici eğitime hayır’, ’Zorunlu din dersi kaldırılsın’, ’Okullarda mescid değil, laboratuar istiyoruz’ dövizleri taşıyan öğrenci ve velileri Kızılay’a yürüyerek burada Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak için harekete geçti.

Boykotu örgütleyen Birleşik Haziran Hareketi’nin internet sayfasından tüm öğrenci velilerine buradan yaptığı duyuruda, "Biz, çocukların gözlerindeki kararlılığı, inadı ve umudu sürekli kılabilmek için bilimsel ve laik eğitim için ayaktayız ve boykottayız. 13 Şubat ’ta iktidarı uyarmak için çocuklarımızı okula göndermiyoruz.

Haberin Devamı

O günü çocuklarımıza ayıracağız. Alternatif dersler, çocuk oyunları ve şenliklerle özgür bir geleceğe olan umudumuzu güçlendireceğiz" ifadeleri kullanıldı. Eğitim-Sen ise okul boykotuna grev yaparak destek veriyor. Eğitim-Sen üyesi öğretmenler bugün Ankara’nın mahallelerinde yapılacak çeşitli etkinliklerin ardından saat 13.30’da YKM önünde buluşup Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüyecek.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de yaklaşık 100 kişi, zorunlu din derslerine tepki göstermek için yürüyüş düzenledi. Birleşik Haziran Hareketi’nin düzenlediği yürüyüşe katılan yaklaşık 100 kişilik grup, Göztepe Mahallesi’nde bulunan Battalgazi Ortaokulu önünde toplandı. Çocuklarını okula göndermeyerek zorunlu din derslerini boykot eden grup, çeşitli dövizler hazırlayarak tepkilerini gösterdi.

Grup, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın yanında bulunan Pir Sultan Abdal Parkı’na kadar sloganlar atarak yürüdü. Burada grup adına basın açıklaması yapan Ender Pervane, laik eğitime vurgu yaparak, "Çocuklarımız ve geleceğimiz görülmemiş bir saldırı altında olduğu için boykottayız. Biz çocuklarımızı okula hurafeler öğrensin, körpe beyinleri korkularla çarpılsın diye göndermiyoruz.

Bili dedi. Grup, açıklamanın ardından eyleme son verdi.

ANTALYA

Antalya’da okullarda bugün yapılan boykotla ilgili bildiri dağıtan 9 genç, polis tarafından gözaltına alındı. Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde ifadesi alınan gençler, daha sonra serbest bırakıldı.

Okullarda bugün yapılan boykotla ilgili olarak Muratpaşa İlçesi Meltem Halk Pazarı’nda dün öğleden sonra bildiri dağıtan 9 genç, vatandaşların ihbarı üzerine polis tarafından gözaltına alındı. İfadeleri alınmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürülen 9 genç, ifadesi alındıktan sonra, savcılık tarafından serbest bırakıldı. Öğrencilerin çeşitli gruplara üye olduğu belirtildi.

öte yandan Akdeniz Üniversitesi’nde adı açıklanmayan bir öğrencinin de sabah saatlerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından boykotla ilgili olarak gözaltına alındığı bildirildi.

DHA - AA - İHA