Ekonomi Türkiye güven tazeledi

Türkiye güven tazeledi

Paylaş
Türkiye güven tazeledi

Geçen yıl kriz nedeniyle toplanmayan Yatırım Danışma Konseyi, bu yıl Türkiye'de yatırımı bulunan şirketlerden büyük ilgi gördü

Altıncı kez düzenlendi

Haberin Devamı

Bu yıl altıncısı düzenlenen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi’ne 8 ülkeden 12 sektörü temsilen toplam 17 şirket başkanı katıldı. Geçen yıl kriz nedeniyle yapılmayan toplantıda, hükümet, Türkiye’de yatırımı bulunan yabancı şirketlerin yöneticileri, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Philippe Le Houreou ve Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Maystadt’ı ağırladı. Konseyin açılış konuşmasını, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptı.

500 eylem hayata geçti

Ali Babacan, Yatırım Danışma Konseyi’nin tüm üyelerinin Türkiye’de yatırımı bulunduğunu hatırlatarak, yuvarlak masada bu yıl da Türkiye’nin yapısal reformlarını ve gelecekte nelere odaklanacağını konuşacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Babacan, “2004’ten bu yana, bu masa etrafında 21 ana başlıkta dillendirilen 500 kadar eylemi Türkiye gerçekleştirmiş durumda” diye konuştu. Babacan, hükümetin mali disiplin yasası Mali Kural’ın da ilk olarak Yatırım Danışma Konseyi’nde ele alındığını bildirdi.

Sosyal güvenliğe vurgu

Bakan Ali Babacan, bugüne kadar konseylerden elde ettikleri sonuçların çok olumlu olduğuna ve konseyin dünyada örnek olarak gösterildiğine dikkat çekti. “Bu masada konuşulanlar unutulmuyor. Şikayetler, beğeniler, öneriler tartışılıyor” diyen Babacan, geçen konseyde katılımcıların en çok Türkiye’nin iyileştirilen sosyal güvenlik yapısından etkilendiklerini belirtti. Babacan, katılımcıların enflasyon, risk primlerinin düşürülmesi, büyüme ve eğitime özel önem verdiğini hatırlattı.

İstihdamları 1.6 milyon

İlki 2004’te düzenlenen konseye bu yıl katılan uluslararası şirketlerin toplam cirosu 500 milyar doları, istihdamı 1.6 milyonu geçiyor. Katılımcıların 7’sini ABD merkezli firmalar oluşturdu. İtalyanlar üç şirketle katılırken, diğer ülkeleri birer şirket temsil etti. Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Piraye Antika da toplantıda hazır bulundu.

Haberin Devamı