Dünya Türkiye-Haiti can köprüsü

Türkiye-Haiti can köprüsü

Paylaş
Türkiye-Haiti can köprüsü

Haiti halkının 'Yılmaz Türkler' adını taktığı GEA'ya AKUT, Kimse Yok Mu Yardım Derneği, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı adlı 3 Türk ekibi daha katıldı

GÖNÜLDEN GÜÇLENDİLER

Haiti geçen salı meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremle yerle bir olmuştu. Depremin ikinci günü başkent Port-au-Prince’e ulaşan 9 kişilik Türk arama-kurtarma ekibi GEA, ‘Canlı yok’ denilen enkazdan 5 kişiyi sağ kurtarmıştı.

GEA’ya Haiti halkı ‘Yılmaz Türkler’ adını takmıştı. GEA’ya, 6 kişilik AKUT ile 5 kişilik Kimse Yok Mu Yardım Derneği, 50 kişilik İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı adlı Türk ekipler de önceki gün katıldı. Arama-kurtarma çalışmaları daha da güçlendi.

AŞEVİ VE HASTANE KURACAKLAR

Haiti’ye 2 kişilik öncü ekip gönderen Türk Kızılayı’nın yardım malzemesinin ilk bölümüyle bir grup personelinin bulunduğu askeri kargo uçağı da dün sabah başkente indi. Kimse Yok Mu Derneği, günde bir öğün yiyebilen depremzedelere aşevi kurmak için Birleşmiş Milletler’den (BM) yer göstermesini istedi.

Türk Kızılay ekibi 5 ayrı uçaktan gelecek yardım malzemeleriyle sahra hastanesi kurmak için BM ile görüştü. 50 ton acil yardım malzemesi dağıtan İHH, afette yetim kalan 700 Haitili çocuğun bakımını üstlendi.

DEPREMİN BİLANÇOSU

* 70 bin ceset gömüldü, tahmini ölü sayısı 200 bin.

* 52 uluslararası kurtarma ekibi bin 800 kurtarma çalışanı ve 175 köpek dün itibariyle 90 kişiyi enkaz altından kurtardı. 540 çalışanıyla enkaz altından 39 kişiyi çıkaran Amerikan ekibi bu alanda birinci.

* 250 bin yaralı var, 1.5 milyon kişi evsiz kaldı.

* 1 milyon kişinin acil barınak, yiyecek yardımına ihtiyacı var.

* Başkent Port-au- Prince’de 4 bin bina yıkıldı.

* BM, depremzedeler için 562 milyon dolar topladı.

* Bölgede yardım dağıtmak ve barınak sağlamak için 280 adet yardım merkezi kuruldu.

HABERE GİTTİ AMELİYATA GİRDİ

Haiti’de enkazdan çıkarılıp bir uçak gemisinde ameliyata alınan 12 yaşındaki bir çocuk için ikinci bir ameliyat gerekti. Bölgede sinir cerrahı yoktu. Haber yapmak için ülkenin başkenti Port-au-Prince’de bulunan Amerikan CNN televizyonunun ünlü sağlık muhabiri olan sinir cerrahı Sanjay Gupta’ya ulaşıldı. Cerrah Sanjay Gupta, bir yandan görüntülediği ameliyatı başarıyla gerçekleştirdi.

2

Haberin Devamı