Ekonomi Türkiye, HSBC'nin süper devleti

Türkiye, HSBC'nin süper devleti

Paylaş
Türkiye, HSBC'nin süper devleti

HSBC, 37 Avrupa ülkesini araştırdı, durgunluktan en güçlü çıkan 5 ülkeyi seçti

AVRUPA'NIN DAYANIKLISI

Haberin Devamı

HSBC Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Özkaya, bankanın ‘Geleceğe Dayanıklı Avrupa’ raporunu açıkladı. HSBC’nin 37 Avrupa ülkesinden ‘durgunluktan güçlü çıkan’ 5 ülkeyi seçerek hazırladığı raporda, bu ülkeler Çek Cumhriyeti, Fransa, Almanya, Polonya ve Türkiye olarak belirlendi. Rapordan, yeni ‘süper devletler’ olarak nitelendirilen bu ülkelerde, şirketlerin kâr marjlarını koruduğu sonucu çıktı.

YÜZDE 40’INDA KAYIP YOK

Hüseyin Özkaya, “5 ülkede müşteri portföyümüzden 100’er şirkete sorular soruldu. Türkiye’de şirketlerin yüzde 40’ının kâr marjlarında hiçbir kayıp görülmediği ortaya çıktı” dedi. Özkaya, Türk şirketlerin cirolarındaki düşüşe rağmen kârlılık oranlarını yitirmemesine neden olarak, hammadde gibi maliyet unsurlarının hızla düşürülmesi, verimlilik artışı ve yeni ihraç pazarlarına yönelinmesini gösterdi.

Haberin Devamı

SORUNLU KREDİ AZALIYOR

Hüseyin Özkaya, ticari ve kurumsal kredilerde HSBC’nin sorunlu kredi oranının son dört ayda azaldığını açıkladı. Özkaya, toplamı 1.1 milyar liraya ulaşan KOBİ kredilerinde gelecek yıl yüzde 20, 5 milyar liraya ulaşan kurumsal kredilerde de yüzde 10 büyüme hedeflediklerini kaydetti. Hüseyin Özkaya, bu yıl her ay 2 bin yeni KOBİ hesabı açtıklarını, bunların 300-400’ünün kredili hesap olduğunu bildirdi.  Gülşah KARADAĞ