Dünya Türkiye ile ilgili şok sözler

Türkiye ile ilgili şok sözler

Paylaş
Türkiye ile ilgili şok sözler

Libya lideri Kaddafi: Türk ordusu da senelerdir Kürtlerle savaşıyor. Niye Türkiye'nin askeri hava sahası kapatılmıyor?

Uzun süredir gündemde olan Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi, TRT'ye verdiği röportajla dünyanın karşısına çıktı. Kaddafi, dün başkent Trablus'ta yaptığı konuşmanın ardından Rixos Oteli'nde TRT Türk muhabiri Mehmet Akif Ersoy'a bir röportaj verdi.

Haberin Devamı

Kaddafi, daha önceki açıklamalarına benzer şekilde Libya'da yaşanan iç karışıklıktan dolayı El Kaide'yi ve lideri Usame Bin Ladin'i sorumlu tuttu.

'TEMENNİM TÜRKLERİN ÇEKİLMEMESİYDİ'

Röportajda Türkiye'ye de değinen Kaddafi, "Türkler kardeşimiz. Tarihimiz bir. Yüzlerce yıl birlikte yaşamışız. Hepimiz Osmanlı'yız, tarihimiz bu, bundan kurtulamayız. Temennim Türklerin çekilmemesiydi. Libya’ya dönmeleri halinde her zaman kapımız açık. Onların Libya’da işleri inşaat işleri var" dedi.

Kaddafi yönetimi, olaylar başladığından bu yana Türkiye ile ilgili sarf ettikleri sözler ve iddialar nedeniyle tepki çekmişti. Libya devletine ait yayın organları, olayları başlatanlar arasında Türklerin de olduğunu öne sürerken, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam da ülkelerini "Türkler ve İtalyanlara bırakmayacaklarını" söylemişti.

Haberin Devamı

TRT ile röportajında Kaddafi her ne kadar ılımlı mesajlar vermiş olsa da Türkiye ile ilgili sert değerlendirmelerine bir yenisini ekledi.

'NEDEN TÜRKİYE'NİN HAVA SAHASI KAPATILMIYOR'

Kaddafi, "Türkiye’de hak isteyen Kürtler var, bağımsız bir devlet kurmak istiyorlar. Senelerdir Türk ordusu Kürtlerle savaşıyor. Niye Türkiye’nin askeri hava sahası kapatılmıyor. Ne ABD ne de Avrupa bununla ilgili karar çıkarıyor. Neden?" diye konuştu.

Kaddafi'nin içerideki isyana yönelik müdahalesini giderek sertleştirmesi uluslararası kamuoyunu da harekete geçirdi. Askeri bir müdahale olasılığı düşük görülse de şu aşamada üzerinde ağırlıklı olarak durulan seçenek Libya'nın hava sahasının uçuşa kapatılması.

EL KAİDE UYARISI

Uluslararası kamuoyunun artan baskısı karşısında Kaddafi, daha önce de çektiği El Kaide kartına sarılmaya devam ediyor.

Batı'nın İslamcı teröre yönelik kaygılarını kullanmak isteyen Kaddafi, TRT'ye açıklamasında da olayların arkasındaki isim olarak el Kaide'yi işaret etti ve uyardı:

"Eğer El Kaide Libya’yı ele geçirirse büyük bir facia yaşanır. El Kaide’nin varlığını engelliyoruz. Eğer buraya hakim olurlarsa İsrail dahil tüm bölge karmaşaya sürüklenir. Onları bizim engellediğimiz gibi kimse engelleyemez."

Haberin Devamı

Kaddafi ayrıca, dünyanın kendilerine tıbbi malzeme ya da ilaç göndermesine gerek olmadığını, paralarının bulunduğunu söyledi. Libya lideri, isyan nedeniyle insanların ekmek bile almaya gidemediklerini vurguladı.

ZİNTAN AŞİRETİNDEN GENÇLERE HİTAP ETTİ

Kaddafi, TRT'ye verdiği röportaj öncesinde Trablus'ta Zintan aşiretinden gençlere hitap etti. Kaddafi, devlet televizyonundan da yayınlanan konuşmasında, başta El Kaide olmak üzere dış etkenlerin Libyalıları kendi ülkelerine karşı gelmeye ittiğini belirtti.

Kaddafi, “Bunlar, Afganistan, Cezayir, Mısır ve Filistin’den gelip, Zentan, Zaviye ve Bingazi’ye giren küçük bir grup. Peki, ne yaptılar? Gençleri, yasaların bile etki edemeyeceği, yaşı 20’nin altında olanları silahlandırdılar” diye konuştu.

Libya lideri, “Çocuklar silahları aldıklarında mutlu oluyor, bu da Libya’yı karıştırıyor. İşte olan biten bu” ifadesini kullandı.

HÜRRİYET