Gündem Türkiye 'kadın-erkek eşitsizliği'nde neredeyse birinci!

Türkiye 'kadın-erkek eşitsizliği'nde neredeyse birinci!

Paylaş
Türkiye 'kadın-erkek eşitsizliği'nde neredeyse birinci!

İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, Türkiye'nin kadınların siyasal, ekonomik ve sosyal konumu, kadın-erkek eşitliği bakımından, 136 ülke arasında 120'inci sırada yer aldığını söyledi

İzmir Barosu Kadın Hakları Dayanışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi tarafından ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’ dolayısıyla İzmir Adliyesi Baro Birimi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Sema Pekdaş, kadın-erkek eşitliği bakımından Türkiye’nin bulunduğu konumun hiç de iç açıcı olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Pekdaş, Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) yayımladığı 2013 cinsiyet ayrımcılığı raporuna göre, Türkiye’nin kadınların siyasal, ekonomik ve sosyal konumu, kadın-erkek eşitliği bakımından 136 ülke arasında 120’inci sırada yer aldığını bildirdi. Kadına yönelik şiddeti önleme konusunda siyasi iradenin yetersiz ve isteksiz olduğunu öne süren Pekdaş, şöyle dedi:

"24 Kasım 2011 tarihinde Hükümet tarafından onaylanan ’Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Sözleşmesi’ yükümlülüklerinin hiçbiri yerine getirilmedi. Yine 8 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe konulan ’Ailenin Korunması ve Kadınlara Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ kadına karşı şiddeti önlemede yetersiz kaldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ’Şiddete sıfır tolerans’ sloganıyla ortaya konulan bu yasal düzenlemeler, uygulamada bir reklam kampanyasından öteye gidemedi."

Haberin Devamı

10 AYDA 189 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, Türkiye’de sadece 2013 yılının ilk 10 ayında, 189 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 179 kadına ve kız çocuğuna tecavüz edildiğini söyledi.

Yapılan bir araştırmada şiddet mağduru kadınların yüzde 88 gibi büyük çoğunluğunun, koruma kararlarının kendilerini koruyacağına inanmadıklarını ve bu gerekçeyle adli mercilere başvurmadıklarını ortaya koyduğunu dile getiren Pekdaş, dolayısıyla gerçek rakamların derlenen rakamların çok üstünde olduğunu belirtti.

'MAHKEMELER İSTEKSİZ KORUMA KARARI VERİYOR'

Türkiye’de artık kadına yönelik şiddetin normalleştirilmekte olduğunu öne süren Pekdaş, kadına yönelik şiddet davalarında, şiddet uygulayanlara haksız tahrik indirimleri yapıldığını, mahkemelerin şiddet mağdurlarına koruma kararları vermekte isteksiz davrandığını, alınan koruma kararlarının uygulanamadığını söyledi.

'SİYASİ İRADE TEK TEK HAKLARI YOK EDİYOR'

Pekdaş, son 1 yılda, kadının insan hakları mücadelesinin 40 yılı aşkın mücadelesi sonucu elde edilen haklarının tek tek siyasi irade tarafından yok edildiğinin görüldüğünü anlatırken, "Kürtaj yasakları, sezaryen yasakları, tecavüz mağduru hamile kadına bu çocuğun doğumu konusundaki düzenleme ve destekler, evlilik teşvik kredileri, üç değil beş çocuk yapma çağrıları kadınların mücadeleleriyle oluşmuş haklarının yok edilmesi demektir" dedi.

Haberin Devamı


Bahri KARATAŞ/ İZMİR, (DHA)