Ekonomi Türkiye krizden hızlı çıkar

Türkiye krizden hızlı çıkar

Paylaş
Türkiye krizden hızlı çıkar

Doğu Avrupa'daki Bulgaristan, Macaristan, Letonya, Litvanya, Romanya ve Türkiye'deki 1686 işletmeden veri toplayan Dünya Bankası, krizden en hızlı Türkiye'nin çıkacağını tespit etti

ALTI ÜLKEYİ İNCELEDİLER

Dünya Bankası, en son yaptığı ankete göre, Türkiye’nin, Doğu Avrupa’da, küresel mali krizden en hızlı çıkabilecek ülke olduğunu bildirdi. Türkiye’yi Macaristan ve Romanya izliyor. Dünya Bankası ekibinin anketi kapsamında, Haziran ve Temmuz 2009’da Doğu Avrupa’daki Bulgaristan, Macaristan, Letonya, Litvanya, Romanya ve Türkiye’yi içeren 1686 işletmeden veriler toplandı. Anketten, krizin Doğu Avrupa’daki ekonomik büyüme üzerinde uzun süreli etkide bulunacağı sonucu da çıktı.

TALEP DÜŞÜŞÜ KÖTÜ VURDU

Doğu Avrupa’da gerçekleştirilen işletme anketi, bölgeyi bu yıl vuran talep krizinin boyutlarını ve şirketlerin buna nasıl cevap verdiğini ilk kez ortaya koyuyor. Veriler, krizin etkilerinin farklı türde şirketler arasında değişiklikler sergilediğini gösteriyor. Bu farklılıklar, krizin en fazla etkilediği Doğu Avrupa ve Orta Asya’nın ekonomik toparlanması için önemli sonuçlar içeriyor. Verilere göre, şirketlerin yüzde 70’i krizin en önemli etkisi olarak talep düşüşünü gösterdi.

SATIŞLAR ARTIK DÜŞMEYECEK

Anket, nitelikli iş gücünü istihdam eden genç, yenilikçi işletmelerin satışlarında ciddi düşüş yaşandığını ortaya koydu. Ankete göre iç piyasaya yönelen ticaret dışı sektörlerdeki şirketler büyüdü. İşletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak için iç kaynaklara yönelen şirketler vergi ödemelerini geciktirip, borçlarını yapılandırmaya çalışarak krize karşı durdu. Satışların artık düşmeyeceğine inanan şirketler işten çıkarmaların yıl sonuna kadar devam edeceğini bildirdi.

TÜRKLERİ BORÇSUZLUK VE MALİ YAPI KURTARDI

Türk şirketler borçlarının düşük olması, mali sistemin sağlam yapısı nedeniyle krizden etkilenmedi. Türkiye’deki beklentiler ‘iyimser’. Şirketlerin yüzde 50’si 6 ayda satışlarının artmasını bekliyor. Sadece yüzde 14’ü gelecekte işçi çıkarmayı düşünüyor. Bulgaristan, krizden en zor çıkacak ülke. Macaristan, krizden en az etkilenen şirketlere sahip. Krizden en çok Letonya etkilendi. Litvanya’nın krizden çıkış oranı Türkiye, Letonya ve Romanya’dan düşük. Romanyalı şirketler borçlarını ödeyemez halde.

2

Haberin Devamı