Ekonomi 'Türkiye krizi rahat geçirdi'

'Türkiye krizi rahat geçirdi'

Paylaş
'Türkiye krizi rahat geçirdi'

Devlet Bakanı Ali Babacan, hükümetin zamanında aldığı önlemlerin, küresel krizin rahat geçirilmesine imkan sağladığını ileri sürdü

Ali Babacan "İkinci Büyükelçiler Konferansı" çerçevesinde, Türkiye’nin dünya genelindeki Büyükelçilerine, Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmeleri anlattı.

Türkiye’nin krizi rahat atlatmasında bankacılık sektöründe daha önce gerçekleştirilen yapısal reformların etkili olduğunu belirten Babacan, bankacılık sisteminde, çok yüksek bir sermaye yeterlilik oranının bulunduğunu ifade etti.

"BÜTÇE AÇIĞI KADEMELİ AZALACAK"

Türkiye’nin bir bütçe açığı azaltma sürecine girdiğini vurgulayan Babacan, 2009’un son çeyreğinde bir artı büyüme beklediklerini belirterek, "2011 yılında diğer ülkelerin bütçe açığı artarken, bizimki azalacak" dedi.

Türkiye’nin krizin etkilerini atlatmasında bir çok faktörün rol oyladığını belirten Babacan, Türkiye’de hane halkı borcunun düşük olmasının da krizde olumlu katkı sağladığının altını çizdi.

"TÜRKİYE, KREDİ NOTU İKİ KADEME ARTAN TEK ÜLKE"

2008’den buyana 92 tane kredi notu düşüşü, 19 kredi notu artışı gerçekleştiğini anlatan Babacan, "ancak Türkiye, kredi notu krizde iki kademe birden artış gösteren tek ülke oldu" dedi.

Babacan, ihracatın da krize rağmen arttığını vurguladı. Krize rağmen, faizlerin tarihi düzeylerde gerilediğini anlatan babacan, daha önceleri, normalde krizlerde faizler artarken, Türkiye’nin daha güvenli bir ülke olarak algılanması nedeniyle faizlerin krizde gerilediğini kaydetti.

"İŞSİZLİK AZALACAK"

Enflasyonun kontrol altında seyir ettiğini ve düşmeye de devam edeceğini anlatan Babacan, para ve maliye politikasına önem verdiklerini anlattı. Önemli bir sorun olan işsizliğe de değinen Babacan, büyüme oranındaki artışla birlikte işsizliğin azalacağını söyledi.

Haberin Devamı