Hakan Çelik Türkiye küresel sistemin merkezine yerleşiyor
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye küresel sistemin merkezine yerleşiyor

Merkezi Londra’da bulunan “Business Monitor International” isimli kurumun yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye 10 yıl sonra Avrupa’nın en güçlü ekonomisi haline gelecek. Bu heyecan verici tahmini pekiştirecek birkaç güncel örnek vermek istiyorum:

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ihracatın 100 milyar doları aştığını açıkladı.

- Avrupa’nın en önemli otomobil kuruluşlarından Opel, ticari modeli Combo’nun üretimini İspanya’dan Türkiye’ye kaydırma kararı aldı. Bursa’daki Tofaş- Fiat fabrikasında gelecek yıl başlayacak üretim, 1200 Türk mühendis ve işçisine istihdam imkânı sağlayacak. Bir Alman şirketi olarak bilinse de Opel’in, Amerikan General Motors’un Avrupa’daki en büyük iştiraki olduğunu unutmamak lazım. Türk- Amerikan ilişkilerinin oldukça sıkıntılı olduğu dönemde böyle bir yatırımın Türkiye’ye geliyor olması çok dikkat çekici...

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

- Dünyada uçuş hakkı alınması en zor ülkelerin başında Amerika gelir. Türk Hava Yolları bütün bu güçlükleri aşarak Amerika’da New York ve Chicago’dan sonra Washington, Los Angeles ve Atlanta’ya uçuş hakkı elde etti. THY kısa bir süre önce de Kanada’nın Toronto şehrine uçuş başlatmıştı. Ortadoğu, Akdeniz, Kafkasya havzasında yaşayan milyonlarca kişi, Atlantik ötesi uçuşları için THY bağlantısını kullanacak demektir. Bu durum THY’yi Avrupa’da şimdiden Lufthansa, Air France ve British Airways’in kulvarına yükseltiyor.

- Dünyanın en büyük otomotiv kuruluşlarından Daimler, Türkiye’deki markası ‘Mercedes Benz Türk’ imzasıyla büyük bir yatırıma girişiyor. Aksaray ilinde yapılacak yatırımın detayları yarın düzenlenecek törende açıklanacak.

Sarkozy’nin takıntısı

Tartışmalı Amerikan diplomatik yazışmalarını ortaya çıkaran Wikileaks’in belgeleri -kimileri aksini düşünse de- Türkiye’nin küresel sistemin ve ilgi odağının merkezine giderek yerleştiğini hissettiriyor. Zira Amerika Birleşik Devletleri’nin eski Ankara Büyükelçileri Eric Edelman ve James Jeffrey’in “Türkiye’nin ekseni kayıyor” tespitleri, aslında çoğunlukla Avrupa’nın Türkiye konusundaki kararsızlığından kaynaklanıyor. Eğer Avrupa Birliği verdiği sözleri tutmuş olsaydı, Türkiye doğuya yönelmek zorunda kalmazdı.

Haberin Devamı

Wikileaks belgelerinde, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Paris’teki “Türkiye Mevsimi” nedeniyle kırmızı beyaz ışıklarla süslenen Eiffel Kulesi’ni görmemesi için uçağının rotasının değiştirildiği bilgisi yer alıyor. Dün Belçika’da televizyon programına katılan ülkenin en tanınmış siyasetçilerinden birinin “Yeryüzündeki en iğrenç halk kim?”sorusuna “Türkler” yanıtını vermesi, Avrupa’nın bakışındaki ırkçı ve hastalıklı ruh halini çarpıcı biçimde ortaya koyuyor.

Ermenistan sürprizi gelebilir!

Soğuk savaş döneminde Türkiye bir “kanat ülke” özelliğini taşıyordu. Önemi de ağırlıklı olarak Batı’nın güvenlik ihtiyaçlarına göre şekilleniyordu. Oysa bugün ekonomisi güçlü, stratejik değeri çok yüksek bölgesel bir güç var karşımızda. Bu bölgesel güç giderek ‘küresel karar alıcılardan biri’ haline geliyor. Yani Fransa, Almanya ve İngiltere gibi bir güç olma yolunda ilerliyor. Kısa süre önce Ankara’dan Bağdat’a büyükelçi olarak atanan, benim de çok iyi tanıdığım James Jeffrey’in “Türkler Rolls Royce’un ihtirasına, ancak Rover’ın imkânlarına sahip” sözleri Wikileaks belgelerine yansıdı. Bu aslında çok yanlış bir tespit değil. Bugün gayrisafi milli hasılası 1 trilyon doların altında olan Türkiye’nin 3 trilyon dolarlık Almanya ve 2,5 trilyon dolarlık Fransa ile birçok alanda rekabet eder duruma gelmesi bu ilginç tespiti destekler nitelikte. Wikileaks depremiyle ortaya çıkan durumun Türk dış politikasında köklü bir değişikliğe neden olacağını sanmıyorum. Türkiye ile ABD arasında karşılıklı çıkar ve fayda esasına dayalı yakın ilişki bundan sonra da devam edecektir. Çünkü Amerika’nın Türkiye’ye, Türkiye’nin de Amerika’ya ihtiyacı var.

Haberin Devamı

Ancak her ne kadar soğukkanlılıkla karşılıyor gibi görünse de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kendisiyle ilgili “olağanüstü tehlikeli bir kişi” ifadesini kolay kolay unutabileceğini zannetmiyorum.

Wikileaks’te Azerbaycan’ın, Türkiye’nin özellikle enerji konularında güçlenen bir ülke olmasını istemediği ve Tayyip Erdoğan hükümetinden hazzetmediği söyleniyor.

Azerbaycan’ın Rusya ve Türkiye arasında dans ettiğini bilmeyen yok zaten; ancak Ankara ortaya çıkan bu belgeleri Bakü’ye karşı diplomatik bir manevra unsuru olarak kullanabilir. Yakında Ankara’dan yeni bir Ermenistan açılımı gelirse kimse şaşırmasın!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder