Hakan Çelik Türkiye'nin etkisi
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'nin etkisi

Haberin Devamı

Siz, bu satırları okurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Pakistan yolunda olacağız. Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) 13’üncü toplantısına katılmak üzere İslamabad’ı ziyaret edecek.

Türkiye açısından Pakistan’ın yeri çok özel... “Dünya bir yana Pakistan bir yana” desem abartmış olmam. İki halk arasında tarihten gelen bir gönül bağı var.

Atatürk döneminde kurulan sağlam ilişkiler Pakistan ve Afganistan halklarını Türkiye’ye yaklaştırmış. O gün bugündür “Türkiye” dendiğinde insanlar dikkat kesilir ve daima güzel şeyler paylaşır.

Türkiye bölgesel konular ve çatışmalar konusunda bugüne kadar hep dikkatli politikalar izledi ve Pakistan’ı gücendirmemeye özen gösterdi. Türkiye’nin Pakistan’a dost elini uzatması bu bakımdan da çok değerli. 200 milyonluk nüfusuyla Pakistan dev bir ülke. Stratejik olarak da çok kritik bir bölgede. Süt üretiminde dünyada 4. pamuk üretiminde 6. sırada yer alıyor.

Cumhurbaşkanı’nın ziyaretlerini iş dünyası da yakından takip ediyor. Genellikle TOBB ya da DEİK heyetler oluşturarak iş konseyi toplantılarına katılıyor. Bildiğim kadarıyla Pakistan ziyaretinde de Anadolu Grubu, Zorlu, Limak, Koç Holding gibi Türkiye’nin büyük gruplarının temsilcileri olacak.

Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Yerlikaya da ikili ilişkilerin geliştirilmesi için gayret gösteren isimler arasında. Erdoğan’ın ziyaretinde serbest ticaret anlaşması gündeme gelecek. Türkiye yeni anlaşmaların da katkısıyla Pakistan ile arasındaki ticaret hacmini 12 milyar dolara çıkarmak istiyor.

İngilizce adı ECO olan EİT, 1985 yılında Pakistan, İran ve Türkiye tarafından oluşturulmuştu. Daha sonra bu birliğe Azerbaycan, Afganistan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Tacikistan katılmıştı.



İki hafta kadar önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar, Bahreyn ve Suudi Arabistan ziyaretlerini takip etmiştim. Türk iş dünyası bu ülkelerden önemli anlaşmalar ve bağlantılar yaparak döndü. Afrika ve Ortadoğu coğrafyasında Ali Ağaoğlu, konut alanında; Nihat Özdemir’in öncülüğündeki Limak, altyapı ve enerji; Yapı Merkezi de demiryollarının inşasında rol alıyor.

Daha önce ziyaret ettiğimiz Tanzanya ve bakir durumdaki Madagaskar, Türkiye için önemli yatırım pazarları olacak gibi görünüyor.

Bu arada İstanbul’un ünlü lokantası Şazeli’nin bir şubesi Katar’da açılmış. Burada Erdoğan onuruna bir yemek daveti verildi. Mekânın dekorasyonunu ve yemeklerini çok başarılı buldum. Şazeli, Dubai’deki Nusret’le beraber Türkiye’den yeme-içme alanında önemli bir dünya markası olmaya aday.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder