Kültür - Sanat Türkiye'nin ilk ve tek plak kültürü dergisi 'Plak Mecmuası' raflarda
Paylaş
Türkiye'nin ilk ve tek plak kültürü dergisi 'Plak Mecmuası' raflarda

'Plak Mecmuası', plak meraklıları ve koleksiyonerleri için bir kaynak olma iddiasıyla Türkiye'nin ilk plak kültürü dergisi olarak yayın hayatına başladı

1990'ların başında CD'nin ortaya çıkışıyla raftan inen plak formatı, birkaç yıldır herkesi şaşırtan bir dönüş sergiledi. Nielsen Music'in açıkladığı verilere göre 2017'nin ilk dokuz ayında plak satışlarında 2016 yılına oranla yüzde 3,1'lik artış görüldü. Plak, artık basılı müzik pazarı içinde yüzde 16'lık paya sahip.

BİR KÜLTÜR YENİDEN CANLANDI


Plak satışlarındaki artış, birkaç yıldır ABD ve Avrupa'nın önde gelen müzik dergilerinin ve bloglarının da konusu oluyor. Peşi sıra açılan plakçılar, her yaştan müzik meraklısının ilgi odağı. Yeni baskı plaklar ise zincir kitapçıların raflarını süslüyor. İnsanların müziği elle tutma, plağın sıcak sesini duyma, analog kayıt dinleme, bir plağın kapağına düşülmüş notları keşfetme gibi istekleri plak dükkânlarını müzikseverler için tekrar birer merkez haline getirdi. Kaybolduğu düşünülen bir kültür, plak kültürü, yeniden canlandı...

APTÜLİKA DA VAR...


İşte Plak Mecmuası, tıpkı ABD ve Avrupa'daki örnekleri gibi geçmişten günümüze bu kültürü takip eden bir dergi. Plak meraklıları ve koleksiyonerleri için bir kaynak olmayı hedefliyor ve ilk plak kültürü dergisi olarak yola çıkıyor. Mylos Yayın Grubu etiketiyle üç ayda bir yayımlanacak Plak Mecmuası'nın düzenli yazarları arasında Murat Meriç, Murat Beşer, Ali Ece, Armağan Ekici, Özge Ç. Denizci, Yasemin Şefik, Salih Karagöz gibi isimler bulunuyor.



Ayrıca rock dünyasının yakından tanıdığı efsanevi çizer Aptülika, sevdiği plaklar için tasarladığı alternatif plak kapakları, Emek Can Tülüş ise dergi için özel hazırladığı çizgi-öykü dizisiyle her sayıda yer alacak isimlerden.

Plak Mecmuası'nın diğer düzenli bölümleriyse şöyle: Çıkan ya da çıkmak üzere olan yeni plakların ele alındığı “Çıktı Çıkacak”, başka ülkelerin plak dükkânlarına uzanan “Uzak Diyarlardan”, yerli-yabancı plak koleksiyonerleriyle röportajların yer aldığı “Koleksiyoncu Muhabbetleri”, plak meraklısı ünlü simalarla “Plak Sohbetleri” ve plak dükkânlarında “Plakçı Sohbetleri”, nadir plakların incelendiği “Bul Bulabilirsen!” ve plak dünyasına yeni adım atacaklar için rehber niteliğindeki “İlk Adımlar”...

Bu bölümlere ek olarak her sayıda eski ve yeni plak incelemeleri, ekipman incelemeleri, sürpriz röportajlar...

İLK SAYI RAFLARDA


Plak Mecmuası'nın ilk sayısı, "50. Yılında 1967" başlıklı kapak dosyasıyla raflardaki yerini aldı. Dosya için Murat Beşer, Moğollar'ın kurucularından Murat Ses ile özel bir röportaj gerçekleştirirken; Ali Ece, Murat Ertel, Armağan Ekici, Kaan Tona, Onur Bayrakçeken, Gökhan Budak, Altuğ Şenel ve Uğur Bekarlar da 1967'de yayınlanmış ve bugün klasik sayılan plakları incelediler. İlk sayıda Okay Temiz'in 40. yaşını kutlayan eseri Oriental Wind'i de Armağan Ekici imzalı bir yazıyla anıldı.

Murat Meriç, Murat Beşer, Özge Ç. Denizci, Yasemin Şefik ve Salih Karagöz ilk yazılarıyla köşelerinin açılışını yaparlarken, Güven Erkin Erkal yeni baskı yerli plakları yazdı. Mecmua'nın bu sayıdaki konuk yazarı ise bağımsız plak dükkânları ile post-punk ilişkisini kaleme aldığı yazısıyla İngiliz akademisyen-yazar David Wilkinson oldu.

TRAINSPOTTING'İN YAZARI IRVINA WELSH İLE RÖPORTAJ


Plak Sohbetleri'nin ilki, sinemaya da uyarlanan kült roman Trainspotting'in yazarı Irvine Welsh ile gerçekleşti. Ünlü yazar, Onur Bayrakçeken'in sorularını yanıtladı. İngiliz koleksiyoner ve müzik promoter'ı Phil Webb ile Türk koleksiyoner Güray Ali Canlı ise Koleksiyoncu Muhabbetleri'nin konukları oldular.

Uzak Diyarlardan'da Hindistan'dan Shah Music Centre anlatılıyor. Plakçı Gezmesi'ndeyse rota Kadıköy'ün sevilen plakçılarından Plakhane'ydi; işletmenin sahibi Deniz Bayrak, Mecmua'nın sorularını yanıtladı.

Plak Mecmuası, son yıllarda yeniden hatırlanılıp sahiplenilen plak dünyasına yeni bir soluk getiriyor. Mylos Yayın Grubu'nun yaratıcı ekibinin hayata geçirdiği Türkiye'nin ilk plak kültürü dergisi, üç ayda bir raflarda olacak. İlk sayı halihazırda satışta. Dergiye kitabevleri, plakçılar ve online satış sitelerinden ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı