Yaşam Türkiye'nin oksijen deposu için çok önemli uyarı

Türkiye'nin oksijen deposu için çok önemli uyarı

Paylaş
Türkiye'nin oksijen deposu için çok önemli uyarı

Hava kirliliği ile mücadele eden sivil toplum kuruluşları, Türkiye'nin oksijen deposu olarak bilinen Kaz Dağı'ndaki hava kirliliği tehdidine dikkat çekti

Hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini araştıran ve 14 çevre ve kamu sağlığı alanında çalışan kuruluştan oluşan Temiz Hava Hakkı Platformunun hazırladığı rapora göre, Çanakkale'de 11i proje aşamasında, 2'si inşaat halinde, 3'ü ise aktif durumda olan termik santrallerin faaliyete geçmesi halinde, hava kirliliğinin Çanakkale'de yüzde 150 oranında; İstanbulda ise yüzde 25 oranında artabileceği belirtildi.

SADECE 3 İLİN HAVASI TEMİZ


Temiz Hava Hakkı Platformu, Çanakkale'de planlananlarla beraber sayısı 16'yı bulacak olan kömürlü termik santrallerin oluşturacağı hava kirliliği ile ilgili hazırladıkları raporun sonuçlarını paylaştı. Hava kirliliğinin Türkiye'nin en büyük halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden uzmanlar, termik santral projelerinin iptal edilmesini istedi. 2016 yılı verilerine göre, hava kirliliğinin sadece Artvin, Adana ve Tunceli'de Dünya Sağlık Örgütü'nün limitlerinin üzerinde bulunduğu tespitine yer verildi.


Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER)'den Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan, TEMA Vakfı’nın Şişli’deki merkezinde yapılan toplantıda, "Termik santrallerden kaynaklı kirleticilere uzun süreli maruz kalmanın başta olmak üzere akciğerler ve kalp üzerindeki etkileri olmak üzere etkilerini gösteren önemli tıbbi bulgular var. Hava kirliliği, bronşit, amfizem ve akciğer kanseri gibi kronik solunum hastalıkları ve kalp-damar hastalıkları gibi ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Türkiyede termik santraller her yıl yaklaşık 3 bin erken ölüme sebep oluyor" şeklinde konuştu.

KAZ DAĞLARI TEHLİKEDE


Türkiyenin en önemli doğal ve kültürel miraslarından olan ve oksijen deposu olarak bilinen Kaz Dağı bölgesinde işletme, inşa ve izin aşamasındakilerle beraber toplam 16 adet kömürlü termik santralin üretim yapmasının planlandığına dikkat çekildi. Çanakkale için Hava Kirliliği ve Sağlık Etki Modellemesi raporuna göre, bu termik santral projelerinin hayata geçmesi durumunda hava kirliliğinin yaşanmaz düzeylere ulaşabileceği vurgulandı. Hava kirliliğine neden olan ve gözle görülemeyen parçacık maddelerin rüzgarın etkisi ile çok geniş bir alana yayılabileceği belirtildi.

Haberin Devamı