Eğitim - Kariyer 'Türkiye'nin uluslararası öğrenci stratejisi olmalı'

'Türkiye'nin uluslararası öğrenci stratejisi olmalı'

Paylaş
'Türkiye'nin uluslararası öğrenci stratejisi olmalı'

Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenci sayısında son yıllarda ciddi bir artış var. Ancak uluslararası öğrencilere yönelik uzun vadeli bir strateji henüz belirlenmiş değil

Sevim Büyüktaş Demir

Türkiye, dünya çapında gerçekleşen uluslararası öğrenci hareketliliğinden çok az pay alıyor. Nitelikli uluslararası öğrencileri ülkeye çekmek, onların entegrasyonunu sağlamak ve ihtiyaçlarını doğru şekilde giderebilmek gerekiyor. Uzun vadeli politikalar belirlenmeli. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyumda Türkiye’nin uluslararası öğrenci politikası ele alındı.

Değişim programları etkili

‘Türkiye’de Uluslararası Öğrenci Olmak’ başlıklı sempozyumda konuşan Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Mesut Kamiloğlu uluslararası öğrencilerin kamu diplomasisi ve dış politika için çok büyük önemi olduğunu söyledi. Son yıllarda Türkiye’ye gelen uluslararası öğrencilerde ciddi bir artış olduğunu belirten Kamiloğlu, “Özellikle de Mevlana ve Erasmus Plus gibi değişim programlarının da bu artışta katkısı söz konusu” dedi.

Burslar katkı sağlıyor

Sempozyuma katılan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Uluslararası Daire Başkanlığı’ndan Doç. Dr. Bilge Kağan Özdemir ise, Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın verdiği bursların birçok avantaj sağladığını belirtti. Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Osman Akgül ise, Türkiye’de uluslararası öğrencilerle ilgilenecek çatı bir kuruluşun olmadığı eleştirisinde bulundu.

Haberin Devamı