Hakan Çelik Türkiye’nin yardım eli
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye’nin yardım eli

Haberin Devamı

Türkiye, 2015 yılında dünyada en çok insani yardım yapan ülke oldu. Türkiye’nin bu alana ayırdığı kaynağın tutarı tam 3.2 milyar dolar. Miktar olarak bakıldığında ABD’den sonra ikinci ülkeyiz. Milli gelire oranla hesaplandığında ise birinci sıradayız.

Karalama haberleriyle Türkiye’yi bombardımana tutanların önüne konulması gereken bir gerçek bu. Yardımlarımızın önemli bir bölümünü Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) eliyle yapıyoruz.

TİKA’nın çalışmaları, dünyanın başka ülkelerinin de dikkatini çekmeye başladı. TİKA son dönemde Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın sorumluluğunda çok önemli işlere imza atıyor. 2002 yılında yurt dışında 12 ofisi olan TİKA’nın halen dünyanın farklı ülkelerinde 56 temsilciliği bulunuyor.

Özellikle zor durumda bulunan coğrafyalara yardım götürmeyi hedefleyen TİKA, geçen sene 1900 faaliyet gerçekleştirmiş. 2002’den bu yana tamamlanan proje sayısı 17 bine ulaşmış. Örneğin, bugünlerde tamamlanan 20 proje açılış için Veysi Kaynak, Başbakan veya Cumhurbaşkanı’nın o ülkeye gitmesini bekliyor. Türkiye’nin felaketler konusunda hummalı bir çalışma içinde olması gerektiğini her fırsatta dile getiriyorum.

Geçenlerde Veysi Kaynak ile AFAD’ın merkezini de ziyaret etmiştim. Olası bir afete hazırlık açısından Türkiye, önceki yıllara göre daha planlı ve organize bir çalışma içinde. Ankara’daki merkez, Türkiye ve dünyanın bütün noktalarıyla kesintisiz iletişim imkânlarına sahip. Mobil ve uydu olanakları da sonuna kadar kullanılmış.

Kamunun yaptığı çalışmalar önemli; ancak güvenlik ve afete hazırlık kültürümüzü topyekûn olarak geliştirmek zorundayız. Daha kat edilecek çok yolumuz olduğunu düşünüyorum.

★ ★ ★

Ödeme araçları ve finansal hizmetler konusunda dünyanın lider kuruluşlarından Visa Inc. turizmin geleceğiyle ilgili küresel bir araştırma yayınladı. Bizi de ilgilendiren önemli sonuçlar var.

Veriler, önümüzdeki 10 yıl içinde uluslararası seyahatlerde ciddi artış gerçekleşeceğini gösteriyor. 2025 yılı itibarıyla yaklaşık 282 milyon hane, yılda en az bir uluslararası seyahat planlayacak.

Seyahatlere yapılan yıllık harcamalar bu dönemde tam 1.5 trilyon dolara ulaşacak. Türklerin seyahat harcamalarının ise on yıl içinde 3 milyar artışla 7 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Türkiye, dünyanın en merkezi bölgesinde yer alıyor.

Ekonomik olarak büyümekte olan coğrafyaların tam ortasında. Yeni havalimanının yapımı, Türk Hava Yolları’nın geleceğe dair projeksiyonları, Türkiye’nin 2025 döneminin en fazla öne çıkan ülkelerinden biri olacağını gösteriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder