Ekonomi Türkiye otomotivde parlayan yıldız

Türkiye otomotivde parlayan yıldız

Paylaş
Türkiye otomotivde parlayan yıldız

Ernst&Young'ın 'Otomotiv Sektörü Raporu'nda, Türkiye'nin otomotiv sektöründe Orta ve Doğu Avrupa'da en büyük büyüme potansiyeline sahip ülke olduğu kaydedildi

Potansiyeli yüksek

Araştırma şirketi Ernst&Young’ın ‘Otomotiv Sektörü Raporu’nda, Türkiye’nin, otomotiv sektöründe Orta ve Doğu Avrupa’da en büyük büyüme potansiyeline sahip ülke olduğu belirtildi.

Otomotiv sektörünün gelecek yıllarda Türkiye’nin ‘parlayan yıldızı’ olmaya devam edeceği ifade edilen raporda sektörün yakın zamanda düşük araç yoğunluğu ve hızlı nüfus artışı ile cazibesini artıracağına dikkat çekildi.

ÖTV indirimi yaradı

Raporda şu bilgilere yer verildi: “Hurda araç teşviki ile 2003-2004 döneminde yeni binek otomobil satışları tavan yaparak 678 bin adede ulaştı.

İç piyasada otomobil satışları 2008’de yüzde 17 düşerek 494 bin 569 adede geriledi ancak 2009’da yüzde 13 artarak 557 bin adedi aştı. 2009 Mart’ta hükümetin yaptığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi ile binek otomobil satışları yüzde 10 arttı.”

Yüzde 80 ihraç ediliyor

Türkiye’de 2008’de 1 milyon 100 bin 198 adet olan hafif araç üretiminin krizle birlikte yüzde 20 düştüğü hatırlatılan raporda Avrupa otomotiv endüstrisiyle entegre olduktan sonra, Türk otomotiv endüstrisinin hızla büyüdüğü belirtildi.

Ernst&Young‘ın çalışmasında, üretimin yüzde 80’inin ihraç edildiği ve 2008’de toplam ihracatın yüzde 30’unu otomotiv sektörünün gerçekleştirdiği belirtildi.

2012’de 600 bin istihdam

Ernst&Young Türkiye Vergi Bölüm Başkanı Mustafa Çamlıca raporu değerlendirirken, gelecek yıllarda Türk otomotiv endüstrisinin öne çıkacağını ve Türkiye’de ihracatın lokomotifi olacağını belirterek, “Ekonomik krizin yol açtığı gecikmelere rağmen, Türk otomotiv endüstrisinin 2012 yılına kadar 1.1 milyon adet üretime ulaşacağına ve 600 bin kişiye istihdam sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı