Ekonomi Türkiye sanatın çınarına ağlıyor

Türkiye sanatın çınarına ağlıyor

Paylaş
Türkiye sanatın çınarına ağlıyor

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı, fotoğraf sanatçısı, yazar, işadamı Şakir Eczacıbaşı tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde 81 yaşında hayatını kaybetti

HOLDİNGDE BAŞKANLIK YAPTI

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı, işadamı Şakir Eczacıbaşı bir süredir kanser tedavisi gördüğü İstanbul’daki Amerikan Hastanesi’nde 81 yaşında hayatını kaybetti. Eczacıbaşı’nın cenazesi 26 Ocak Salı günü Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. İş yaşamında 1970’li yıllarda Eczacıbaşı İlaç kuruluşunun genel müdürlüğüne gelen Şakir Eczacıbaşı, 1980’de Eczacıbaşı Topluluğu Yürütme Kurulu Başkanı, 1993’te de Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

ÜSTÜN HİZMET MADALYASI

İşadamlığının yanı sıra fotoğraf ve sinemayla ilgilenen Şakir Eczacıbaşı, 1964’te Avrupa Konseyi Kült Filmler Ödülü’nü aldı. Eczacıbaşı, 1968’den bu yana, ‘Eczacıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıkları’nı çıkarıyordu. Kuruluşunda bulunduğu Türk Sinematek Derneği’nin 10 yıl başkanlığını yapan Eczacıbaşı, Fransa’nın ‘Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası’yla ödüllendirildi. Eczacıbaşı, 1993’ten bu yana, ‘İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın başkanlığını yapıyordu.

İŞ VE KÜLTÜR DÜNYASININ BAŞI SAĞ OLSUN

ÖNCÜLER ARASINDAYDI

Eczacıbaşı Holding Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Şakir Eczacıbaşı’nın vefatı nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile İstanbul’daki İKSV binasında açıklama yaptı. Eczacıbaşı, “Sevgili amcamız, Şakir Eczacıbaşı’nı kaybetmenin büyük acısı içindeyiz. Şakir Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu’nun İcra Kurulu Başkanlığını ve Eczacıbaşı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştı. Şakir Eczacıbaşı, kültür yaşamımızın öncüleri arasındaydı. İş ve kültür dünyasına başsağlığı diliyoruz” diye konuştu.

İKSV’Yİ BUGÜNLERE GETİRDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Şakir Eczacıbaşı’nın kaybının iş dünyası için olduğu kadar kültür, sanat yaşamı için de büyük kayıp olduğunu söyledi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) binasının, Şakir Eczacıbaşı’nın insanüstü çabasıyla oluştuğunu vurgulayan Günay, “İKSV Başkanı ve işadamı Şakir Eczacıbaşı gibi önemli, başarılı, etkili bir işadamının, ülkemizin sanat yaşamına sevdalanması ve kalıcı eserler bırakması, geride bıraktığımız yıllar için büyük kazanç oldu” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN TANITIMINA KATKIDA BULUNDU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yayımladığı mesajında, İKSV Başkanı, işadamı, Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi Şakir Eczacıbaşı’nın vefatını üzüntüyle öğrendiğini belirterek şunları kaydetti: “Ekonomiye önemli katkılar sağlayan Şakir Eczacıbaşı, sanatçı kimliğiyle Türkiye’nin tanıtımına da hizmetlerde bulunmuştur. Vefatı, kültür dünyamız için büyük kayıp olmuştur. İş ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

İŞADAMLARIMIZA GÜZEL BİR ÖRNEK OLACAK

Başbakan Tayyip Erdoğan, Şakir Eczacıbaşı’nın, sanat için gösterdiği hamiyetperver tavrın, bütün iş adamları için teşvik edici güzel bir örnek olacağını belirtti. Başbakan Erdoğan, yayımladığı mesajında “İKSV Başkanı olarak birçok uluslararası sanat festivali düzenleyen, sanata verdiği büyük destekle bilinen Şakir Eczacıbaşı her zaman takdirle hatırlanacak. Ailesi, iş ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum.”

YERİ DOLDURULAMAYACAK SEÇKİN İSİMLERDEN

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Şakir Eczacıbaşı’nın vefatı nedeniyle yayımladığı mesajında şunları kaydetti: “İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı Şakir Eczacıbaşı’nın ölümünü üzüntü ile öğrendim. Şakir Eczacıbaşı iş dünyası için olduğu kadar kültür ve sanat dünyası için de yeri doldurulamayacak seçkin isimlerdendir. Eczacıbaşı ailesine, iş, sanat ve kültür dünyasına başsağlığı ve sabır diliyorum.”

3

Haberin Devamı