Dünya Türkiye sözüne 4 dakika alkış

Türkiye sözüne 4 dakika alkış

Paylaş
Türkiye sözüne 4 dakika alkış

Asya Zirvesi için İstanbul'a gelen Filistin Devlet Başkanı Abbas "Ramallah'ta kısa süre önce gerçekleşen bir toplantıda Türkiye'nin adı geçince herkes ayağa kalkıp 4 dakika alkışladı” dedi

LİDERLER İSTANBUL’DA

Haberin Devamı

Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi dün İstanbul’da başladı.

Zirveye katılan liderler arasında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da bulunuyor.

ÇIRAĞAN’A KOŞTULAR

Zirveye katılan devlet başkanları dün uçaktan iner inmez, Çırağan Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le bir araya geldi. Görüşmelere İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine saldırısı damgasını vurdu.

Gül, ilk olarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Görüşmeden önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Türkiye ile Filistin arasında “Ortak Komite” kurulmasına dair anlaşma imzaladı.

Haberin Devamı

‘GÜN BU GÜNDÜR’

Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinde “Türkiye’nin genelde Arap halkı, özelde Filistin halkının gözünde her geçen gün itibarı yükseliyor” dedi.

Abbas, örnek olarak da kısa süre önce Ramallah’ta 1800 kişinin katıldığı bir iktisat forumunda hiç heyecan yokken Türkiye’nin adı geçince herkesin ayağa kalkıp 4 dakika boyunca alkışladığını anlattı. Gül de, Abbas’a Filistinliler arasındaki uzlaşı için “Gün bugündür. Bir bakıma İsrail’e verilebilecek en iyi cevap da budur” dedi.

‘KINIYORUZ’

Gül, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Görüşmede, İsrail’in Mavi Marmara’ya yaptığı saldırı sonucu hayatını kaybedenler sebebiyle taziyelerini dile getiren Aliyev, bu saldırıdan “Büyük bir rahatsızlık duyduklarını” ve “Günahsız insanların öldürülmesini kınadıklarını” belirtti.

Aliyev, “Uluslararası her konuda kardeş Türkiye’yi destekliyoruz” dedi. Gül, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’le de görüştü.

‘KINAMA’ KULİSİ

Türkiye, bugün yapılacak zirvenin sonuç bildirisinde, İsrail’in son gemi saldırısına da bir şekilde yer verilmesi beklentisi içinde.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye, başkanlığını devralacağı konferansın sonuç bildirisinde İsrail’in son saldırganlığına yer verilmesini de istiyor ve bunun için kulis yapıyor. Daha önce bakanlarının katılmayacağını bildiren İsrail’in ana zirveye büyükelçi düzeyinde katılması bekleniyor.