Eğitim - Kariyer Türkiye telif eserleri alanında dünyada 10'uncu ülke

Türkiye telif eserleri alanında dünyada 10'uncu ülke

Paylaş
Türkiye telif eserleri alanında dünyada 10'uncu ülke

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’de çok kitap basılmadığı ve çok kitap okunmadığı yönündeki eleştirilere yanıt verdi

Kurtulmuş, "Son rakamlar itibarıyla Türkiye’de geçtiğimiz yıl yaklaşık 66 bin, 60 bin küsuru ISBN (Uluslararası Standart Kitap Numarası)’na kayıtlı, geri kalanları ise zorunlu olmadığı için kayıtlı olmayan 66 bin eseriyle Türkiye telif eserleri alanında dünyada 10’uncu ülke olmuştur. Bu önemli bir başarıdır ve ileriye götürülmesi gerekir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Yeşilköy’deki CNR EXPO Fuar Merkezi’nde bu yıl 5’incisi düzenlenen ’Uluslararası CNR Kitap Fuarı’nın açılış törenine katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Numan Kurtulmuş, CNR 5. Uluslararası Kitap Fuarı’nın geleneksel bir hâl almasını diledi. Kurtulmuş, "Türkiye’nin kitap dünyasını, önümüzdeki yıllarda hem okurlara tanıtmak hem de uluslararası camiada Türkiye’deki basım ve yayın dünyasının geldiği noktayı göstermesi açısından bu fuarın hayati olarak yer almasını temenni ediyorum" dedi.

19 ÜLKEDEN 350 YAYINEVİ


Fuarda 19 ülkeden 350 yayınevinin kitaplarını sergilediğini aktaran Kurtulmuş, bakanlık olarak Türkiye’de yayın hayatının daha başarılı hâle gelmesi için bazı faaliyetler yürüttüklerini, bunlardan birinin de Türkiye’deki eserlerin yurt dışında tanıtılması olduğunu ifade etti.

TEDA PROJESİ


Kurtulmuş, "66 ülkede 60 dilde Türkiye’nin önemli eserlerini o dillere çevrildiği bir çalışmayı yürütüyoruz. 'TEDA' adını verdiğimiz proje ile Türkiye’nin yazarlarının ortaya koyduğu eserlerin tanıtılmasına vesile oluyoruz. Bu proje, Türkiye’deki yayıncılık faaliyetine çok değerli bir katkıdır" dedi.

"HEDEF İLK 5 OLMAK"


Bakan Kurtulmuş, Türkiye’nin son yıllarda basım yayın sektöründe, sektör büyüklüğü açısından dünyanın en büyük 11’inci sektörü haline geldiğini dile getirdi. Bunun önemli bir başarı olduğunu ancak yeterli olmadığını kaydeden Kurtulmuş, "İnşallah daha ileriye gideceğiz. Türkiye’yi, üzerinde oturduğumuz topraklarda 24 farklı medeniyete sahip olduğumuz, her alanında büyük tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olduğumuz, kütüphanelerinden neredeyse dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayna nadide eserlere sahip olduğumuz bir ülkenin basım-yayın alanında dünyada ilk 5’de olması hedef olarak ortaya konulmalıdır" diye konuştu.

"BU ÖNEMLİ BİR BAŞARIDIR"


Türkiye’de çok kitap basılmadığı veya çok kitap okunmadığı yönünde eleştirilere değinen Numan Kurtulmuş, "Son rakamlar itibarıyla Türkiye’de geçtiğimiz yıl yaklaşık 66 bin, 60 bin küsuru ISBN(Uluslararası Standart Kitap Numarası)’na kayıtlı, geri kalanları ise zorunlu olmadığı için kayıtlı olmayan 66 bin eseriyle Türkiye telif eserleri alanında dünyada 10’uncu ülke olmuştur. Bu önemli bir başarıdır ve ileriye götürülmesi gerekir" ifadelerini kullandı.


"TÜRKİYE ÇOK CİDDİ BİR GELİŞME KAYDETMEK ZORUNDA "


Bakan Kurtulmuş, Türkiye gelişmesinin sadece ekonomisiyle, fabrikalarıyla, hızlı trenleri ve havaalanlarıyla olamayacağını aynı şekilde kültürde, sanatta, edebiyatta yayım dünyasında da çok ciddi bir gelişme kaydetmek zorunda olduğunun altını çizdi. Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti: "Zaman zaman Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi önümüzdeki dönemde en önemli önceliklerimizden birisi Türkiye’nin kültürde, sanatta ve edebiyatta, bilimde daha ileriye gidecek adımların atılmasıdır. Bunun için sadece devletin üzerine düşeni yapması yeterli değildir.

"HEP BİRLİKTE ÇOK DAHA İLERİYE GÖTÜRECEĞİZ"


Özel sektörün de elindeki bütün gücüyle ciddi bir gayret sarf etmesi, kültür alanına yatırım yapması, özel sektörün bir takım sponsorluklarla Türkiye’nin bir takım zengin ve kültürel yapısını kuvvetlendirmesi, dünyaya tanıtma potansiyelinin ortaya çıkması, aynı şekilde yayım dünyasında özel sektörün ciddi bir şekilde işin içinde yer alması fevkalade önemli gördüğümüz önceliklerden birisidir. İnşallah yeni dönemde bunları gerçekleştireceğiz. CNR Kitap Fuarı’nın uluslararası basım yayın dünyası için iftihar edilecek bir fuar hâline gelmesi için de bakanlık ve hükümet olarak her türlü yanınızda olduğumuzu ifade ediyor, sektörü hep birlikte çok daha ileriye götüreceğiz."

FUARA GİRİŞ ÜCRETSİZ


Konuşmaların ardından Bakan Kurtulmuş ve beraberindekiler, açılış kurdelesini kestikten sonra fuar alanındaki standları gezdiler. Öte yandan bu yıl yurt içi ve yurt dışından yüzlerce yazarı konuk edecek Uluslararası CNR Kitap Fuarı’nın teması ’oku’ oldu. Temaya uygun olarak fuarda gerçekleştirilecek etkinliklerde, okumanın önemi ve kitapların hayat üzerindeki gücünü ifade edecek binin üzerinde etkinlik gerçekleştirilecek. 10-18 Martları arasında devam edecek olan fuara giriş ücretsiz.

Haberin Devamı