Gündem 'Türkiye usulü' çocuk tedavisi

'Türkiye usulü' çocuk tedavisi

Paylaş
'Türkiye usulü' çocuk tedavisi

Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yaşanan hasta yoğunluğu nedeniyle çocuklar yer yataklarında tedavi ediliyor

Her yıl ortalama 55 bin yeni bebeğin dünyaya geldiği Şanlıurfa’da, havaların soğumasıyla birlikte hasta çocukların artmasıyla, 229 yatak kapasiteli Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde adım atacak yer kalmadı.

Yüzlerce hastanın başvurması ve yatışının yapılmasının ardından bir yatağa 4 çocuk yatırılmaya başlandı. Refakatçilerle birlikte odalarda adım atmanın zor olduğu hastanede, başvurulara yetişilemezken yaşanan yer sıkıntısı ise yerlere yatak açılması ile çözülmeye çalışılıyor.

HERKES ŞİKAYET EDİYOR

Genellikle üst solunum yolları enfeksiyonuna bağlı hastaların yoğun olarak yatışının yapıldığı hastanede, yer sıkıntısı nedeniyle farklı hastalıklarla sahip çocuklar da aynı yatakta tedavi edilmeye çalışıyor.

Kış mevsimi nedeniyle yataklı hasta sayısının sürekli artmasından dolayı, bazı aileler bebeklerini evlerinden getirdikleri beşikte uyutarak tedavi ettirmeye çalışıyor.

NÖBETLEŞE UYUYORLAR

Hasta olan çocuklarına refakatçi olarak kalan kadınlar da nefes almanın zor olduğu tıka basa dolu odada, geceleri sandalyelerde veya yer yataklarında nöbetleşe uyuyarak dinleniyor. Hasta çocuklarıyla günlerce hastanede bulunmak zorunda kalan kadınlar yaşanan yer sıkıntısını sağlık ayıbı olarak yorumladı.

Bazı kadınlar ise kalabalıktan sıkılarak ağlayan çocuklarını kucaklarında dolaştırarak sakinleştirmeye çalışıyor. Kimi zaman kadınlar susmayan çocuklarını serum torbalarını başlarına koyup kucaklarında dolaştırması da dikkat çekiyor.

BRONŞİTTEN GELİP İSHAL OLUYORLAR

Tedavi için geldikleri hastanede karşılaştıkları ortamın sağlam kişiyi bile hasta edeceğini savunan kadınlar, “Farklı hastalıkları olsa da, yer yokluğundan bir yatağa 4 çocuk yatıyor.

Bronşit şikayetiyle gelen bir çocuk, diğer gün ishal olabiliyor. Çocuğumuzun iyileşmesini beklerken, bizler de kötü koşullardan dolayı hastalığa yakalanıyoruz. Yerlere yataklar açıldı, kimileri evlerden beşik getirerek çocuğunu yatırmaya çalışıyor. Bizler de, yer yataklarında veya sandalyede nöbetleşe sırayla uyuyoruz.

Bu sorunun bir an önce çözülmesi için yetkililerin duyarlı davranmasını bekliyoruz” dedi. Hastane yetkilileri ise, 26 doktor ve 130 hemşire ile yılda ortalama 400 bin hastaya sağlık hizmeti verdiklerini ifade ederken, yatak sıkıntısının giderilebilmesi için yeni bir hastane yapılmasının şart olduğunu vurguladı.