Gündem Türkiye yağmura teslim

Türkiye yağmura teslim

Paylaş
Türkiye yağmura teslim

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan sağanak yağış sel baskınlarına neden oldu

İSTANBUL

Haberin Devamı

Gece yarısı etkili olan sağanak yağış, su baskınlarına neden oldu. Yağış nedeniyle, Tuzla, Pendik ve Kurtköy’deki bazı yollar ve alt geçitler su ile doldu. Bu nedenle araçlar yolda kaldı. Yağışın şiddetini arttırması nedeniyle, rögarlar taştı. Bodrum katta bulunan bazı ev ve işyerlerini de su bastı. Vatandaşlar, baskınlar nedeniyle belediyelere tepki gösterdi. İtfaiye ekipleri, su baskınlarına müdahale etmeye çalıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre dün akşam başlayan yağışlar İstanbul’da Ataşehir, Çekmeköy, Pendik, Ümraniye, Tuzla bölgelerinde etkili oldu. Dün geceden öğle saatlerine kadar metre kareye Göztepe'de 56, Eminönü ve Kilyos'ta 37, Kurtköy, Çavuşbaşı, Florya ve Sarıyer'de 32, Çatalca 24,4, Büyükada'da 28 İstinye’ye 24 kilogram yağış düştü. Pendik ve Tuzla'da zemin katlarda bazı iş yeri ve evlere su bastı. İtfaiye ve İSKİ su baskınlarına müdahale etti.

Haberin Devamı

Su baskınlarına karşı İSKİ 316 personel 116 araç, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 533 personel 125 araç, İtfaiye 1100 personel 570 araç, Atık yönetimi 40 personel 9 araç ile muhtemel su baskınlarına karşı teyakkuzda bekletildi. Gelen ihbarlar doğrultusunda müdahale yapıldı.

YAĞIŞ YARIN ÖĞLEYE KADAR SÜRECEK

İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, sağanak yağışların öğle saatlerinden itibaren kuvvetini arttıracağını ve yarın öğle saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün İstanbul’da halen aralıklarla devam eden sağanak yağışların öğle
saatlerinden itibaren kuvvetini artıracağı, yarın öğle saatlerine kadar şiddetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlara neden olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, meydana gelebilecek muhtemel olumsuzluklara karşı İstanbul Valiliği koordinasyonunda kamu kurum ve kuruluşlarının teyakkuz halinde olduğu ve engelli kamu personelinin bugün idari izinli sayıldığı kaydedildi.

Vatandaşların, "Konumu gereği, taşkınlara karşı riskli durumda bulunan ve daha önce ev ve iş yerlerinde su baskınına maruz kalanların duyarlı
olmaları", "Su tahliye kanalları veya derelere yakın yerlerde araçlarını park etmemeleri ve malzeme bırakmamaları", "Yağış sırasında zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları ve toplu taşıma araçlarını kullanmaları", "Zorunlu olarak özel araçlarıyla trafiğe çıkmadan önce hava ve yol durumu ile
ilgili haberleri takip etmeleri", "Riskli bölgelerdeki bodrum katlarında faaliyet gösteren iş yerlerine malzeme bırakılmaması ve çalışma yapılmaması"
istendi.

Haberin Devamı

KÜTAHYA

Kütahya’da öğle saatlerinde etkili olan sağanak yağış metrekareye 16 kilogram yağış bıraktı.

Kent merkezinde dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sabaha kadar aralıklarla devam etti. Bu süreçte metrekareye 12.8 kilogram yağış düştü.
Öğle saatlerinde yeniden etkili olmaya başlayan sağanak yağış, özellikle kent merkezindeki ana yollarda trafiğin aksamasına neden olurken, metrekareye düşen yağış miktarı 16 kilogram olarak tespit edildi. Sağanak yağış halen etkisini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Yetkililer, sağanak yağışın yol açabileceği sel ve su baskınlarına karşı vatandaşları ve ilgilileri uyardı.

Bu arada, kanalizasyon hatlarındaki suların rögar kapaklarından taşması sonucu bazı mahallelerde yollar suyla kaplandı. İtfaiye ekipleri, suların tahliye
edilmesi için çalışma yürütüyor.

YOZGAT

Yozgat Valisi Necati Şentürk, dün yağan dolu ve şiddetli yağmurun oluşturduğu selden zarar gören tarım alanlarında hasar tespit çalışması yapılacağını bildirdi.

Vali Şentürk, Yozgat merkez ve bazı ilçelerinde dün akşam saatlerinde dolu ve şiddetli yağmur yağışının olduğunu hatırlattı. Vali Şentürk, dolu ve
yağmurun bazı bölgelerde bulunun nohut, mercimek, tahıl, sebze, meyve gibi tarım ürünlerine zarar verdiğini, bu zararların tespit edilmesi için zarar tespit komisyonunun oluşturularak, çalışmalar yapılacağını ifade etti.

Vali Necati Şentürk, "Zarar tespit çalışmaları sonrasında yapılması gerekenler yapılacaktır, mağduriyetler bir şekilde giderilecektir" dedi.

KASTAMONU

Haberin Devamı

Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli, yönetim kurulu üyeleri ve bazı muhtarlarla birlikte yaptığı basın toplantısında, dolu yağışının tarladaki ürünlere büyük zararlar verdiğini belirterek, Kastamonu'nun ‘afet bölgesi' ilan edilmesini istedi.
İğdirli, dolu yağışının meyve ağaçları başta olmak üzere, arpa, mısır, buğday, fiğ ve sebze üreticisini vurduğunu anlattı. Oda başkanı Nahit İğdirli, aniden başlayan ve Kastamonu'nun bazı bölgelerinde etkili olan dolu yağışında tarlaların zarar gördüğünü hatırlatarak, “Ceviz büyüklüğünde yağan dolu meyve ağaçlarını, arpa, mısır,buğday fiğ ve sebze tarlalarını tahribat yaparak ürünlerin kullanılmaz hale gelmesine neden oldu” dedi.