Gündem 'Bayraklı, tarihin turizmin ve ticaretin merkezi olacak'

'Bayraklı, tarihin turizmin ve ticaretin merkezi olacak'

Paylaş
'Bayraklı, tarihin turizmin ve ticaretin merkezi olacak'

İzmir'de 7 yıl önce oluşturulan Bayraklı Belediyesi, belki de kentin en yoksul ilçesi. Başkan Hasan Karabağ burada sadece belediyecilik yapmıyor, adeta bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyor

Gecekondular Bayraklı’da yoğun ama Hasan Karabağ projeleriyle ilçenin makus talihini değiştirmeye kararlı. “Bayraklı’yı İzmir’in en değerli ilçesi yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

RÖPORTAJ:

MEHMET COŞKUNDENİZ

mehmet.coskundeniz@posta.com.tr

Bayraklı 7 yıllık ilçe ve siz kurucu belediye başkanısınız. Nasıl bir Bayraklı’ya geldiniz, nasıl bir Bayraklı oluşturdunuz?

Bayraklı deyince akla gecekondu, fakirlik ve kirlilik, suç örgütleri gelirdi. Çok sayıda hükümlüyü belediyeye işe aldım. İşe aldıklarımın yüzde 99’unu topluma kazandırdık. Bayraklı İzmir’in merkezinde. Emlak değerleri bir anda tavan yaptı. Bir zamanlar gecekondu olan yere İstanbul’dan, hatta uluslararası alandan yatırım gelmeye başladı. Yakında yat limanı projesi başlayacak. Büyük şirketlerin konut, ticaret, iş yeri projeleri var. Bayraklı bütün resmi kurumların da geldiği bir bölge oldu. Mesela Defterdarlık buraya geliyor, meslek odaları burada. Velhasıl kelam Bayraklı artık İzmir’in yeni gelişme merkezi.

Haberin Devamı

‘OYLARIMIZI ARTIRDIK’

Çok da yeşil alan yoktu burada...

110 tane park yaptık. Şu anda kişi başına düşen yeşil alan miktarı 4.03 metrekare. Gecekonduya rağmen. Eski planda yeşil alan var ama üzerinde gecekondu bulunuyor. Dolayısıyla istimlakla bu yeşil alanları yaşatmamız mümkün değil.

Ama bunu artırmak zorundasınız?

Bu çabamız artarak devam ediyor. Burası ticaretin, turizmin ve tarihin odaklandığı bir yer olacak. İzmir’in kurulduğu yerdir Bayraklı. İzmir’e adını veren tarihi Symrna kenti buradadır. Bizim bir müze edinmemiz lazım. Uluslararası festivalle buradaki kazıları öne çıkarmamız lazım. Yeni ilçe kurmak yeni gelin evi gibi. Bitmiyor eksiği.

Bayraklı biraz iktidarın İzmir’den bir belediye kapmak için oluşturduğu bir ilçeydi değil mi? Oy oranınız kaçtı?

Ben yüzde 43.5 ile seçildim. AKP yüzde 36’lardaydı. İkinci dönem oyumuzu yüzde 44’ün üzerine taşıdık. Onlar yine o rakamlarda kaldı. Yerel seçimde bana verilen oylar CHP’nin parti oylarına dönüştü. 7 Haziran’da yüzde 40 CHP, yüzde 29 AKP’ydi. 1 Kasım’da yüzde 43.5 bizim, yüzde 36 onların oldu. Ama 2011’de tersiydi. AKP öndeydi.

Halkın memnuniyet oranı ne?

Hep yüzde 50’nin üzerindeyiz. Rakip partiye oy verenler de memnun.

20 BİN YOKSUL AİLE

Normalde gecekonduda oturanların daha çok sol partilere oy vermesi gerekmiyor mu?

Haberin Devamı

Onu 12 Eylül’den beri hazırladılar. Fakir kitleyi kaymakamlara bağladılar. Dinsel öğeleri öne çıkararak önce kaymakama sonra Allah’a yalvarmaya başladı halk. Bizim bölgede 60 cami 60 da tarikat evi var. Kitleyi dönüştürdüler.

Yardımlarla diyorsunuz değil mi?

Yalnız kömür, makarna ile değil, çocuk parası, o parası, bu parası, sağlık parası... Öyle çok yardım var ki... Bugün Bayraklı’da 20 bin aile kaymakamlıkta fakir olarak kayıtlı. Bunların yüzde 80’i oy verse ailesiyle 32 bin blok oy demek. Türkiye’de de böyle. Kayıtlı 13 milyon fakir aile var. 20 milyon seçmen yapar bu. Yüzde 80’i oy verse 16 milyon. Zaten yüzde 80’i veriyormuş yardım alanların. Bu değişmiyor ki! İnanmıyor karşı tarafın vaatlerine. “İktidar olamayacak” diyor. Çocuk parası, ekmediği tarlanın parası, kaymakamlıktan sağlık yardımı. İşsizlik parası tamam. İş buluyorsun, çalışmıyorlar. “Sağlık yardımını kaybederim” diyorlar. Bu tablo değişmezse Türkiye’de seçim yoluyla bir şeyleri değiştirmek mümkün değil.

Haberin Devamı

‘ÇETE DEYİP VAZGEÇTİLER’

Belediyenize operasyon yapıldı. Sizin de ifadenizi aldılar. Neden?

Büyükşehir operasyonunda (6 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyon) 50 dosya da bizden almışlardı. 6 yılda 11 savcı incelemiş. Dava açacak delil bulamamışlar. 2 sene telefonlarımızı dinlemişler. Bir şey bulamamışlar ama dosyayı kapatacak cesareti de gösterememişler. 12. savcıyı bulmuşlar, bunu siyasi şova dönüştürmek için “Çete” demişler. Ondan sonra iddialar gülünç çıkınca “Çeteden vazgeçtik” demişler. Bunların hepsinin karşı davasını açacağız biz. Gözaltılar hukuksuz.

Peki neden 6 yıl beklemişler?

Suç unsuru yok dinlemelerde. Tapelerin hepsini aldım, inceledim. Tabii bunlar özellikle görevlendirilmiş savcılar olduğu için dosyayı kapatmaya çekiniyorlar. Arkadaşları aldılar, aynı gece hakim herkesi serbest bıraktı.

Soruşturmayı çeteden açmamışlar mıydı?

Hukuksuzluk orada zaten. Madem çete yok, o zaman dinlemeler de usulsüz. Çünkü “Çete var” denilerek dinleme kararı alınmış. Personele diyorlarmış ki “Dua edin biz cemaatçi değiliz, AKP’liyiz.” İş bu kadar dramatik. Bunlar İzmir’i bitirmek için bütün belediyelere bu şekilde girmeye niyetliler. Ama çok amatörler. Cemaatçiler delil üretip evlere koyuyorlardı.

Haberin Devamı

Yazlığınızı usulsüz olarak tadil ettirdiğiniz iddiaları var...

Bizim belediyeden ihale alan bir firma, aynı zamanda Menderes Belediyesi’nden de ihale aldı. Benim yazlık da o belediyeye bağlı Özdere’de. Yazlığa yakın oturan bir genç var, karısı gelip yazlığı falan temizliyor. O genç çatıya bakıyor, aktığını görüyor. Beni arıyor ben de “Yengenle pazar günü geleceğiz, bakarız” diyorum. Ama bu arkadaş çatıyı tamir ediyor sonra da o ihaleleri alan şirketi arayıp “Başkan hesapları ödemedi” diyor. Şirket sahibi de “Veririm” demiyor, sadece “Bakarız” diyor. Bu diyalog dinlemeye takılıyor. Sonra da bana “İrtikap yaptın” diyorlar. Yahu 1000 lira.

Kaç lira?

1000 lira. Bu adam 50 milyonluk ihale almış, 1000 TL’ye tenezzül mü edeceğiz Mehmet Bey? Ben ki “Bizim adımıza onlarca insan gelir para isterler, sakın kimseye vermeyin.” Vermemiş de zaten. Çocuğa tehditlerle ifadeyi okutmadan imzalattırıyorlar. Çocuk mahkemeye çıktı, “3 bin lira masraf vardı onu da başkandan aldım” diye ifade verdi.

‘DAHA ÇOK PROjEM VAR’

Niye Bayraklı’dan aday oldunuz?

Ben 8 yaşından beri buradayım. Burada yetişmiş insan yok! Gecekondu bölgesi olduğu için yetişen insan burayı terk ediyor. Eşim de öğretmen olduğu için buralarda yaşadım. Başka da adam bulamadılar herhalde (gülüyor).

Önümüzdeki 3 yıl için hedefiniz nedir? Önümüzde çok sayıda proje var. En büyüğü Manavkuyu’da. İçinde yüzme havuzundan nikah salonlarına, kültür merkezlerine kadar... Kültür Bakanlığı standartlarında tiyatro, sinema ve sergi salonu projemiz var. Bir de gül bahçesi projesi var. Belediye hizmet binamıza da yaz sonunda taşınmayı planlıyoruz.

Büyükşehir için var mı niyetiniz?

Eğer “Seninle bu İzmir’i alacağız” deme noktasında bir görev düşerse o zaman düşünürüz.

12 BiN KiŞiYE iŞ

Başka ne sorunları var Bayraklı’nın, nereye el atılmalı?

Gecekondunun olduğu yerde işsizlik, uyuşturucu ve her türlü mafyavari ilişki var. İzmir’in uyuşturucu ticareti Yamanlar bölgesinde yapılıyor. Hırsızlık çeteleri, çek senet mafyaları burada. Gecekondu bataklık ya... Ucuz evler, saklanma kolaylığı, öyle yani. Arabamı kurşunladılar, evimin kapısına dayandılar. Onur Mahallesi’nde PKK’lı unsurlar var. Ama bu dönem azalttık onları. Belediye olarak sahip çıktım. İş, aş vererek. Bir İş-Kur servisimiz var. Şu ana kadar 12 bin insana iş bulmuşuz. Manisa Organize’ye diğer bölgelere eleman gönderiyoruz.

Gençler için ne yapıyorsunuz?

1400 öğrenciye burs veriyoruz her sene. Bir dersanemiz var, her yıl 1000 çocuğu üniversiteye, TEOG’a hazırlıyoruz. Bu sene üniversite sınavının ilk basamağını hepsi geçti. Buradaki çocuklar hem zeki hem de fakirliğinin farkında. Dolayısıyla başarı oradan geliyor. Bir de eğitimcilerimiz iyi bizim. Seçerek alıyoruz. Maaşları da iyi. 3 bin lira civarında.

TARiKAT EVLERiNDEN SEMT EVLERiNE

Kadınlarla ilgili neler yaptınız?

23 mahallede 27 semt evimiz, 14 kütüphanemiz var. Kurslarımız var. El işi üretiyorlar. Bunları satabilecekleri stantlar veriyoruz. Bir kooperatif kurduk, web sitesiyle başladık satışlara. El işi, nakış, dikiş, vesaire... Kültürel faaliyetler var. Ramazan’da her gün 4 bin 500 kişiye iftar veriyoruz. “Kadınlara dair ne yapıyorsun” diyorsun ya; işte burada kadınlara spor yaptırıyoruz. Buradakiler gibi yüzlerce kadın var. Spor salonları, spor tesisleri bizim ilk yaptığımız işler.

Semt evlerinde ne yapılıyor?

Tarikat evlerine alternatif semt evlerini açtık. Dedik ki “Gelin mevlitlerinizi burada okutun, kına gecelerinizi burada yapın, özel günlerinizi burada kutlayın.” Önemli olan onları tarikat evlerinden koparıp kendi dokunabileceğimiz noktaya taşımak. Kurslar, geziler düzenliyoruz. 29 Ekim 2015’te bizim meşhur Türk bayrağı ile zeybek oyununu semt evleri aracılığıyla yaptık. 7 diş hekimimiz, 7 diş polikliniğimiz var. Ayrı ayrı mahallelerde bedava hizmet veriyoruz. Bu Türkiye’de yoktur. Geçen sene 19 bin kişiye bakmışız.