Gündem 'Eşcinsellere özel cezaevi' tartışması Türkiye'yi ikiye böldü

'Eşcinsellere özel cezaevi' tartışması Türkiye'yi ikiye böldü

Paylaş
'Eşcinsellere özel cezaevi' tartışması Türkiye'yi ikiye böldü

Adalet Bakanı'nın, farklı cinsel tercihleri olan hükümlü ve tutuklular için özel cezaevi inşa edilmesine yönelik projelerin sürdüğünü belirtmesi, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, farklı cinsel tercihleri olan hükümlü ve tutukluların barındırılması amacıyla müstakil cezaevi için başlatılan proje çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bu sözler kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Kimi uygulamayı doğru buldu, kimi "İnsanların kimlikleri açığı çıkar, fişlemeden farksız olur" dedi. Eşcinsel örgütleri ise duruma tepkili. Ayrı cezaevi uygulamasının cinsel kimliğini açıklamak istemeyenleri afişe edeceğini belirtiyorlar.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, farklı cinsel tercihleri olan hükümlü ve tutukluların barındırılması amacıyla müstakil cezaevi için başlatılan proje çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

AMAÇ GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, cezaevlerini ziyaretleri sırasında görüştüğü eşcinsel mahkûmların sorunlarını hem araştırma hem de soru önergesiyle meclis gündemine getirdi. Ağbaba’nın soru önergesini yanıtlayan Bakan Bozdağ, hükümlü ve tutukluların kuruma girişlerinde farklı cinsel eğilimleri olduklarını beyan etmeleri durumunda, alınan sağlık raporu ile aynı durumda olan hükümlü ve tutuklular ile birlikte koğuşlarda barındırıldığını söyledi. Uygulamanın esas amacının farklı cinsel eğilimleri olanları korumak ve güvenliklerini sağlamak olduğunu belirten Bozdağ, bu cezaevlerinde, eşcinsel hükümlülerin ortak kullanım alanı ve sosyal faaliyetleri sırasında diğer hükümlü ve tutuklularla bir araya gelmeyeceğini ifade etti.

‘TECRİT İÇİNDE TECRİT'

Bakanın yanıtı üzerine açıklama yapan Ağbaba, bu kişiler için en temel sorunlardan birinin cinsel kimliklerinin ifşa edilmesi olduğunu söyledi. Ağbaba, müstakil cezaevi yapılmadan önce özellikle LGBTİ bireylerin bu konudaki görüşlerinin mutlaka alınmasının gerektiğini söyledi. Ağbaba, “LGBTİ bireyler için öncelikle mevcut cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve tecrit içindeki tecrite son verilmesi gerekiyor. Müstakil bir cezaevi topyekün bir ifşa anlamına gelebileceğinden bu konu üzerinde detaylı bir çalışma yapılması daha doğru olacaktır” dedi.

'DAYANAĞI YOK'

LGBT örgütü LAMBDA İstanbul’un avukatı Fırat Söyle Bozdağ’ın ayrı cezaevi açıklamasının hukuki bir dayanağı olmadığını belirtti. Söyle, “ Böyle bir açıklamanın hiçbir hukuki dayanağı yok. Ceza infaz kurumu sisteminde herkes eşittir. Dini etnik veya farklı özellikleriyle ilgili ayrı bir cezaevi uygulaması söz konusu olamaz” dedi. Cezaevinde birçok hak ihlali olduğun belirten Söyle, “Adalet Bakanı bu açıklamayı niye yaptı anlamıyorum. Cezaevinde giderilmesi gereken bir sürü hak ihlali var. İnfaz memurlarının neden olduğu çok sıkıntı var. Bafra Cezaevi için bir şey yapmayıp LGBT için ayrı bir ceza evi kuracağız açıklaması dayanaksız” dedi.

İTALYA'DA DA VAR

LAMBDA İstanbul üyesi Elif Avcı ise İtalya’da da eşcinseller için ayrı cezaevleri olduğunu belirtti ve “Devlet ‘homofobi ile mücadele etmek istemiyoruz’ diyerek bu tip uygulamalara girişiyor. Bir açıdan kolaya kaçmak bu. Eşcinsellerin çoğu ailesine çevresine açık olmayabiliyor. Cinsel kimliği böylece topluma açık olacak. Onu ziyarete gelenler de damgalanacak. Personelin yönetim kadrosunun kendilerine sıkıntı olmayacağını nereden biliyoruz. Yönetim kadrosu ve gardiyanlarla ilgili olarak sıkıntı olabiliyor” dedi.

'ÖLMEK İSTEMİYORLAR'

LGBT Aktivisti Ebru Kırancı ise eşcinsellere ayrı cezaevi uygulamasını yalnızlaştırmak olarak yorumluyor. Kırancı, “Translara ceza evi yerine açlık grevinde olanların durumlarını iyileştirsinler. Bafra Cezaevi’nde insanlar ölmek üzere. Ama ölmek istemiyorlar” dedi.

HÜRRİYET