Gündem 'Şube müdürlüğü' kararı için gözler MEB'de

'Şube müdürlüğü' kararı için gözler MEB'de

Paylaş
'Şube müdürlüğü' kararı için gözler MEB'de

Milli Eğitim Bakanlığı Şube Müdürlüğü Sınavı'nın sözlü ayağına ilişkin Danıştay iptalleri hakkında gözler, Meclis gündeminde olan ilgili kanun teklifi ve MEB'den gelebilecek olası bir açıklamaya çevrildi

POSTA.COM.TR
Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) şube müdürü atamalarının yazılı / sözlü puanlarına göre değil, sadece sözlü sınav puanlarıyla yapılmasına yönelik uygulamanın Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından Bakanlık konuyu Meclis'e taşımıştı.

'GÖREVDE YÜKSELME' ÖNERGESİ MECLİS GÜNDEMİNDE

TBMM internet sitesindeki bilgiye göre Meclis gündeminde olan önergeler arasında, 'Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' de bulunuyor.

Bu teklifin özet bölümünde 'Milli Eğitim Bakanlığı görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin çeşitli düzenlemeler yapılması öngörülmektedir' ifadesi kullanılıyor.

17 TEMMUZ'A KADAR BİR DÜZENLEME YETİŞTİRİLEBİLECEK Mİ?

17 Harizan tarihli Danıştay kararının uygulanması için MEB'e verilen 30 günlük süre 17 Temmuz günü dolacağı için, kalan kısıtlı süre için konuyla ilgili bir düzenlemenin yetişip yetişmeyeceği de merak konusu oldu.

Bu süre yaklaştıkça, kamudan haberlerin paylaşıldığı internet platformlarında ve sosyal medyada, 'MEB'in konuyla ilgili bir açıklama yapması gerektiği' yönünde mesajlar sıkça paylaşılmaya başlandı.

Haberin Devamı



OLAYIN GEÇMİŞİ

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası'nın (TEÇ-SEN) başvurusu üzerine Danıştay, kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarına dair yönetmelikte yer alan 'sözlü sınavın yürürlüğünün durdurulmasına' mayıs ayında karar karar vermişti. Atamaların, yazılı-sözlü ortalamasına göre değil sadece sözlü sınavdan alınan puana göre yapılması büyük itirazlara neden olmuştu. Bu itirazlar üzerine karar, 'Tamamı sözlü sınav sonucunda atanan bütün şube müdürlerinin ataması iptal edilecek' şeklinde yorumlanmıştı.

‘ALIN TERİYLE SINAVI KAZANANLARIN YÜREĞİNE SU SERPTİ’

Kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselmeyle ilgili yönetmelikte yer alan sözlü sınavın yürürlüğünün durdurulmasıyla ilgili kararın ardından Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan şunları söylemişti:

"Bu yürütmeyi durdurma kararı ile tamamı sözlü sınav sonucunda atanan bütün şube müdürlerinin ataması iptal edilmektedir. Yine bu kararla sınavsız atanan yeni ilçe milli eğitim müdürlerinin de atamasının iptal edildiği anlaşılmaktadır. Bu karar, alın teri dökerek sınav kazanan bütün kamu çalışanlarının yüreğine su serpti. Zalimin zulmü varsa mazlumun Allah’ı var.

Bazı unvanlara sadece sözlü sınav ile belirlenen başarı puanı diğer kadrolara ise yazılı sınav ile elde edilen başarı puanı esas alınarak atama yapılacağı belirtilmiştir. Sözlü sınav, yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte, bilgi ve liyakati ölçmek, adayın mesleğe uygun yeteneğe ve kültürel birikime sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Bu çerçevede, sözlü sınavın temel amacı, yazılı sınav yapılmak suretiyle nesnel bir biçimde tespit edilenler arasından en başarılı adaydan başlayarak en uygun olanların seçilmesidir.

Diğer tüm idari işlemlerin yargısal denetiminde olduğu gibi sözlü sınavın da yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden yargısal denetiminin yapılabilmesi esas olmalıdır. Bu nedenle, dava konusu Yönetmeliğin 9. maddesi ile aynı Yönetmeliğe "Başarı sıralaması" başlığı ile eklenen 12/B maddesinin 1. fıkrası hükmünde geçen "sözlü sınav" ibaresi, yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte olması gereken sözlü sınavın, seçimin tek belirleyicisi olarak düzenlenmesi, bu haliyle somut olarak değerlendirilebilecek ve adaylar arasında objektifliği sağlayabilecek nesnel bir değerlendirme ölçütü olan yazılı sınavdaki başarı puanının değerlendirme dışı bırakılarak, başarı sıralamasının yalnızca başarı kriterleri daha muğlâk sözlü sınav sonuçlarına göre oluşturulması, Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen ’Hukuk Devleti’ ilkesiyle bağdaşmayacak şekilde etkin yargısal denetiminin yapılmasının engellenmesi nedeniyle hukuka aykırıdır."

DANIŞTAY KARARININ GEREKÇESİ

Bu madde için verilen Danıştay kararının gerekçesinde “Sözlü sınav, yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte, bilgi ve liyakati ölçmek, adayın mesleğe uygun yeteneğe ve kültürel birikime sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Bu çerçevede, sözlü sınavın temel amacı, yazılı sınav yapılmak suretiyle nesnel bir biçimde tespit edilenler arasından en başarılı adaydan başlayarak en uygun olanların seçilmesidir. Diğer tüm idari işlemlerin yargısal denetiminde olduğu gibi sözlü sınavın da yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden yargısal denetiminin yapılabilmesi esas olmalıdır. Bu nedenle, dava konusu Yönetmeliğin 21. maddesinin 1. fıkrası hükmü, yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte olması gereken sözlü sınavın, seçimin tek belirleyicisi olarak düzenlenmesi, bu haliyle somut olarak değerlendirilebilecek ve adaylar arasında objektifliği sağlayabilecek nesnel bir değerlendirme ölçütü olan yazılı sınavdaki başarı puanının değerlendirme dışı bırakılarak, başarı sıralamasının tek başına sözlü sınav sonuçlarına göre oluşturulması, Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen Hukuk Devleti ilkesiyle bağdaşacak şekilde etkin yargısal denetiminin yapılmasının engellenmesi nedeniyle hukuka aykırıdır” denilmişti.

Haberin Devamı