Gündem Depremin 14. yılında çürük binalar hâlâ ayakta!

Depremin 14. yılında çürük binalar hâlâ ayakta!

Paylaş
Depremin 14. yılında çürük binalar hâlâ ayakta!

17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 14 yıl geçmesine karşın depremde ağır hasar gören ve yıkılmasına karar verilen birçok bina, bürokratik engeller nedeniyle hâlâ yıkılamadı

Geçen yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edilen, merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Depremi, en büyük yıkıma yol açtığı Kocaeli’nin yanı sıra Sakarya, Bolu, Düzce, Yalova, İstanbul, Bursa, Eskişehir illerini de etkiledi.

Resmi kayıtlara göre de 17 bin 480 kişinin ölümüne, yüzbinlerce insanın evsiz kalmasına yol açan depremin ardından 14 yıl gibi uzun süre geçmesine rağmen, deprem hasarlı birçok bina da hala büyük tehlike arz ediyor.

Haberin Devamı

BÜYÜK CAN KAYBINA YOL AÇTI

Marmara’da büyük yıkıma neden olan, Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir bölgede hissedilen bu büyük depremde resmi kayıtlara göre yaklaşık 5 bini merkez üssü Gölcük ilçesinde olmak üzere Kocaeli’nde 9 bin 477, Sakarya’da 3 bin 891, Yalova’da 2 bin 504, İstanbul’da 981, Bolu’da 270, Bursa’da 268, Eskişehir’de 86 ve Zonguldak il sınırı içinde de 3 kişi olmak üzere toplam 17 bin 480 kişi can verdi. Bununla birlikte 23 bin 781 kişi yaralandı, 505 kişi sakat kaldı.

Bu felakette 285 bin 211 konut, 42.902 işyeri hasar görürken deprem bölgesinde 133 bin 683 bina çöktü, yaklaşık 600 bin kişi evsiz kaldı. Bölgede yaşayan yaklaşık 16 milyon insan, depremden direkt veya dolaylı etkilendi.

Haberin Devamı

YİNE HASARLI BİNALAR GÜNDEMDE

Marmara depreminin merkez üssü olan, en fazla can ve mal kaybının meydana geldiği Kocaeli’de, bu büyük felaketin her yıldönümü yaklaştığında yıktırılamayan hasarlı binalar konusu gündeme getirildi. Geçen yıl da Kocaeli Valisi Ercan Topaca bir açıklama yaparak, o güne kadar resmi kayıtlara göre il genelinde sadece 617 hasarlı bina göründüğünü, yeniden yaptırılan geniş kapsamlı incelemede ise bu sayının 3 bin 756 binada toplam 9 bin 971 bağımsız daire ve işyeri olarak karşılarına çıktığını söylemişti.

Vali Topaca, Kocaeli’nin birinci derecede deprem kuşağında bulunduğunu, 17 Ağustos depreminde hasar gören binaların da büyük risk taşıdığını, bunların tamamının yıktırılacağını, büyük bir bölümünde de kiracıların oturduğunu belirterek boşatılacağını bildirmişti.

YASAL ENGELLER

Ancak aradan yine bir yıl daha geçmesine rağmen, yasal engeller ve beraberinde gelen bazı belirsizlikler nedeniyle bundan 15 gün önce sadece bazı bölgelerde terk edilmiş, yasal tüm sorunları çözülmüş içinde kimsenin oturulmadığı Gölcük Denizevler’de ve İzmit kent merkezinde birkaç bina ’Kentsel dönüşüm projesi’ kapsamında göstermelik olarak yıktırıldı. Geri kalanlar hala duruyor ve bunların büyük bölümünde de kiracılar oturmaya devam ediyor.
Bu binaların liste ve adreslerinin Kocaeli Valiliği’nce ilan edilmesinin ardından yüzlerce itiraz geldi, bir çok bina sahibi kayıtlarda onarımı yapılmadığı görülen binalarının onarımını yaptırttıklarını, ancak onarım bilgilerini ilgili yerlere bildirmediklerini söyleyerek, yeniden mahkemelere başvurup tespit istedi.

Haberin Devamı

ANMA ETKİNLİKLERİ YARIN

Büyük felaketin ardından 14 yıl geçmesine rağmen hala birçok sorun ortada dururken, deprem kurbanları da yarın ve 17 Ağustos’ta çeşitli etkinliklerle anılacak. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası organizasyonuyla yarın İzmit kent içinde ’Depreme Duyarlılık’ yürüyüşü yapılacak ve panel düzenlenecek. Anıtpark’taki Deprem Anıtı önünde saygı duruşunda bulunulacak.

Gölcük’te de bazı anma etkinliklerinin ardından 17 Ağustos gecesi depremin oluş saati olan 03.02’ye kadar beklenerek burada saygı duruşunda bulunulup denize çelenk bırakılacak.

17 Ağustos Cumartesi günü de ilçedeki 17 Ağustos Mezarlığı’nda deprem kurbanları için Kur’an-ı Kerim okutulacak. 17 Ağustos günü Donanma Komutanlığı’ndaki Deprem Anıtı önünde de buradaki deprem şehitleri için ayrı bir tören düzenlenecek.

Haberin Devamı

Mustafa BAĞDİKEN- Ergün AYAZ/ İZMİT(Kocaeli), (DHA)