Gündem Akdeniz'de kestane yetiştirdi

Akdeniz'de kestane yetiştirdi

Paylaş
Akdeniz'de kestane yetiştirdi

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Koramşalı Köyü'nde deneme amaçlı kestane diken üretici, bu yıl ilk kez hasat ettiği ürünü kilosu 7 liradan satıyor

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Koramşalı Köyü’nde, bir çiftçinin çevredekilerin "Akdeniz Bölgesi’nde iklim koşuları nedeniyle yetişmez" demesine rağmen 6 yıl önce diktiği kestaneler, ürün verdi.

Haberin Devamı

Çiftçi Ali Şevk (75), Koramşalı köyündeki bin 400 rakımlı Arkıt mevkisinde 2,5 dönüm alana Karadeniz’den getirerek diktiği kestane fidanlarından bu yıl ilk kez ürün aldığını, 6 yıllık emeğinin karşılığını almaya başladığı için mutlu olduğunu söyledi.

Şimdilik her ağaçtan 25 kilo ürün aldığını, bu rakamın ilerleyen süreçte 250-300 kiloya kadar çıkabileceğini belirten Şevk, ürünü eşi Emine Şevk’in (60) ilçede kurulan halk pazarında kilosunu 7 liradan sattığını ifade etti.

Kestanenin yanı sıra, elma, kiraz, erik ve şeftali de yetiştiren Şevk, kestane yetiştirdiğini öğrenen çiftçilerin gelerek bahçesinde inceleme yaptığını kaydetti.

Yaklaşık 6 yıl süren üretim aşamasını anlatan Şevk, şöyle devam etti:
"40 yıldır çiftçilikle uğraşıyorum. Bir gün sertifikalı fidan satan arkadaşım Zeki Muti, arazimde yaptığı incelemede Karadeniz Bölgesi ile İzmir ve Bursa yöresinde yoğun olarak yetiştirilen kestanenin bahçemde de yetişebileceğini söyleyerek, ’kestane dik’ tavsiyesinde bulundu. İnternetten özelliklerini incelediğim kestanenin Mersin’de hiç dikiminin yapılmadığını öğrendim. 2,5 dönümlük arazime alternatif ürün olarak Karadeniz Bölgesi’nden getirttiğim 100 adet kestane fidanını diktim. Birçok çiftçi Akdeniz Bölgesi’nin ikliminden dolayı burada kestane yetişmeyeceğini söyledi. Ben denemekte ısrar ettim, ancak, söylenenlerden dolayı diktiğim fidanlardan ürün alacağım hiç aklıma gelmemişti. Bir bebek gibi baktığım ağaçlar 6 yıl sonra meyve vererek yüzümü güldürdü."

Haberin Devamı

Mayıs ayında çiçek açan kestanenin 20 Ekim’den itibaren meyve vermeye başladığını belirten Şevk, kestane ağacının aralık ayı sonuna kadar yaklaşık üç ay meyve verdiğini kaydetti.

-Mersin yöresinde ilk-

Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Berdan Tun da, bölgedeki üreticilerin kestaneyi pek bilmediğini söyledi.
Yörede daha çok limon ve domates üretimin ağırlıkta olduğunu belirten Tun, "Erdemli’de üreticiler gerek tarımsal ürünlerdeki fiyat dalgalanmaları, gerekse arazi yapısından dolayı artık geleneksel sebze ve meyve yetiştiriciliğini terk ederek, alternatif ürün yetiştiriciliğine yönelmeye başladı. Şevk’in bahçesinde yetiştirdiği kestane de bunlardan birisini oluşturuyor" dedi.

Haberin Devamı

Mersin yöresinde kestane üretiminin ilk kez Erdemli’de yapıldığını ifade eden Tun, şöyle konuştu:
"Halk arasında ’Pelit ya da Pıynar" olarak adlandırılan meşe ağaçlarının yetiştiği her bölgede kestane de yetişir. Bu ürünün kesinlikle sulama zorunluluğu bulunmuyor. Üreticimizin alternatif ürün olarak deneme amacıyla diktiği kestanenin iyi sonuç vermesi üzerine, kestaneyi de alternatif ürünler arasına aldık. Elde edilen sonuçla özel iklim yapısından dolayı Akdeniz Bölgesinde de kestanenin yetiştirilebileceği anlaşıldı. İlçe Müdürlüğü olarak teknik anlamda destek verdiğimiz kestane üretiminin yörede yaygınlaşması için çalışıyoruz. Örnek kestane bahçeleri oluşturmak üzere proje hazırlıyoruz."

Çiftçi Şevk’e fidan temin eden Muti ise "Baba mesleği olarak 30 yıldır fidancılık yapıyorum. Dolayısıyla Türkiye’nin dört bir yanını geziyorum. Dikilecek ve ekilecek sebze meyveden anlarım. Mersin’de kestane üretimi olmadığını görerek kestane üzerine çalışma yaptım. Şimdi hedefim Erdemli’nin değişik köylerinde kestane üretimini arttırmak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Derviş Çömez - AA