Gündem Alo Şiddet Hattı'nı 6 yılda 34 bin 356 kişi aradı

Alo Şiddet Hattı'nı 6 yılda 34 bin 356 kişi aradı

Paylaş
Alo Şiddet Hattı'nı 6 yılda 34 bin 356 kişi aradı

Alo Şiddet Hattı Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu, 51 il ve 10 ilçede hizmet veren Alo Şiddet Hattı'nda 6 yılda 34 bin 356 görüşme yapıldığını, 11 bin 733 kişiye destek verildi

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Orhan Adli Apaydın Konferans Salonu’nda panel düzenlendi.

"Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un birinci yılında uygulama sorunlarının ele alındığı panel öncesinde, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği ortak basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin durmadığı, şiddeti önleyici yasa ve yönetmelikler çıkarılmasına rağmen, altyapısının hazırlanmaması yüzünden şiddetin önlenemediği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Bu 8 Mart’ta da demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan kadın-erkek eşitliğinin, aileden başlayarak toplumsal yaşamın her alanında, eğitimde, çalışma yaşamında, siyasette, çağdaş standartlarda yasal temele dayandırılmasını ve uygulamaya geçirilmesini, ailede, iş yerinde, sokakta kadına yönelik ekonomik, fiziksel, sözel, cinsel ve psikolojik şiddete son verilmesini, kadınların şiddete karşı korunmasını, yasal haklarını kullanmalarında karşılaştıkları engellerin kaldırılmasını, siyasette eşit olarak yer almasını istiyoruz."

6 yılda 11 bin 733 kişiye destek

Ortak basın açıklamasının ardından, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Aydeniz Alisbah Tuskan yönetiminde panel düzenlendi. Eski İstanbul Barosu başkanlarından Avukat Kazım Kolcuoğlu, çok iyi yasa yapmanın bazen sorunların çözümünde yeterli olmadığını ve uygulayıcıların zihniyetinin önem taşıdığını belirtti. Kolcuoğlu, cinsiyeti dikkate almadan demokratik bir toplum olmak için mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat da kadına yönelik şiddet önlemlerinde bir arpa boyu yol alınmadığını savundu. Arat, bugün kadına uygulanan şiddetin arka planını iyi görmek gerektiğini belirtti. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Avukat Nazan Moroğlu da yasaya göre, şiddeti izleme ve önleme merkezleri ülke çapında ve ihtiyaç ölçüsünde kurulmadan ve işlemeye başlamadan yasanın uygulanmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Alo Şiddet Hattı Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu da bu hattın 2007 yılından beri 7 gün 24 saat açık tutulduğunu, başvuruları kabul ettiğini ve şiddet mağdurlarının yönlendirildiğini belirtti. Hacısalihoğlu, "51 il ve 10 ilçede hizmet veren hatta 6 yılda 34 bin 356 görüşme yapıldı, 11 bin 733 kişiye destek verildi. 14 ilde Şiddeti İzleme ve Önleme Merkezi kuruldu. Ancak bu kurumlar, kadroları eksik olduğu için ’varmış gibi görünen’ kurumlar halinde" şeklinde konuştu.