Gündem Ortaöğretimde başörtüsü serbestliğine iptal davası

Ortaöğretimde başörtüsü serbestliğine iptal davası

Paylaş
Ortaöğretimde başörtüsü serbestliğine iptal davası

Çankırı Hakimi ve eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ortaöğretim ve beşinci sınıfta başörtüsü serbestisini getiren düzenlemenin iptali için dava açtı

Çankırı Hakimi ve eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, öğrenci olan oğlu Onat adına ortaöğretim ve beşinci sınıfta başörtüsü serbestisini getiren düzenlemenin iptali için Danıştay’da dava açtı.

Eminağaoğlu, dava dilekçesinde, AK Parti kapatma davası iddianamesinde yer verilen, bugünün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a ait, “Kamu kurumları ve ortaöğretime yönelik bir çalışmamız, böyle bir niyetimiz yok” sözlerini hatırlattı.

Eminağaoğlu, dava dilekçesinde, düzenleme kız öğrencileri kapsıyor olsa da karma eğitim yapıldığı için oğlunun da karardan etkilendiğini belirterek, “Karma eğitim nedeniyle kız öğrencilerle birlikte aynı ortamı paylaşan oğlum da, kız öğrencilere yaratılan o geniş ortam dışında olamadığından, dinsel uygulamalarının doğrudan etki alanında kalmakta, bu düzenlemeden doğrudan etkilenmektedir” dedi. Düzenleme ile dinsel bir kural ve uygulamaya dayanak yaratıldığını iddia eden Eminağaoğlu, şunları savundu:

'HUKUKA AYKIRILIK BU DERECE AÇIKTIR'


“Doğrudan dinsel boyut taşıdığı ortaya konulan bu durum, şimdi seçmeli Kuran derslerinin dışında tüm derslerde, ders dışında, okulun her yerinde, her saatte söz konusu olabilecektir. Bu durum, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, imam hatip lisesi ve imam hatip ortaokulları dışındaki tüm eğitim ve öğretim kurumlarını imam hatipleştirmek anlamına gelmektedir. Seçmeli Kuran derslerine girmeyen kız veya erkek tüm öğrenciler de, artık diğer derslerde türbanlı kız öğrencilerle birlikte olmak durumunda bırakılacak, seçmeli Kuran derslerinin hava ve atmosferi, görünümü, seçmeli olsun veya olmasın tüm derslere, tüm okula yayılacak, herkes bu atmosferin içinde tutulacak ve bu ortamdan etkilenecektir. Diğer öğrencileri bu durumdan koruyacak hukuksal bir önlem bu düzenlemeler karşısında söz konusu olamaz. Hukuka aykırılık bu derece açıktır.”

'DÜZENLEME, SİYASAL PARTİLER YASASI HÜKÜMLERİNE AYKIRI'

Düzenlemenin Siyasi Partiler Yasası’nın hükümlerine aykırı olduğunu savunan Eminağaoğlu, Anayasa Mahkemesinin laikliğe aykırı eylemlerin odağı olduğuna karar verdiği AKP’nin eylemleri içinde, bu ve benzeri düzenlemelerin aykırı eylem niteliğinde sayıldığını belirtti. Eminağaoğlu, hükümetin o davada farklı bir savunma yaptığını belirtti. Bekir Bozdağ‘ın o dönem yaptığı ve iddianameye konan açıklamasında, “Kamu kurumları ve ortaöğretime yönelik bir çalışmamız, böyle bir niyetimiz yok. Anayasaya açık açık yazdık” dediğini hatırlatan Eminağoğlu, ‘Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’in iptalini istedi.

İsmail SAYMAZ / RADİKAL